Vice News davası kasıma ertelendi: Mahkeme bakanlığa yazı göndermeyi unutmuş

2015 yılında Diyarbakır’da tutuklandıktan sonra sınır dışı edilen Vice News çalışanları hakkında açılan davada ifadelerin tercümesi için bakanlığa yazı yazmayı unutan mahkeme, duruşmayı erteledi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Amerika Birleşik Devletleri merkezli Vice News muhabiri Jake Hanrahan ve kameramanı Philip Pendlebury, sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği Cizre, Silopi, Nusaybin ve Sur gibi ilçelerde yaşananlara dair belgesel çekmek amacıyla 2015 yılında Diyarbakır'a geldi. Belgesel çekimleri sırasında kendilerine yardımcı olan tercüman Mohammed İsmael Rasool ve rehberleri ile birlikte 28 Ağustos 2015 tarihinde haklarında yapılan ihbar gerekçe gösterilerek konakladıkları otele yapılan baskın ile gözaltına alınan gazeteciler, "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla tutuklandı.

Adana F Tipi Cezaevine gönderilen gazeteciler, uluslararası kamuoyundaki tepkiler sonrasında 3 Eylül 2015 tarihinde serbest bırakılarak sınır dışı edildi. Irak vatandaşı tercüman Mohammed İsmael Rasool ise 4 Ocak 2016 tarihinde görülen duruşmada tahliye edildi.

SAVCI, 'BELGESEL DEĞİL ÖRGÜTÜ MEŞRULAŞTIRMA' DEDİ

27 sayfalık iddianamesinde gazetecilerin ekipmanlarından ele geçirilen görüntüler arasında "bölge halkının günlük yaşantısına dair hiçbir bilgi ya da görüntü olmamasını", "sadece terör örgütü üyeleriyle görüşmelerini" ve "örgütün işlediği suçlar hakkında soruşturma yürüten hiçbir kamu görevlisi ya da yerine getirilen kamu görevi hakkında bilgi ve görüntü almamalarını" belirten savcı, gazetecilerin örgüt mensupları tarafından 'dost unsur' olarak görüldüğünü öne sürdü.

HEM PKK HEM IŞİD SUÇLAMASI

Olayın sadece tek yönlü olarak örgüt açısından anlatılmaya çalışıldığını ileri süren savcı, gazetecilerin eylemlerinin "gazetecilik olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını" ileri sürerek gazetecilerin Türkiye’ye gelişlerindeki tek amacın "PKK/KCK terör örgütünün ülkemizde yürüttüğü yasa dışı faaliyet ve gerçekleştirdiği eylemleri uluslararası basında meşru göstermek suretiyle örgüte yardım etmek olduğunu" belirtti.

İddianamede ayrıca Diyarbakır’a gelerek otele yerleşen gazetecilerin, "IŞİD ve diğer yasa dışı örgütlere eleman kazandırmaya”, "askeri birlikler ve emniyet binalarına bombalı saldırı düzenlenmesi için canlı bomba ayarlamaya" çalıştıkları da iddia edildi.

YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR VE İSTENEN CEZA NE?

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada gazeteci Jake Hanrahan hakkında “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet”, “Silahlı Terör Örgütüne Bilerek İsteyerek Yardımda Bulunmak Suretiyle Üye Olmak” ve “Terör Örgütü Propagandası Yapmak”, kameraman Philip Pendlebury hakkında ise “Silahlı Terör Örgütüne Bilerek İsteyerek Yardımda Bulunmak Suretiyle Üye Olmak” suçlamaları yöneltiliyor. Sanıklar hakkında 15’er yıldan 67 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

17'İNCİ DURUŞMA GÖRÜLDÜ: BAKANLIĞA YAZI GÖNDERMEYİ UNUTMUŞLAR

Vice News muhabiri Jake Hanrahan ve kameramanı Philip Pendlebury hakkında açılan davanın 17'inci duruşması bugün Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar katılmazken Pendlebury ve Hanrahan'ın avukatı ise duruşma salonunda hazır bulundu.

Geçtiğimiz kasım ayında görülen duruşmada Pendlebury ve Hanrahan’ın bulundukları ülke mahkemeleri aracılığıyla alınan savunmalarının tercümesinin yapılması için Adalet Bakanlığı'na yazı yazılmasına karar verilmişti. Mahkeme başkanı, bugünkü duruşmada mahkemenin ilgili personelinin bu yazıyı Adalet Bakanlığı'na göndermeyi unuttuğunu söyledi.

14 KASIM'A ERTELENDİ

Duruşma savcısı ve sanık avukatının eksikliklerin giderilmesini talep ettiği dosyayla ilgili mahkeme, gazetecilerin alınan ifadelerinin Türkçe tercümesinin yapılması için ikinci defa Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme başkanı ayrıca eksiklikler giderildikten sonra dosyanın esas hakkında mütalaasını hazırlaması için duruşma savcısına gönderilmesine de karar verdi. Bir sonraki duruşma ise 14 Kasım'a ertelendi.