Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu: Proje rant anlayışıyla yapılıyor

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul projesine karşı Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. Yürüyüş yapmak isteyen koordinasyon üyelerine polis izin vermedi.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu basın açıklaması yaptı
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanal İstanbul projesi için Sazlıdere Köprüsü temel atma töreni bugün tamamlandı. Duruma tepki gösteren Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

‘BU PROJE İSTANBUL’UN NEFESİNİ KESECEK’

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu’ndan Oya Erakıncı, yapılan basın açıklamasında ne İstanbul’un ne de Türkiye’nin kanala ihtiyacı olmadığını söyledi. İstanbul’un mevcut nüfusu kaldırmakta zorlandığına işaret eden Erakıncı, yeni yapılaşmanın kentin ölüm fermanı anlamına geldiğini vurguladı. Projenin rant anlayışıyla yapıldığını savunan Erakıncı “Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un gençlere iş, ailelere aş olarak döneceğini iddia ediyor. Halkın işi, aşı umurunuzda olsa insanlar işsizlikten, açlıktan, geçim sıkıntısından intihar ederken milyar dolarları bir avuç rantçı ve zengin için yapılan bu projeye ayırmaz, halk için kullanırsınız. Kanal’ın ekolojik bir zararı olmayacak diyorlar. 13 bin 400 hektar orman arazisi yok edilecek, su havzaları zarar görecek, Sazlıdere tamamen yok edilecek. Bu proje İstanbul’un nefesini kesecek” dedi.

‘İSTANBUL’UN İÇME SUYU HAVZASI YOK OLACAK’

Kanal İstanbul’un yapılmasıyla Marmara Denizi’nin temizleneceği iddialarıyla da ilgili Erakıncı, “Marmara Denizi, üzeri musilaj kaplanmış durumda alarm veriyor. Bilim insanları Karadeniz’den gelecek akıntının ve kanalla beraber kurulacak şehrin atıklarının Marmara Denizi’ni öldüreceğini, deniz bu kadar alarm vermeden çok önce de söylüyordu. Kanal’la balık yuvalama alanları, bölgede yaşayan hayvanlar, bitki türleri zarar görecek. İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden olduğu düşünülen Yarımburgaz Mağaraları, Bathonea Antik Kenti ve Küçükçekmece Lagünü yok edilecek” dedi. Sazlıdere’nin İstanbul’un en önemli içme suyu havzalarından biri olduğunun altını çizen Erakıncı, projeyle suyun yok edileceğini belirtti. Erakancı “Sahte temel atma törenleriyle, yalan propaganda yöntemleriyle kanal projesini oldu bittiye getirmenize izin vermeyeceğiz” diyerek İstanbul’un kanalı istemediğini söyledi. Basın açıklaması sonrası yürüyüş yapmak isteyen koordinasyon üyelerine polis izin vermedi. Grup bunun üzerine oturma eylemine başladı. (HABER MERKEZİ)