'Vergi dilimi değişiklik talebi fare bile doğurmaz'

Vergi dilimindeki yıllık ayarlamanın çalışanların kazancına katkısı bir günlük ücretten daha az oldu. Uzmanlar asgari ücretin hesaplama dışı kalması gerektiğini belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brüt ücretle çalışanların yıl sonuna doğru aylık gelirlerinde azalmaya neden olan vergi dilimi uygulaması, enflasyondaki hızlı yükselişle 2022'de ciddi bir düşüşe neden oldu. Vergi uzmanları ve sendika başkanları ilk dilimin 105 bin liraya çıkartılmasını talep ettiler. 30 Aralık'ta açıklanan yıllık vergi dilimi ayarlaması ise beklenen çok altındaydı. 

T24 yazarı Murat Batı, vergi dilimi uygulamasında asıl sorunun asgari ücretin hesaplamaya katılması ile yaşandığına dikkat çekti. İlk dilimin 105 liraya çekilmesi halinde de sonucun farklı olmayacağını belirten Batı, "ilk dilimi 105 bin TL’ye çıkarınca 20 bin TL brüt maaş alan birinin eline yıllık 145 TL; ilk dilim oranını da yüzde 10’a düşürünce bu kez toplamda 363 TL fazladan ücret geçecek." diye yazdı. 

Batı, asgari ücretin hesaplama dışı bırakılması durumunda 20 bin lira aylık brüt alan bir çalışanın gelirindeki artışın yıllık yaklaşık 7280 tl olacağını belirtti. Batı konuyla ilgili şunları yazdı: 

"Asgari ücretten fazla olan ücretler GVK m.23/18 uyarınca önce dilime sokulup sonra asgari ücret istisnası uygulanmakta ama önce istisna uygulanır sonra dilime sokulursa sorun çözülecektir.

Yani değişmesi gereken GVK m.23/18’deki 'Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir.' fıkradır. Bu da kanun maddesi olduğu için değişiklik ancak bir kanun değişikliği ile mümkündür; Cumhurbaşkanı kararıyla vs olmaz yani.

Burada yapılması gereken şey; brüt ücretten önce SGK (yüzde 14) ve işsizlik fonu kesintisi (yüzde 1) yapılıp kalan tutardan aylık net asgari ücret (2023 yılı için 8.506,80 TL) düşüldükten sonra vergi tarifesi (oranları) uygulanmasıdır. Bunun için de GVK m.23/18’deki fıkranın değiştirilmesi gerekmektedir.  

Şayet böyle yapılırsa 2023 yılında bugün uygulanan vergi tarifesiyle aylık 20 bin TL brüt ücret alan bir kişinin eline yaklaşık yıllık 7.280 TL fazladan para geçecektir.  

Çünkü GVK m.23/18’te yer alan asgari ücrete kadar olan ücret istisnasına konu asgari ücret de toplanarak yani kümülatif olarak vergi dilimine girmekte ve dolayısıyla da istisna edilen vergi tutarı da azalmaktadır. Gözden kaçan en önemli husus bu sanıyorum."