Vučić'den Kosova Başbakanı'na: 'Küçük Putin'le savaşan bir küçük Zelenskiy olmak istiyor'

Sırbistan lideri Vučić, New York Times'a verdiği röportajda, Kosova Başbakanı Kurti'nin "Sırbistan'ın küçük Putin'i" ithamına "Küçük Putin'le savaşan bir küçük Zelenskiy olmak istiyor" yanıtı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vučić, Priştine yönetimiyle süregelen gerilimle ilgili yaptığı son açıklamada, Kosova Başbakanı Albin Kurti'yle ilgili "Küçük Putin'le savaşan bir küçük Zelenskiy olmak istiyor" ifadelerini kullandı.

New York Times gazetesine konuşan Vučić, "Sınırlarımızı genişletmek ve komşularımızla herhangi bir kavgaya girmekle ilgilenmiyoruz" dedi, kendisiyle ilgili "Küçük Putin" şeklinde yapılan ithamlara da tepki gösterdi.

Vučić, Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin Sırbistan'la ilgili "Rusya'ya yaptırımları katılmayı reddeden tek Avrupa ülkesi" olduğunu belirterek kendisine "Sırbistan'ın küçük Putin'i" ifadelerini kullanmasıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: "Vučić'in herkese karşı savaşmak isteyen korkunç bir milliyetçi olduğu anlatısı bu. Hiç de doğru değil. Küçük Putin'le savaşan bir küçük Zelenskiy olmak istiyor."

Kosovalı Sırplara plaka dayatması gerilimiyle ilgili konuşan Vučić, "Onlar (Kosovalı Sırplar) yüzde 100 bıkmış durumda" dedi, Kosova hükümetinin bölgedeki Sırplarla ilgili 2013 yılında yapılan anlaşmanın kilit kısımlarını uygulamayı reddettiğini dile getirdi. 

'RUSYA'YA YAPTIRIM UYGULAMAM İÇİN BASKI GÖRÜYORUM'

Sırbistan lideri, Rusya-Ukrayna krizinde Batı ülkeleriyle yaşanan gerilimle ilgili "Onlardan Rusya'ya yaptırım uygulamam için her gün baskı görüyorum" dedi, "Putin, sizin asla kabul etmeyeceğiniz hatalarınızı kullanıyor” ifadelerini kullandı.  

Sırbistan lideri, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Milorad Dodik'in "Bosna-Hersek'ten ayrılıkçı planlarını ertelediğini" açıklamasıyla ilgili soruyu ise "Sırbistan, 1995 Dayton barış anlaşmasında tanımlandığı gibi, Bosna'nın toprak bütünlüğünü her zaman destekledi" şeklinde yanıtladı. 

'BALKANLAR'DA PLAKANIN SEMBOLİK ANLAMI VAR'

Haberde, Sırbistan Parlamentosu'nun dışişleri komitesine başkanlık eden Vučić'in rakibi Borko Stefanoviç'in görüşlerine de yer verildi. Kosovalı Sırplara plaka uygulamasının "gülünç olduğunu" savunan Stefanoviç, "Ama Balkanlar'da bu tür sembolik şeyler çok büyük önem taşıyor" dedi.

Kuzey Kosova'da Sırpların yaşadığı bir kasaba olan Zubin Potok'un eski belediye başkanı Slavisa Ristiç ise "Otomobiline asla gönüllü olarak Kosova plakası koymayacağını, çünkü bunun Kosova'nın bağımsızlığını tanımak anlamına geleceğini" ifade etti. 

Habere göre, ABD'nin Belgrad Büyükelçisi Christopher Hill ise plaka kriziyle ilgili Vučić'e “Savaşlar toprak, para ve hatta güzel bir kadın için başladı. Ama bu, bir plaka üzerinden başlatıldığını duyduğum ilk savaş olacak" dediğini aktardı. (DIŞ HABERLER)