Yapay zeka ve uydu fotoğrafları, denizleri ne kadar koruyabilir?

ABD'de yapılan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, uydu fotoğrafları ve yapay zeka, denizlerde ve okyanuslarda daha önce tespit edilemeyen endüstriyel faaliyetleri ortaya çıkardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de yapılan bir araştırmada, deniz ve okyanuslardaki endüstriyel faaliyetlerin haritası çıkarıldı. Araştırmada faydalanılan uydu fotoğrafları ve yapay zeka, deniz ve okyanuslarda daha önce tespit edilemeyen endüstriyel faaliyetlerin takip edilebilir hale geldiğini ortaya koydu. 

Sonuçları Nature dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında, uydu görüntüleri ve gemilerin GPS verileri yapay zeka yardımıyla birleştirilerek 2017-2021 arasındaki endüstriyel gemi faaliyetleri haritalandırıldı.

AA'nın haberine göre endüstriyel balıkçı gemilerinin yüzde 72 ila 76'sının daha önce verilerini paylaşmadığı için takip edilemediği anlaşılan araştırmada, bunların uydu görüntüleri kullanılarak tespit edilebildiği ve denizlerdeki endüstriyel faaliyetlerin geçmişe oranla ayrıntılı takip edilebildiği belirtildi.

'BALIKÇILIKTA YÜZDE 12 DÜŞÜŞ, TAŞIMACILIK VE ENERJİ FAALİYETLERİNDE DEĞİŞİM YOK'

Covid-19 salgınına bağlı olarak balıkçılığın yaklaşık yüzde 12 oranında azaldığı vurgulanan araştırmada, aynı dönemde taşımacılık ve enerji faaliyetlerinde değişim olmadığının altı çizildi.

Çalışma sayesinde potansiyel yasa dışı balıkçılık faaliyetlerinin de ortaya konulduğu kaydedilen açıklamada, çok sayıda balıkçı teknesinin  deniz koruma alanlarında tespit edildiği ifade edildi. (HABER MERKEZİ)