Vatandaşlık alan uyuşturucu baronları: Lamborghini, rezidans, villa...

Türkiye'den vatandaşlık alan uyuşturucu baronlarının soruşturmasındaki detayları paylaşan Timur Soykan, baronların kara para aklamak için lüks araç, rezidans ve villalar aldıklarını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Timur Soykan, İstanbul Başsavcılığı’nın Hollandalı, Alman, Sırp, İspanyol ve Türk uyuşturucu baronlarının ortak şebekesine yönelik soruşturmada vatandaşlık almak ve kara para aklamak için harcanan paraları örnekleriyle sıraladı.

Uyuşturucu ağındaki baronlardan biri olan Christopher Mark Grogan'ın Türkiye’de oturum izni aldıktan sonra sahte evrakla çok sayıda işlem yaptığını, buna rağmen vatandaşlık alarak ‘Can Yavuz’ ismini kullanmaya başladığını belirten Soykan, "Yeni ismiyle Can Yavuz, banka hesapları açıp kara parasını jet hızıyla aklamıştı. Sadece 17 Kasım 2021 ile 25 Kasım 2021 tarihleri arasında, yani bir haftada 2020 model Lamborghini, 2021 model Audi RS 6 Quattro, 2022 model Porsche, 2021 model Mercedes-Benz satın aldı. Bu araç bedellerinin sadece 680 bin TL’sini bankadan gönderdi, kalan kısmını nakit ödedi. Bir hafta içinde milyonlarca dolar kara parasını böylece akladı" ifadelerini kullandı.

'AK PARTİLİ KİLER'İN REZİDANSI BARONLARIN MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ'

Soykan'ın yazısından bir bölüm şöyle:

"Ama kendisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla yetirmemişti. Sevgilisi Esther Krupenia’yı da Türk vatandaşı yaptı. Bunun için İstanbul Levent’teki Türkiye’nin en büyük gökdeleni Sapphire Rezidans’tan daire satın aldı ve sevgilisinin de Türk vatandaşlığı başvurusu kabul edildi. Soruşturmanın bir numaralı şüphelisi Abdullah Alp Üstün’ün Hollandalı eşi Nadia Alla da aynı anda aynı şirket aracılığıyla Sapphire Rezidans’tan daire almış ve o da vatandaş olmuştu. Bu örgüt bağlantısının delili olarak dosyada yer aldı.

AKP’nin kurucularından ve eski milletvekili Vahit Kiler’in inşa ettiği Sapphire Rezidans, vatandaşlık almak isteyen baronların merkezine dönüşmüştü. Bir dönem gökdelende içki sattırmayacağını söyleyerek ne kadar dindar olduğunu kanıtlamaya çalışan Kiler Holding’in yaptığı rezidansta, soruşturmadaki önemli bir isim daha iki daire satın alıp vatandaşlık başvurusu yaptı.

Onun adı; ‘Eric Schroder’ idi. Alman vatandaşı Eric Schroder, Hamburg bölgesinde uyuşturucu ağını kontrol ediyordu. Hamburg Limanı’na büyük kokain sevkiyatları yapmış, hatta kokain dolu konteynerlerin soyulduğu olaylara karışmıştı. Almanya’da Kasım 2019 ile Haziran 2020 arasında yani 8 ayda 23 uyuşturucu kaçakçılığı olayından suçlanmıştı.

Kara parasını aklamak için nakitle üçüncü kişilerin adına çok sayıda mülk aldığına şüphe yok. Ancak Sapphire’deki dairelerinin dışında İstanbul Bomonti’deki Rotana isimli gökdelenden bir konut ve Kuşadası Atasu Konakları’ndan bir evi kendi adına satın almıştı.

O da vatandaşlık peşindeydi. İstanbul’da birlikte yaşadığı sevgilisine de Türk vatandaşlığı almak istiyordu.

Abdullah Alp Üstün, Bolle Jos, Isaac Bignan, Chistopher Mark Grogan ile birlikte uyuşturucu kaçakçılığı yapan Eric Schroder, İstanbul Fatih Yedikule’deki Cer İstanbul isimli lüks sitede 26 Aralık 2023’te yakalandı ve tutuklandı."

YAZININ TAMAMI

(HABER MERKEZİ)