Yapımı tartışmalara neden olmuştu: Nemport balıkların üreme döneminde de faaliyetini sürdürüyor

Aliağa Nemrut Körfezi'nde liman projesi faaliyetlerini sürdüren Nemport Liman İşletmeleri A.Ş'nin ÇED raporunda belirtilenin aksine balıkların yumurtlama döneminde de işlemini sürdürdüğü ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Nemrut Körfezi'nde, Nemport Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılmak istenen liman projesi, tartışmalara rağmen, 2022 yılının Eylül ayında İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İl Müdürlüğü tarafından, onaylanarak askıya çıkarıldı.

Şirket, projeye ilişkin hazırladığı ÇED raporunda ve imar planı özel hükümlerinde denizel biyolojik aktivitenin en yüksek olduğu üreme dönemi olan mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında faaliyet yürütmeyeceğini belirtti. Ancak belirtilenin aksine şirketin geçtiğimiz ay bölgede iskele çalışmalarına devam ettiği, iş makineleri ile deniz içerisinde kazık çakma işlemini sürdürdüğü ortaya çıktı.

ŞİKAYETTE BULUNULDU

Faaliyetlerin devam ettiğinin görülmesi üzerine Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü, Aliağa Sahil Güvenlik Komutanlığı, Aliağa Gümrük Müdürlüğü ve Aliağa Liman Başkanlığı'na şikayet dilekçesi verildi. Söz konusu dilekçede, şirketin yasaklı faaliyetlere devam ettiği anlatılarak, "Mart, nisan, mayıs, haziran aylık dönemin içinde bulunulan bugünlerde konu hakkında yasaklı bulunan faaliyetleri yapan Nemport Liman İşletmesi A.Ş'nin bu çalışmasının durdurulması ve de bu faaliyetleri yerine getiren tarama araçları ile kazık çakma araçlarının denizdeki faaliyetlerinin yasaklanması ve deniz üzerindeki mevcut konumlarında bulunmaması gerektiği" ifadelerine yer verildi. Diğer yandan konu ile ilgili CİMER'e de başvuru yapıldı.

FAALİYETİN DEVAM ETTİĞİ EMNİYET TARAFINDAN TESPİT EDİLDİ

Aliağa Kaymakamlığı tarafından konu ile ilgili verilen yanıtta ise Aliağa Emniyet Müdürlüğü'nce gerekli incelemelerin yapıldığı ve gerekli yasal işlemin başlatıldığı ifade edildi. Kaymakamlık, “Gerekli incelemelerin Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü'nce 20.03.2023 tarihinde yapılarak, ilgi(c) sayılı yazısı ekinde belirtildiği üzere, 'Nemport Liman İşletmeleri A.Ş tarafından yaptırılan iskele çalışmalarının devam ettiği, iş makinaları ile deniz içerisinde kazık çakma işleminin olduğu görülerek', 01.07.2023 tarihine kadar faaliyetin ivedilikle durdurulması, faaliyete izin verilmemesi, şikayet konusu olan firma hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılarak Kaymakamlığımıza bilgi verilmesi hususunda; Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim” dedi. Ayrıca şirkete konu ile ilgili idari para cezası kesildiği de ortaya çıktı.

'DENİZ İÇERİSİNDE YAPILACAK ÇALIŞMALARIN GERİ DÖNÜŞÜ YOK'

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Ferhat Yalgın, kazık çakma işleminin genellikle sondaj yöntemi ile yapıldığını belirterek, bu işlemin zararlarını anlattı. Yalgın, şunları söyledi:

“Kazık çakma işlemi mekanik bir işlemdir. Çakılan bölgede spesifik bir tür varsa onun yuvasını direkt yok edersiniz. Eğer gerekli incelemeleri yapmadan kazık çakarsanız oradaki hayvanların yuvasını elinden alırsınız. Mekanik bir işlem olmasından kaynaklı sondaj esnasında çıkan yoğun ses ortamdaki biyoçeşitliliği olumsuz yönde etkiler. Körfez dediğiniz bölgeler korunaklı alanlardır. Göçmen canlıların göç yolları olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Örneğin geçen yıl bu aylarda ilgili bölge güvenli bir alandı. Peki şu an güvenli olduğunu söylemek mümkün mü? Mümkün değil. Balıklar ve diğer canlılar kendini güvensiz halde hissedeceklerdir. ÇED raporlarında ve ilgili raporlarda hukuki olarak yapılacak zaman dilimleri var. Ama bu hukuki zaman dilimlerinde de olsa deniz içerisinde yapılacak çalışmanın geri dönüşü maalesef olmuyor. Makro ve mikro canlıları kendilerini rahatsız hissedecekler ve yuvacı balık varsa bunların da yuvaları yıkılmış olacak.”