Yanardağ'ın tutuklanmasına gerekçe yapılan sözlerin benzerine 'beraat' kararı

Gazeteci Merdan Yanardağ'ın Öcalan'a yönelik sözleri nedeniyle gözaltına alınarak "örgüt propagandası" iddiasıyla tutuklanmasının ardından benzer sözlerle ilgili beraat kararı verildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 4 Soru 4 Cevap programında AK Parti’nin PKK lideri Abdullah Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu görüşünü anlatmak için kullandığı sözleri nedeniyle 'örgüt propagandası' yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Yanardağ'ın “Türkiye’de en uzun süre yatan siyasi mahkumdur. Normal infaz yasaları geçerli olsa aslında serbest bırakılması gerekiyor, ev hapsi vs. Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritin hukukta hiçbir yeri yoktur. Kaldırılması lazım" şeklindeki sözleri bağlamından kopartılarak sosyal medyada dolaşıma sokularak hedef gösterilirken, benzer cümlelerle ilgili daha önce yapılan bir yargılamada beraat kararı verildiği ortaya çıktı.

 BENZER SÖZLERE DAHA ÖNCE DE DAVA AÇILDI

İzmir'de 15 Şubat 2015 tarihinde "Öcalan'a özgürlük" sloganıyla yapılmak istenen miting İzmir Valiliği tarafından yasaklandı. Yasaklamayı protesto etmek isteyen yaklaşık 400 kişilik bir grup Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde basın açıklaması düzenledi. "Öcalan'a özgürlük" yazılı pankartın taşındığı ve HDP ile DBP'li yöneticilerin de katıldığı açıklamada, "Abdullah Öcalan'ı içerde tutamazsınız. Derhal serbest bırakmalısınız. Abdullah Öcalan'ın yanı sıra ayrıca hasta mahkumların, ayrıca tüm tutsaklarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu coğrafyada gerçek anlamda çözüm olacaksa diyoruz ki mimarı Abdullah Öcalan'dır" ifadeleri kullanıldığı iddiasıyla HDP İl Yöneticisi Hacay Yılmaz ve 8 kişi hakkında "örgüt propagandası" suçundan dava açıldı.

MAHKEME: ŞİDDET VE TEHDİT İÇEREN YÖNTEMLERİ MEŞRU GÖSTEREN İÇERİK YOK

Yıllarca süren yargılamanın ardından İzmir 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararında Yargıtay 16'ıncı Ceza Dairesi'nin "Terör örgütünün propagandası suçunun oluşumu için faaliyetleri devam eden bir terör örgütünün cebir, şiddet, veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemleri teşvik edecek şekilde yapılması gereklidir" şeklindeki kararını işaret eden mahkeme, bu doğrultuda ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasının makul görülebileceğini belirtti.

"Yapılan paylaşımların terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini öven, meşru gösteren ya da bu yöntemlere başvurulmasını teşvik eden bir muhteva içermediği anlaşılmış, sanıkların terör örgütü propagandası suçu yönünden unsurları itibariyle oluşmadığından beraatlerine karar vermek gerekmiştir" diyen mahkeme, 'suçu ve suçluyu övme' fiilinin de oluşmadığını kaydetti. Mahkeme kararında, "Sanıklar hakkında terör örgütü propagandası yapma suçundan cezalandırılması istemi ile kamu davası açılmış ise de sanıkların eyleminin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle sanıkların ayrı ayrı beraatine" ifadelerine yer verdi.

Ne olmuştu?

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında, 4 Soru 4 Cevap programında AK Parti’nin PKK lideri Abdullah Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu görüşünü anlatmak için kullandığı sözlerinin bağlamından kopartılarak sosyal medyada dolaşıma sokulmasının ardından “Terör örgütünü övme” suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Yanardağ, yayın esnasında kanalın ofisine gelen Terörle Mücadele Şube polis memurları tarafından yayın sonrasında gözaltına alınarak ifadeye götürülmüştü. Yanardağ geceyi nezarethanede geçirdikten sonra sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi’ne getirilmişti. İfade işlemlerinin bitmesinin ardından mahkemeye sevk edilen Merdan Yanardağ tutuklanmıştı.

RTÜK, TELE1'e de 7 gün ekran karartma cezası verilmişti.