Yabancı işçiler için yaşam maliyeti endeksi: İstanbul 'ucuzladı'

Şirket ve hükümetlere dünya çapındaki çalışanlarına ne kadar maaş ödeyecekleri konusunda yol göstermek için hazırlanan endekse göre, İstanbul bir yılda yabancılar için ucuzlayarak 17 sıra geriledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan varlık yönetimi firması Mercer, yabancı işçiler için en pahalı ve en ucuz kentleri listeledi. 200'den fazla kriter gözetilerek hazırlanan listede, yabancı çalışanların yaşam maliyeti açısından en pahalı kent Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat olarak belirlendi. En ucuz kent ise Kırgızistan'ın başkenti Bişkek oldu.

İSTANBUL YABANCILAR İÇİN UCUZLADI

Dünya çapında 209 kentin incelendiği listede, İstanbul'un bir yılda 17 sıra birden gerilemesi dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl yabancı işçiler için pahalı şehirler sıralamasında 156'ıncı sırada olan İstanbul, son bir yılda 'ucuzlayarak' 173'üncü sırada yer aldı.

Mercer firmasının listesi, şirket ve hükümetlere dünya çapındaki çalışanlarına ne kadar maaş ödeyecekleri konusunda yol göstermek için hazırlanıyor. Söz konusu kentlerde tüketim malları ile hizmetlerin fiyatları üzerinden sıralama yapılan liste, ülkelerdeki enflasyon artışı ve refah düzeyi konusunda da analizler için kullanılabiliyor.

İSVİÇRE'DEN ÜÇ KENT İLK 10'DA

Bu yılın listesinde yabancı işçiler için en pahalı beş kent şöyle sıralandı:

1- Aşkabat (Türkmenistan)

2- Hong Kong

3- Beyrut (Lübnan)

4- Tokyo (Japonya)

5- Zürih (İsviçre)

6- Şanghay (İsviçre)

7- Singapur

8- Cenevre (İsviçre)

9- Pekin (Çin)

10 - Bern (İsviçre)

EN UCUZ BEŞ KENT

Mercer firmasının listesinde, yabancı işçiler için en ucuz beş kent de şöyle sıralandı: 

205 - Brasilia (Brezilya)

206 - Tunus (Tunus)

207 - Tiflis (Gürcistan)

208 - Lusaka (Zambiya)

209 - Bişkek (Kırgızistan) 

BEYRUT 45 BASAMAK YÜKSELDİ

Listedeki ilk 10 kentin büyük çoğunluğu, artan refah düzeyi ile birlikte pahalanan yerlerden oluşuyor. Aşkabat'ın bir numarada, Beyrut'un da üç numarada yer alması ise yüksek enflasyondan kaynaklanıyor. Liman patlamasıyla birlikte ekonomik sıkıntıların derinleştiği Beyrut, son bir yılda listede 45 basamak birden yükselecek kadar pahalandı. (DIŞ HABERLER)