Venezuela ile 'Esequibo' gerilimi: İngiliz donanma gemisi HMS Trent Guyana'da

Esequibo bölgesi konusunda yaşanan gerilim üzerine açıklama yapan Brezilya, "Diyalog sürecinin sonuç verebilmesi için taraflara askeri destek gösterisinde bulunmaktan kaçınılması gerekiyor" dedi.

Fotoğraf: HMS Trent / X
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkeleri Venezuela ve Guyana arasında ihtilaflı Esequibo bölgesi konusunda yaşanan gerilimin ardından İngiltere'nin Guyana'ya gönderdiği "HMS Trent" donanma gemisinin bölgeye ulaştığı açıklandı. 

ABD'nin Associated Press (AP) haber ajansı, geminin 29 Aralık Cuma günü öğle saatlerinde bölgeye ulaştığı bilgisini paylaşırken, geminin sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan paylaşımda, Guyana Genelkurmay Başkanı Omar Khan ve Britayna'nın Guyana Yüksek Komiseri Jane Miller'ın da olduğu isimlerin gemide ağırlandığı ifade edildi. Mesajda, ziyaretten fotoğraflara da yer verildi. 

BREZİLYA: ASKERİ DESTEK GÖSTERİLERİNDEN KAÇINILMALI

Venezuela, İngiltere'nin eski sömürgesi olan ülkeye askeri bir gemi gönderme kararına tepki göstererek bölgede askeri tatbikat yapma kararı almıştı. Güney Amerika'daki gerilimin yükselmesi üzerine Brezilya'dan da açıklama geldi.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Brezilya hükümeti olarak, devam eden diyalog sürecinin sonuç verebilmesi için herhangi bir taraf için askeri destek gösterisinde bulunmaktan kaçınılması gerektiği inancındayız" ifadelerine yer verildi. Bakanlık tüm tarafları itidale ve görüşmeleri devam ettirmeye çağırdı.

GUYANA: VENEZUELA'NIN KORKACAĞI BİR ŞEY YOK

Venezuela, İngiliz donanma gemisini gerekçe göstererek Doğu Karayipler'de perşembe günü 5 bin askeri gücün katılımıyla tatbikat başlatmış, Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali ise Venezuela'nın 'korkacak bir şeyinin olmadığını' savunmuştu.

Ali, açıklamasında, "Guyana, uzun zamandır iç güvenliği geliştirmek amacıyla bölgesel ve uluslararası devletlerle ortaklık içindedir. Bu ortaklıklar hiç kimseye bir tehdit oluşturmaz ve hiçbir şekilde saldırgan niyetli değildir" demişti.

MADURO VE ALİ 'GÜÇ KULLANMAMA' KONUSUNDA ANLAŞMIŞTI

İngiltere, Esequibo bölgesi anlaşmazlığında Venezuela'ya karşı eski sömürgesi Guyana'ya destek amacıyla Kraliyet Donanması'nın Karayipler'de bulunan "HMS Trent" gemisini bölgeye göndermişti. İngiliz medyasına konuşan Savunma Bakanlığı sözcüsü, konuya ilişkin detayları paylaşarak, geminin ay sonuna kadar Guyana'ya ulaşacağını duyurmuştu.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, Karayipler'de ada ülkesi Saint Vincent ve Grenadinler'de 14 Aralık'ta bir araya gelmişti. İki ülke, petrol zengini ihtilaflı Esequibo bölgesindeki gerilimi çözmek için 'güç kullanmama' konusunda anlaşmıştı.

Venezuela'da yapılan ve Esequibo bölgesinin Venezuela'ya ait olduğu yönünde sonuçlanan referandumun ardından harekete geçen Venezuela yönetimi, Guyana'nın yaklaşık 4'te 3'üne karşılık gelen bölgeyi kontrolü altına alma tehdidinde bulunmuştu.

VENEZUELA VE GUYANA ARASINDA 'ESEQUIBO' İHTİLAFI

Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesi anlaşmazlığı, Guyana'nın bağımsızlığından önceki döneme dayanıyor. Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, 1899 tarihli sınır tahkimi kararına göre Esequibo Nehri, Guyana'nın batı sınırı olarak belirlenmişti. Ancak bağımsızlığını 1966'da kazanan ve 1970'te İngiliz Milletler Topluluğu'na dahil olan Guyana, bu sınırı tanımayarak Esequibo'nun kendisine ait olduğunu ilan etmişti.

​​​​​​​Halihazırda Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge, Guyana'nın ortalarında bulunan Esequibo Nehri'nin batısında, ülkenin ise kuzeyinde yer alıyor. Bölgenin doğal kaynaklar açısından son derece zengin olduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)