Varlık Dergisi'nin Ocak 2023 sayısı yayınlandı

Varlık Dergisi'nin Ocak 2023 sayısı raflardaki yerini aldı. "Solun Yertsizyurtsuzlaşması" başlıklı dosyanın yer aldığı sayıya Yücel Kayıran, Selçuk Orhan, Nilay Özer ve Aydın Çam katkıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Varlık Dergisi'nin dosya konusu "Solun Yertsizyurtsuzlaşması" olan Ocak 2023 sayısı okurla buluştu. Dosyaya yazılarıyla katkıda bulunan isimler arasında Yücel Kayıran, Selçuk Orhan, Nilay Özer ve Aydın Çam yer aldı.

Derginin yeni sayısında şair Yücel Kayıran'ın “Poetikada Solun Yersizyurtsuzlaştırılması” başlıklı yazısı yayınlandı. Kayıran yazısında “Cumhuriyet’in 100. yılı tamamlanırken ‘Türkiyem’ ya da ‘yurdum’ kelimesi Türk şiirini terk etti. ‘Vatan’ kelimesi zaten politikada kalmıştır” dedi.

Selçuk Orhan, “İlkeler ve Kaygılar Arasında” başlıklı yazısında “Acaba bugün cinsel kimlik siyasetini programına alan sol partiler bu konuda tabanlarından doğan bir stratejiye sahip mi? Yoksa liberal Batı demokrasilerini gözlemleyerek vitrin düzenleme derdinde mi? Siyasi parti ya da oluşumlar müfredatlarını oluştururken neyi göstereceklerine titizlikle yaklaşıyor; ama bundan daha önemlisi aslında neyi göstermedikleri değil mi?” ifadelerini kullandı.

Nilay Özer, “Poetikada Ekolojik Siyasetin Yeri Yurdu” yazısında sanayi kapitalizmi, modernlik, nüfus artışı, kentleşme ve tüketim kültürü içinde insan faaliyetlerinin etkisiyle ortaya çıkan iklim krizinin eleştirel teori ve edebiyat bağlamında nasıl ele alındığını inceledi.

Aydın Çam ise “Sinema Dergileri: Yersizyurtsuz Sinemamıza Yer Önerisi” başlıklı yazısında sinema dergileri tarihinin kısa bir özetini sunmakla beraber, 1960’ların sonundan itibaren politikleşen dergilerin hem sinemacılara hem de sinemaseverlere sunduğu olanakları tartışmaya açtı.

Dergide ayrıca Tiyatro, Çağdaş Sanat, Performans Sanatı, Düzyazı Günlüğü, Türkçe Günlükleri, Yeni Şiirler / Öyküler Arasında köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Varlık Kitaplığı bölümü de okuyucuyu bekliyor. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)