Yanardağ 'İroni yaptım, suç değil' dedi, Savcılık: Montaj iddiasında bulunmadı

Tutuklanan gazeteci Yanardağ ifadesinde "ironi yaptım" dedi, tecrit konuşmasının suç olmadığını belirtti. Savcılık "Yanardağ açıklamalarının montajlanmış olduğu iddiasında bulunmadı" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Canlı yayında Abdullah Öcalan'la ilgili sözleri nedeniyle "suçu ve suçluyu övme" iddiasıyla başlatılan soruşturmada tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın ifadesi ortaya çıktı.   

Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre Yanardağ hakimlik ifadesinde şunları söyledi:

“Anayasa’nın teminat altına aldığı basın ve ifade özgürlüğü kapsamında beyanlarda bulundum. Programdan önce AKP milletvekili Galip Ensarioğlu’nun yaptığı konuşmasını değerlendirdim ve yorumladım. Bu demeçte ileri sürdüğü görüşleri eleştiren bir pozisyondayım. Sanki o görüşleri eleştirmiş değil de destekleyip ileri taşımış kişi olarak buraya getirildim.

'İRONİ YAPTIM, GÜLDÜM'

Sosyal medyada trollerin siyasal sebepler nedeniyle toplumu kin ve düşmanlığa sevk edecek bir kampanya yürütüldü. Benim bir terör örgütünü ve liderini övdüğüm öne sürüldü. Hükümetin bir af hazırlığında olduğunu belirten bir konuşma nedeniyle bunun bir önceki gibi hüsranla sonuçlanabileceğini açıkladım. İroni yaptığımın esas göstergesi olarak programda güldüm. 

'SUÇ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

Tecrit kavramı da milletvekilinin konuşmasında geçmektedir. Hukuken tecrit konuşmasının suç olmadığını düşünüyorum. ‘Abdullah Öcalan siyasetçiler tarafından bir siyaset yöntemi olarak kullanılıyor’ dedim. ‘Madem öyle kaldırın tecridi, biz de ne dediğini öğrenelim. Avukatları ve ailesiyle görüşsün, biz de öğrenelim’ dedim. Bunu kaldırmayıp bunun yerine kendileri konuşmaktadır. 

Milletvekili konuşmasında esas olarak Selahattin Demirtaş’ı ve Kandil’i suçlamıştır. ‘O halde niye bunu suçladınız’ diye durumu sorguladım, kamuoyuna bilgi verdim. ‘Suçu ve suçluyu övme’ veya ‘terör örgütünü övme’ niyetim yoktur. Felsefi inançlarım dünya görüşüm nedeniyle terör eylemlerini, eylemleri gerçekleştiren örgütleri övmem mümkün değildir. Programdaki her şeyi ben söyledim, reddetmiyorum. Sadece milletvekilinin sözleri nedeniyle ironi yaptım.

'SADECE GAZETECİLİK FAALİYETİDİR'

‘Yakında sayın Öcalan da demeye başlarlar’ denen bölümde ‘Abdullah Öcalan da yıllardır çok okuyor, filozof olmuştur’ şeklindeki deyimler de iktidara yakın medyanın daha öne kullandığı kavramlardır. Bir tanesini Hilal Kaplan kullanmıştı. Yakın bir gelecekte tüm bunları kullanacaklarını öngörmekteyim. Benimki sadece gazetecilik faaliyetidir. 

Anayasal ve mesleki haklarımı kullanarak kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevini yerine getirmeye çalıştım. Suç işlediğimi düşünmüyorum. İşim ve sabit adresim vardır. Konumum bellidir. Karartılabilecek bir delil yoktur. Yayın bandı ortadadır. Değiştirilecek bir delil de yoktur... Cımbızlanarak yapılan montaj ve video üzerinden 25’ini 26’sına bağlayan gece bir linç kampanyası yapıldı. Güdümlü bir operasyon olduğu anlaşılmaktadır. Kaçma şüphesi söz konusu olamaz, serbest bırakılmayı talep ediyorum.”

SAVCILIK: YANARDAĞ 'SÖZLERİN MONTAJLANDIĞI' YÖNÜNDE BİR İDDİADA BULUNMADI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasının ardından; “Alınan her iki ifadesi sırasında gerek kendisi gerekse müdafileri tarafından tespiti yapılan soruşturmaya konu söz ve açıklamaların montajlanmış olduğu yönünde bir iddiada bulunulmamıştır. Soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle sürdürülmektedir” açıklaması yaptı.

'İRONİ YAPMAK İSTEDİĞİNİ BEYAN ETMİŞTİR'

Savcılığın paylaştığı bilgi notu şöyle: "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2023/137583 soruşturma numaralı dosyası üzerinden hakkında soruşturma yürütülen Merdan Yanardağ'ın, 26/06/2023 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ve 27/06/2023 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımızda müdafileri huzurunda alınan savunmalarında, ‘soruşturmaya konu tespiti yapılan sözlerin kendisine ait olduğunu, ancak konuşmasının tamamının bir bütün olarak değerlendirmesi gerektiğini, ironi yapmak istediğini’ beyan etmiş olup, alınan her iki ifadesi sırasında gerek kendisi gerekse müdafileri tarafından tespiti yapılan soruşturmaya konu söz ve açıklamaların montajlanmış olduğu yönünde bir iddiada bulunulmamıştır. Soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle sürdürülmektedir.” (HABER MERKEZİ)