Yapay zeka tarafından yazılan kısa film festivale hazır

Senaryosu, Japonya'da geliştirilen bir yapay zeka tarafından yazılan 26 dakikalık "Boy Sprouted" kısa filmi, “meta sinema” temalı “Kısa Kısalar Film Festivali ve Asya”da yer alacak.

Fotoğraf: Kısa Kısalar Film Festivali
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Senaryosu, 'Furukoto' isimli yapay zeka tarafından yazılan ve Yuko Watanabe tarafından yönetilen 26 dakikalık kısa film "Boy Sprouted", bu yılki “meta sinema” temalı, bölgenin en büyük film festivallerinden biri olan 'Kısa Kısalar Film Festivali ve Asya'da yer alacak.

Yapay zekanın yazdığı filmin hikayesi, bir çocuğun özellikle domateslerden hoşlanmaması üzerine kurulu. Bu durum annesini çocuğa domatesleri yedirmek için elinden geleni yapmaya sevk ediyor. Ancak annenin oğlunun sırtında gerçekten filizlenen bir bitki olduğundan hiç haberi yok. Yönetmen Watanabe, "Senaryonun kalitesi, bir insan tarafından yazılanla aynı seviyedeydi. Bilmeseydim, bir insan tarafından yazıldığından şüphe duymazdım" diyor.

Japon start-up şirketi Ales A.Ş. tarafından geliştirilen Furukoto, “giriş, gelişme, beklenmedik gelişme (twist) ve sonuç” akışını izleyen Japon anlatı yapısı olan "Ki-sho-ten-ketsu"nun özünü somutlaştıran bir yapay zeka. Adını "hikaye" anlamına gelen eski Japonca kelimeden alan yapay zeka, kendi bünyesinde geliştirilen P-S-L teknolojisini kullanarak çok sayıda olası cümle arasından uygunlarını seçerek bir senaryo oluşturuyor. P-S-L, olay örgüsü, duygu analizi ve logline anlamına geliyor. Bu üç unsuru karmaşık bir şekilde değerlendirerek bir hikaye oluşturuyor. Cümleleri oluşturmak için uzun kısa süreli hafıza veya LSTM adı verilen tekrarlayan bir sinir ağı kullanıyor.

Şimdilik Furukoto, yaklaşık 60 Japon karakterden oluşan bir hikayenin tek cümlelik açıklamasına dayalı olarak, 30 dakikalık kısa metne eşdeğer yalnızca bir A4 sayfa uzunluğunda senaryo üretebiliyor. Ancak yapımcı ve yönetmene göre, yapay zeka, "Boy Sprouted"da yaratıcılık için tam puan alırken, senaryosu insanlar tarafından yazılanların ayrıntı düzeyiyle karşılaştırılamaz.

Japon haber ajansı Kyodo News'un haberine göre, yapımcı Ryohei Tsutsui, filmi, yönetmenden minimum hikaye katkısı alıp yapay zeka ile yazılmış bir hikayenin ne kadar iyi hayata geçirilebileceğini görmek için araştırma ve geliştirme projesi olarak gördüklerini söyledi. Yapay zekanın üretiminin "saflığını" seyreltmekten kaçınmak için yönetmen Watanabe, storyboard kullanarak oyuncularla iletişim kurmayı seçti ve "yalnızca, bir sahneyi veya ruh halini değiştirmeyecek diyaloglar eklediğinden emin olduğunu" söyledi. Uzun sessizliklerle, yönetmeni tarafından korku türünün bir parçası olarak sınıflandırılan filme uyan ürkütücü bir atmosfer yaratmaya çalışıldı.

YAPAY ZEKANIN ÜRETTİĞİ ANLAMLI OLAY ÖRGÜSÜ OLAN İLK FİLM

Bugüne kadar yapay zeka tarafından oluşturulan senaryolardan yapılmış birkaç kısa film olmasına rağmen, yapımcı Hiroki Tawada, "Boy Sprouted"ın bu tarzda anlamlı bir olay örgüsü olan ve Japonya’dan çıkan ilk film olduğunu söyledi. Tawada, "Önceki filmlerin konuları tutarsızdı. İlgi çekici olan onları yapay zekanın yaptığı gerçeğiydi. Bunu yapmak istemedik, düzgün hikayeye sahip bir film yapmak istedik" dedi.

Furukoto henüz diyalog yazamıyor, ancak geliştiriciler, uzun metrajlı bir filmin tamamını oluşturacak kadar uzun senaryolar oluşturmaya ek olarak bu özelliği eklemek için çalışıyorlar.

2018'de Ales'i kuran önde gelen yapay zeka araştırmacısı ve profesör Hitoshi Matsubara, yapay zekanın bir gün insan yaratıcılığına uyma potansiyeline sahip olduğuna ikna olmasına rağmen, temel bir farkın her zaman kalacağını söyledi. Matsubara, "İnsanların ifade etmek istedikleri bir şey var, ancak yapay zeka ve bilgisayarların gerçekten söylemek istedikleri bir şey yok. İnsanlar genellikle yaratıcının tutkusundan etkilenir, ancak bu, yapay zeka tarafından yaratılan eserlerde yok" dedi. (DIŞ HABERLER)