Madenciler 4 saatte İstanbul’a ulaştı: Bölgeye yanık merkezleri şart

Maden ocaklarının olduğu kentlerde yanık merkezlerinin olmaması işçilerin tedavi süreçlerini uzatıyor. Uzmanlar, “Amasra’da işçiler 4 saatte İstanbul’a götürüldü. İlk saatler çok önemli” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında yaşanan patlama sonucu 41 maden işçisi hayatını kaybetti, 11 işçi yaralı olarak tedavi altına alındı. Madenden yaralı olarak çıkan 6 işçi helikopter ambulansla İstanbul’a götürüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’a nakledilen 5 maden işçisinin solunum cihazına bağlı olduğunu ve yanık oranlarının yüzde 65-85 arasında değiştiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 20 kentte yanık ünitesi/merkezi bulunuyor. Maden ocaklarının yoğun olduğu Soma, Zonguldak, Karabük ve Bartın’da kurulmayan yanık merkezleri, yanık sorunu yaşayan işçilerin başka illere gönderilerek tedavi altına alınmalarına neden oluyor. Soma’da 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasında bölge halkının talebine rağmen halen yanık merkezi kurulmadığı gibi Zonguldak, Karabük ve Bartın’da yıl içerisinde yanık sorunu yaşayan işçiler de Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitmek zorunda kaldı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmeti Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Ercan Yavuz ve KESK’e bağlı Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Zonguldak Şube Başkanı Vacit Esen, maden ocaklarının bulunduğu kentlerde yanık merkezlerinin olmasının önemini anlattı.

‘AMASRALI MADENCİLER 4 SAATTE İSTANBUL’A GÖTÜRÜLDÜ’

Madenlerde grizu patlaması yaşandığında yanık sorununun kaçınılmaz olarak açığa çıktığını söyleyen doktor Ercan Yavuz’a göre maden ocaklarının bulunduğu bölgelerde yanık ünitelerinin veya merkezlerinin bulunması gerekli. Patlamalardan sonraki ilk saatlerde müdahalenin deneyimli sağlık çalışanlarıyla yapılmasının “elzem” olduğunu belirten Yavuz, şöyle devam etti:

“Bartın’daki hastanelerde yanık üniteleri yok. İlk saatte müdahale ve ekibin deneyimi çok önemli. Gecikmek, hayati tehlikeyi arttırıyor. Amasra’dan çıkan işçiler 4 saatte İstanbul’a götürüldü. Helikopterin gelmesi, onların ocaktan çıkarılması, nakledilmesi ve İstanbul’a ulaşmaları 4 saati buldu. 15 dakika mesafedeki hastaneye götürmekle saatler süren yolculukla götürmek ayrı işler. Bu gecikme işçilerin yanık kısmının enfekte olmasına neden olabilir. Yanık kısmına sürülecek malzemenin ve o dokunun korunmasına yönelik tıbbi malzemenin bilinmesi, hızlı davranılması çok önemli.”

Amasra'daki maden faciasında 41 işçi hayatını kaybetti.

‘BÖLGEDE YANIK ÜNİTESİ HİÇBİR ZAMAN KURULMADI’

Amasra’da 41 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağının 1968 yılında kurulduğunu ve kentteki tek maden ocağı olduğunu söyleyen Yavuz, eskiden 6 bine yakın maden işçisinin burada çalışmasına karşın yanık merkezinin hiçbir zaman kentte kurulmadığını söyledi. Patlamanın yaşandığı dönemde söz konusu madende 285 madencinin çalıştığını belirten Yavuz şöyle devam etti:

“6 bin maden işçisinin çalıştığı bir kentte sağlık organizasyonu planlanırken eksiklikler yapıldı. Üstelik maden ocağı şehrin içinde. Bu kentlerdeki bir hastanenin bir bölümünde, hem halkın sağlık ihtiyacı için hem de maden ocağından doğru tahliye olanlar için sağlık üniteleri olması gerekir. Soma’daki, Karadeniz’deki maden ocaklarına yakın bir hastanenin bölümünde, kazalarda ortaya çıkacak tıbbi sorunları çözebilecek birimler olmalı. Sadece yanık üniteleri değil. Ocaklarda göçükler de yaşanıyor. Buna bağlı olarak bölgede diyaliz ve travmalara yönelik hekimler bulunmalı.”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmeti Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Ercan Yavuz

‘HER ZAMAN HELİKOPTERİ NEREDEN BULACAKSINIZ?’

ESM Zonguldak Şube Başkanı Vacit Esen ise Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinin özel ve kamuda çalışan maden işçilerinin yoğun olduğu kentler olduğunu söyledi. Madencilik sektörünün ağır riskler barındırdığına dikkat çekerek “münferit kazaların” bu bölgelerde her zaman yaşandığını ifade eden Esen, şunları dile getirdi:

“Yanık, ileri derece yaşam tehdidi demek. Dakikalar, saniyeler çok önemli. İstanbul’a götürdünüz tamam da, burada hep oluyor. Her zaman helikopteri nereden bulacaksınız? Geçen Ereğli’de, Çaycuma’da kaza oldu. Bartın Organize Sanayii Bölgesi. İşçilerin yoğun olduğu yerlerde yanık birimlerinin kurulması elzem.”

ESM Zonguldak Şube Başkanı Vacit Esen
‘MESLEK HASTALIKLARI HASTANESİ’NDE 3 DOKTORLA HİZMET VERİLİYOR’

Türkiye’de Meslek Hastalıkları Hastanesi yalnızca İstanbul, Ankara ve Zonguldak’ta bulunuyor. Çalışma koşulları ağır olan işçilerin yaptığı işe bağlı olarak açığa çıkan meslek hastalıklarının tanısı, periyodik muayeneler, erken teşhis ve tedavi için Meslek Hastalıkları Hastanesi önem taşıyor.

Zonguldak’ta bulunan Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin tamamen devre dışı bırakıldığını söyleyen Esen, şunları kaydetti:

“Zonguldak’ta Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin adı var, kendisi yok. Eskiden 30 doktor vardı, şimdi 3 doktor çalışıyor. Zonguldak, Karabük, Bartın’ın ilçelerinde, köylerinde madenden emekli olup da sağlıklı yaşayan insan sayısı çok azdır. Binlerce insan meslek hastalığı yaşıyor. Bölgede madencilik sektörü halen var ama 3 doktorla hizmet veriliyor. Eski hastanenin işleyişi kalmadı.”