Kosova Başbakanı'ndan 'Sırbistan' tepkisi: 'AB ve NATO saldırganlığı kınamalı'

Kosova Başbakanı Kurti, AB ve NATO'ya Sırp nüfuslara kimlik dayatmasıyla ilgili gerginliğe ilişkin kınama çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sırbistan ve Kosova arasında patlak veren "Kosovalı Sırplara kimlik dayatması" gerilimiyle ilgili Priştine yönetiminden açıklama yapıldı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti söz konusu gerilimle ilgili Kosova İçişleri Bakanı Celal Sveçla'yla ortak basın toplantısı düzenledi. Kurti, Kosova'nın kuzeyinde Sırp toplululuğunun dokuz barikat kurduğunu ifade ederek "Jarinje ve Brnjak sınır kapıları halen kapalı durumda çünkü buraya gelen yollar halen kapalı" dedi.

Kurti, "Kosova hükümeti, kuzeydeki barikatlar kaldırılıp oradaki yollarda tam hareket özgürlüğü sağlandığı anda hükümetin iki kararının uygulanmasının 1 Eylül'e ertelendiği yönündeki taahhüdünü yinelemektedir" açıklaması yaptı.

AB VE NATO'YA 'KINAMA' ÇAĞRISI

Açıklamasında, Kosovalı polislerin bulunduğu yöne dün gece ateş açıldığını ve bazı vatandaşların saldırıya uğradığını da savunan Kurti, şunları söyledi:

"Sırbistan'ın yasa dışı yapıları, daha önce hiç olmadığı kadar saldırgan suç çeteleri haline geldi. Bu ülkemiz için kolay değil çünkü kuzey komşumuzun tüm devlet yapıları tarafından destekleniyorlar. Emniyet ve savcılığın üstünde çalıştığı dün işlenen onlarca ciddi ve açık yasa ihlali var. Uluslararası faktörleri, AB ve NATO'yu, Belgrad tarafından açıkça kışkırtılan, hazırlanan ve finanse edilen Kosova'nın kuzeyindeki suç çetelerinin şiddet ve saldırganlığını kınamaya davet ediyoruz."

İçişleri Bakanı Sveçla ise son bilgilere göre, bazı barikatların kaldırıldığını ve diğerlerinin de kaldırılma sürecinin devam ettiğini ifade etti. (DIŞ HABERLER)

 

 

Etiketler kosova sırbistan kurti