Yargı, hükümet konağının TÜGVA yurduna dönüştürülmesine izin vermedi

Yargı, Kırşehir’deki hükümet konağının TÜGVA yurduna dönüştürülmesi projesinin yürütmesini durdurdu. Mimarların başvurusu sonrasında inşaat mühürlendi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 2017 yılında ‘depreme dayanıksız’ olduğu gerekçesiyle yıkılan ‘Kırşehir Hükümet Konağı’nın, TÜGVA’ya devredilerek yurda dönüştürülmesini yargıya taşıdı.

Yozgat İdare Mahkemesi, imar planında "resmi kurum alanı" fonksiyonunda bulunan alanda öğrenci yurdu yapılmasına ilişkin karar verdi. Yargı, Kırşehir ili Merkez İlçesi’ndeki alanda yurt yapılmasına ilişkin Kırşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 27 Mayıs 2021 günlü, 001 sayılı işlemle verilen yapı ruhsatının iptali isteminin zımnen reddi kısmı yönünden hukuka açıkça aykırılık bulunduğunu ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini belirterek dava konusu işlemin yürütmesini durdurdu.

‘KYK YURTLARI DOLDURULAMAMIŞKEN ÖĞRENCİ YURDU YAPILMAMASI KAMU YARARINA AYKIRI’

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kırşehir Merkez Hükümet Konağı inşaatı olarak başlanan inşaat, öğrenci yurdu inşaatı olarak devam etmektedir. Kırşehir Temsilciliğimiz’in mücadelesi ile kamuoyunun gündemine gelen inşaat su basman seviyesine geldikten sonra hiçbir bilimsel teknik gerekçesi olmadan yurt inşaatı olarak değiştirilmiştir” dedi.

Alanın öğrenci yurdu kullanımına konumu itibariyle ihtiyaç bulunmadığını temsilciliklerinin defalarca dile getirdiğini söyleyen Candan, “Bu alan vilayet binası yapılmak üzere seçilmiş ve plan değişikliği yapılarak Vilayet binasının inşasına uygun hale getirilmiştir. Kentin merkezinde vilayet binası inşası başlayınca, yurt olarak dönüştürülmesi kabul edilemez, mevcut alt yapı ve oluşacak ilave trafik bu yoğunluğu kaldıracak durumda değildir. Üniversite Kampüs Yerleşkesi içinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu'na ait öğrenci yurtlarının kapasitesi henüz doldurulamamışken şehir merkezinde bulunan bu inşaatın öğrenci yurdu yapılması kamu yararına aykırıdır” diye konuştu.

Açıklamasında, “Kamu kaynaklarının gerici vakıflara peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” diyen Candan, yürütmeyi durdurma kararının hemen akabinde inşaatın durdurulması için Kırşehir Belediyesi’ne resmi yazıyla başvurduklarını ve inşaatın mühürlendiğini belirtti.(DUVAR)