Wagner'in patronu Bahmut belediye binasına Rus bayrağı dikti

Wagner'in başkanı Yevgeni Prigozhin, Bahmut kentinde belediye binasına Rus bayrağı çekti. Prigozhin'in videosunu 'propaganda' diye niteleyen Ukraynalı yetkililer, kentin ellerinde olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus paralı asker şirketi Wagner'in başkanı Yevgeni Prigozhin, Ukrayna'nın doğusunda aylardır şiddetli çarpışmaların yaşandığı Bahmut kentinde belediye binasına Rus bayrağı çektiğini söyledi. Prigozhin, gece çekilen bir videoda 'Bahmut'un artık hukuken bir Rus kenti olduğunu' öne sürdü. Yevgeni Prigozhin bununla birlikte Ukrayna askerlerinin kentin batı kesimlerinde olduğunu kabul etti.

'UKRAYNA BİRLİKLERİ KENTİ ELLERİNDE TUTUYOR'

Ukraynalı yetkililer, Prigozhin'in videosunu bir propaganda diye niteleyerek kentin kontrolünün hala Ukrayna ordusunda olduğunu söyledi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Düşman Bahmut'a saldırılarını durdurmadı. Ancak, çok sayıda düşman saldırısını püskürten Ukrayna birlikleri kahramanca kenti ellerinde tutmaya devam ediyor" denildi.

Prigozhin, videosunda bayrakta dün St. Petersburg'da bir kafede medyana gelen patlamada hayatını kaybeden Kremlin yanlısı blogger Vladlen Tatarski'nin adının yer aldığını söyledi. 

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) adlı kuruluşun analizine göre, Rus birliklerinin güneyden ve doğudan kuşatma girişimlerine rağmen pazar günü itibarıyla kentin büyük bölümü hala Ukrayna ordusundaydı. Kuruluşa göre kentin belediye binası, bir süre önce şehre doğudan giren Rus birliklerinin ele geçirdiği bölgede yer alıyor.

Wagner, Bahmut savaşında ağır kayıplar verdi. Şirketin paralı askerlerinin büyük bölümü Rus hapishanelerinden salıverilen mahkumlardan oluşuyor. Bahmut'ta paralı askerlerin yanı sıra Rus birlikleri de savaşıyor. Askeri analistler, Bahmut’un çok az stratejik değeri olduğunu söylüyor. Bahmut bir garnizon kenti olmadığı gibi ulaşım merkezi ya da büyük bir nüfusun yaşadığı bir şehir de değil. Ukrayna savaşı öncesinde yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı bir yerdi. Batılı yetkililer şu ana kadar Bahmut’ta 20-30 bin arasında Rus askeri hayatını kaybettiğini ya da yaralandığını tahmin ediyor. (BBC Türkçe)