Yahudi karşıtı afiş tartışması: Aiwanger'in partisinin oyları arttı

Almanya'da gençlik yıllarında Yahudi karşıtı afiş hazırlayan Bavyera Başbakan Yardımcısı Hubert Aiwanger hakkında yeni iddialar ortaya atıldı. Almanya basını da olayı tartışmayı sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA – Almanya'da Bavyera Eyaleti Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Bakanı ve Freie Wähler (Özgür Seçmenler) Partisi Başkanı Hubert Aiwanger'in gençlik yıllarında hazırladığı Yahudi karşıtı afiş, eyalette hükümet ortağı olan partinin oylarını artırmış görünüyor.

Bavyera'da 8 Ekim'de yapılacak eyalet seçimi öncesi Alman İkinci Televizyonu'nun (ZDF) paylaştığı anket sonuçlarına göre, partinin oyu afiş haberleri öncesinde yüzde 14 dolayında iken, sonrasında yüzde 16'ya yükseldi. Tüm Almanya'da örgütlü olan, ancak fiilen sadece Bavyera Eyaleti'nde var olan Freie Wähler, 2018 eyalet meclisi seçiminde yüzde 11,6 oy almıştı. Aynı ankete göre, 1957'den beri aralıksız Bavyera'da iktidarda bulunan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 36, Yeşiller ve Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 12, Sosyal Demokrat Parti (SDP) yüzde 9, Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 4'te görünüyor.

YÜZDE 63, AİWANGER'İN GÖREVDEN ALINMAMASINI 'DOĞRU' BULUYOR

Öte yandan, ankete katılanların yüzde 63'ü, Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder'in, eyalet başbakan yardımcısı ve ekonomi bakanı olan Hubert Aiwanger'i görevden almamasını doğru buluyor. Bu kararı yanlış bulanların oranı ise yüzde 29.

Söder, yazılı olarak yanıtlaması için Aiwanger'e 25 soru göndermiş, yanıtlara ikna olduğunu bildirip Aiwanger'i görevden almayacağını açıklamıştı. 52 yaşındaki Aiwanger, söz konusu metni lise yıllarında yazmış ve okulda dağıtmıştı. Afiş, Münih'te yayınlanan sosyal demokrat eğilimli Süddeutsche Zeitung tarafından ortaya çıkarılmıştı.

ESKİ OKUL ARKADAŞLARINDAN YENİ İDDİALAR

Aiwanger, basına yansıyan haberlerin ardından özür dilerken, kendisine yönelik eleştiriler yapılmaya ve hakkında yeni iddialar dile getirilmeye devam ediyor. Alman Birinci Televizyonu'nda (ARD) yayınlanan Kontraste programında konuşan iki eski okul arkadaşı, Aiwanger'in okul tuvaletine çok sayıda Nazi sembolü gamalı haç çizdiğini ve Yahudi karşıtı fıkralar anlattığını söyledi. İddiaya göre, Aiwanger Hitler hayranı ve çok tutucu biriydi.

Ortak bir açıklama yapan CSU eski başkanı Theo Waigel ile yine CSU'dan eski maliye bakanı Erwin Huber de Aiwanger'in haber ve eleştirilerin ardından takındığı tutumu eleştirdi.

Açıklamada, “Aiwanger, baştan metin hakkında sorulara samimi yanıtlar verip özür dileseydi, demokrasiye, koalisyon hükümetine ve partisine büyük iyilik yapmış olurdu. Metinsiz konuşan ve güçlü bir belleği olan birinin, birçok şeyi hatırlamadığını söylemesi, geçmişiyle hesaplaşmada büyük şüpheler uyandırıyor” denildi. Söder'in Aiwanger'i görevden almaması ise koalisyonun geleceği için doğru bulundu.

'BAVYERA MUHAFAZAKARLARI DEMOKRASİYE ZARAR VERİYOR'

Aiwanger ile ilgili haberler, Almanya basınında da tartışılmaya devam ediyor. Başkent Berlin'de yayınlan Die Tageszeitung (taz) gazetesinde Luise Neubauer, CSU ve Freie Wähler'i kastederek, Bavyeralı muhafazakarların demokrasinin temelini ve ekolojik yaşam biçimini törpülediklerini ileri sürdü. Neubauer, “Söder, Yeşiller ile arasına mesafe koydu, ama yardımcısı, onun Yahudi karşıtı propagandası ve AfD ile arasına mesafe koymadı. AfD yükseldikçe, sağın bu partiyle ilişkisi de yumuşuyor” diye yazdı.

Der Spiegel dergisi ise Aiwanger'in görevde kalmasını, “Popülizm galip geldi” başlığıyla değerlendirdi. Yorumda Söder'in, Aiwanger'in 25 soruya yanıtlarına göre değil, Aiwanger'e alkışlara göre karar verdiği belirtildi, bunun demokrasi ve siyasi kültür için tehlikeli bir tutum olduğu ifade edildi. Yorumda, “Söder, hep Bavyera'nın ilk popülisti olarak kalacak, Federal Başbakan adaylığı gibi yüksek makamlar için gereken niteliği sahip değil” denildi.

'AİWANGER YARI GÖNÜLLÜ ÖZÜR DİLEDİ, YANITLARI İKNA EDİCİ DEĞİLDİ'

Alman Birinci Televizyonu'nda (ARD) Tobias Krone de Aiwanger'in görevden alınmamış olmasını eleştirdi, Aiwanger'in krizin boyutlarını anlamadığını ya da anlamak istemediğini ileri sürdü. Aiwanger'i görevden almayan Söder'i 'cesaretsiz' olarak niteleyen Krone, Aiwanger'in özrünün yarı gönüllü olduğunu, 25 soruya verdiği yanıtların da hiç ikna edici olmadığını iddia etti. Krone, şu görüşleri paylaştı:

“Söder, koalisyonun geleceği için Aiwanger'i görevden almadı. Oysa görevden alıp, koalisyonu bitirebilir, eyalet meclisi seçimi sonrasında Yeşiller ile koalisyon kurabilir, böylece demokrasiye katkı sağlamış olurdu. Hristiyan Birlik Partisi (CDU, CSU ile kardeş parti), Baden Württemberg ve Hessen eyaletlerinde Yeşiller ile koalisyonda, pekala Bavyera'da da koalisyon olabilir; programlarda ortak noktalar çok.”