Webhelp'in eski 'takım lideri' anlattı: Mobbing uygulamamız için baskı yapılıyordu

Çağrı merkezi sektörünün devi Webhelp'in eski 'takım lideri' Seven, üstlerinden mobbing uygulamaları için baskı gördüklerini anlattı: Çalışanları işten atmakla tehdit etmemiz isteniyordu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Trendyol, Getir, Fibabanka, Akbank, Yapıkredi, Garanti Bankası, Letgo, Türk Telekom, Vodafone, Hepsiburada gibi markalara 'çağrı merkezi' hizmeti veren Fransa merkezli Webhelp'te baskı, mobbing ve ağır çalışma koşulları nedeniyle örgütlenen işçilerin mücadelesi sürüyor.

"Patronların Ensesindeyiz Çağrı Merkezi Çalışanları Dayanışma Ağı" ve "Webhelp İşçi Dayanışması" adı altında örgütlenen işçilere geçen cuma günü şirket yöneticileri, CEO Metin Tarakçı ile görüştüreceklerini söyledi. Yöneticiler işçilerden eylemi 19 Aralık Pazartesi gününe kadar durdurmalarını da istedi.

ŞİRKET YÖNETİCİLERİNE ULAŞILAMIYOR

Şirketten gelen bu teklife karşılık işçiler, pazartesi gününe kadar herhangi bir eylem yapmadı. Ancak aradan geçen yaklaşık bir haftaya rağmen işçilere herhangi bir dönüş yapılmadı. Talepler hakkında görüşme yapılacağını söyleyen Webhelp yöneticilerine ise ulaşılamıyor.

'YÖNETİMİN BİZE YÜKLEDİĞİ İŞLERDEN DOLAYI SABAHLADIĞIMIZ OLUYORDU'

Baskı, mobbing ve ağır çalışma koşullarına karşı mücadele eden işçilerden biri de Hicran Seven. İki yıl Webhelp'te çalışan Seven, ağustos ayına kadar 'takım lideri' olarak yönetici konumundaydı. “Performans düşüklüğü” gerekçesiyle işten çıkarılan Hicran Seven, yaşadıklarını Gazete Duvar'a anlattı.

İşten çıkarılmasına ilişkin “Performans dendi ama kesinlikle kabul edilemeyecek bir gerekçeydi. Çünkü bizim ekiplerimiz sürekli değişiyordu. Kendi verilerimiz de ekipte çalışan kişilerin verilerine bağlı olarak değişkenlik gösteriyordu. Bunu kesinlikle gerekçe olarak kabul etmiyoruz” diyen Seven, Webhelp'teki çalışma koşullarını şöyle anlattı:

'YÖNETİM ONAYI OLMADAN TUVALETE BİLE GİDEMİYORSUNUZ' 

“Temsilcilerin mesaisi 9.5 saat. Bu yeri geldiğinde 11 saati de bulabiliyor. Takım liderlerinin de normalde 9.5 saat ancak 16-17 saati bulabiliyordu. Arka planda yönetimin bize yüklediği işlerden dolayı sabahladığımız da oluyordu. Bunu kanıtlayabiliriz.

Kesinlikle mesai ücreti de verilmiyor. Bunun yanı sıra 75 dakika mola hakedişleri oluyordu. Bu molaları da kişi kendi isteğine göre kullanamıyor. Yönetimin onay vermesi gerekiyor. Tuvalet ihtiyacı için bile onay almadan çıkamazsınız. Yemeğe kendi istediği saat çıkamaz...” 

Pandemi ile birlikte getirilen evden çalışma modelinin ise şirketlerin işine geldiğini söyleyen Seven, “Kârlarına kâr kattılar. Ofiste çalıştığınızda birçok gideri şirket karşılıyor. Evden çalıştığınızda ise şirket elektrik, internet, ısınma giderlerinden de kazanmış oluyor. Çalışana da elektrik, internet ve ısınma için hiçbir ek ödeme yapılmıyor. Ayrıca evde çalıştığın süre zarfı içerisinde senden bağımsız olarak elektrik veya internet kesintisi yaşanırsa o gün ücretsiz izin yazılıyor ve böylelikle çalışandan kesiliyor” diye konuştu.

'MOBBİNG UYGULAMAMIZ İSTENİYORDU'

Şirkette önemli düzeyde mobbing ve baskı olduğunun altını çizen eski 'takım lideri' Hicran Seven, üstlerinin kendilerinden mobbing uygulamasını istediğini anlattı: “Biz de birer yöneticiydik, fakat üstlerimiz vardı. Üst yöneticilerimizden gelen talimatlardan dolayı istemeden de olsa mobbing uygulamak zorunda bırakılıyorduk. İleri derecede bir mobbing var. Kişi hastalansa ve rapor alsa bile işten çıkarılmakla tehdit ediliyor. 'Seni işten çıkarırım, nasılsa dışarıda bekleyen binlerce kişi var' gibi cümleler sarf ediliyor. Bizim de çalışanları işten çıkarmakla tehdit etmemiz isteniyordu. Bundan daha büyük bir mobbing olamaz. Ben mobbing uygulamadığım için ve yapılanlara karşı çıktığım için de işimden oldum...” 

'BİZE KATILMAK İSTEYENLERE DE BASKIYLA ENGEL OLMAK İSTİYORLAR'

Son olarak şirketin CEO'su Metin Tarakçı ile görüştürüleceklerinin söylendiğini ancak herhangi bir gelişme yaşanmadığını anlatan Seven, şirket yöneticilerinin hala çalışan arkadaşlarıyla bir toplantı yaptığını belirtip şöyle konuştu: “Yöneticilerle iletişim kuranlardan biri de benim. Bizden pazartesiye kadar herhangi bir eylemde bulunmamamızı istediler. Türkiye CEO'su Metin Tarakçı ile görüştürüleceğimiz iletildi. Bizler de pazartesiye kadar herhangi bir eylemde bulunmadık. Ancak sonra hiçbir şekilde yanıt vermediler. Daha sonra ise aldığımız bir bilgiye göre içerde halen çalışan arkadaşlarımızla Türkiye Genel Müdürü Tuna Baliç bir toplantı yapmış. Bunun sebebi bize yönelimi durdurmak. Bize katılmak isteyen, hak veren arkadaşlarımıza mobbingle, baskıyla engel olmak istiyorlar. 

Kamuoyunu ve hala Webhelp'te çalışanları haklı mücadelemizin yanında olmaya çağırıyoruz. Hiçbir şekilde korkmasınlar. Ancak mücadele edersek kazanabiliriz. Böyle gelmiş ama böyle gitmeyecek. Biz bunu değiştireceğiz. Bunun için de mücadele ediyoruz. Taleplerimiz ortada. Bu taleplerimizin karşılanmasını ve işten çıkarılan arkadaşlarımızın işlerine dönmesini istiyoruz.”