Van’da yasağa karşı 5 saatlik oturma eylemi

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi'nin yapmak istediği basın açıklaması yeniden valilik tarafından engellenince, İHD üyeleri 5 saatlik oturma eylemi yaptı.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri’ne destek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi tarafından basın açıklaması düzenlenmek istendi.

Her hafta olduğu gibi, İHD Van Şubesi binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis, valiliğin son dokuz haftadır ikişer günlük çıkardığı eylem yasağını gerekçe göstererek izin vermedi.

Bina dışına çıkmak isteyen İHD üyeleri ile polis arasında yapılan müzakere sonuç vermeyince, binanın çıkışı polis kalkanlarıyla kapatıldı. Bunun üzerine İHD tarafından oturma eylemi yapılmasına karar verildi. 

İHD üyeleri, şube binası girişinde ve merdivenlerinde oturdu. Yapılan uygulama alkışlarla protesto edildi. İHD Van Şubesi Başkanı Fırat Durmaz, basın açıklamasının yapılmasına izin verilinceye dek oturma eylemlerinin burada süreceğini belirtti.

İHD üyeleri, 5 saatin sonunda eylemlerini tamamladı. 

OTURMA EYLEMİNDE SAATLER GERİDE KALDI

İHD Van Şubesi'nin başlattığı oturma eyleminde üç saat geride kaldı. Sık sık alkışlarla protestonun devam ettiği oturma eylemine Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek de katılarak destek verdi. Ayrıca HDP, DBP ve Yeşil Sol Parti'nin il ve ilçe yöneticileri de eyleme destek için şube binasına geldi.

'BASIN AÇIKLAMALARININ TAMAMI ENGELLENİYOR'

Oturma eyleminde konuşma yapan İHD Van Şubesi Başkanı Fırat Durmaz, valiliğin almış olduğu yasak kararlarının keyfi olduğunu belirterek, “Cumartesi İnsanları’nın hak ve hukuk mücadelesinin sesini yükseltmek amacıyla yapmak istediğimiz bu basın açıklamalarının tamamı engelleniyor. Bu hafta yine basın açıklamamızı okumak isterken, kolluk güçleri bize engel oldu. Derneğimizin önünü işgal ettiler. Basın açıklamamızı okumamıza engel oldular. Bize uygulanan keyfi muamelenin bir göstergesi olarak ‘Şov yapmayın, sesinizi yükseltmeyin. Ya binanızın içinde okuyun ya da okumayın’ diyorlar. Böyle bir müdahale, böyle bir tecrit, böyle bir işgal, derneğimiz tarafından asla kabul edilemez. Bu yüzden basın açıklamamızı okumadık ve süresiz oturma eylemimizi başlattık” dedi.

'O DA ANNE, BU DA ANNE'

Eyleme katılan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek de şunları söyledi: “Barış Anneleri’nin ve Cumartesi Anneleri’nin eylemlerini, demokratik tepkilerini, acılarını dile getirmelerine ilişkin engellemeleri kınıyoruz. Bu tutum kabul edilemez. Cumartesi Anneleri, 966 haftadır acılarını dile getiriyorlar. Kimi kardeşinin, kimi oğlunun, kimi kızının, kimi babasının bir mezarını bulmak istiyor. Bu bile onlara çok görülüyor. Cumartesi Anneleri, Galatasaray Lisesi’nin önünde sadece demokratik tepkilerini dile getirecekler. Bir kez daha Türkiye ve dünya kamuoyuna ‘Bizim evlatlarımızın akıbetleri hakkında bize bilgi verin’ diyecekler. Bundan daha demokratik bir tepki olabilir mi? Bunun dile getirilmesi bile engelleniyor. Son birkaç aydır adeta sistemik hale getirildi. Cumartesi Anneleri ters kelepçelerle gözaltına alınıyor. Bu ters kelepçe insanlık suçudur. İçişleri Bakanı’na buradan çağrıda bulunuyoruz. Siz bazı anneleri bilinçli olarak bir siyasi partinin önüne götürüyorsunuz, onlara çadır açıyorsunuz, her türlü hizmeti ve desteği veriyorsunuz. Ama öbür taraftan da acısını dile getirmek isteyen bir başka anneye her türlü engeli çıkarıyorsunuz. O da anne, bu da anne."

'MAĞDURİYET TALEPLERİ NEDENİYLE EYLEMİMİZİ SONLANDIRDIK'

İHD Van Şubesi’nin başlatmış olduğu oturma eylemi beş saatin ardından sona erdi. İHD Van Şubesi Fırat Durmaz, eylemi sonlandırırken yapmış olduğu açıklamada, “Cumartesi Anneleri’ne destek için bir basın açıklamamız olacaktı ancak kolluk güçlerinin engellemesi sonucunda basın açıklamamızı okumadık ve süresiz oturma eylemi başlattık. Fakat, eylemimizi yaparken gerek dernek binamız içerisinde ve etrafında bulunan esnaf arkadaşlarımızın mağduriyet talepleri bize gelince eylemimizi bitirme kararı aldık” şeklinde konuştu.

Durmaz’ın konuşması esnasında bina girişinde bekleyen polis ekipleri, kalkanlarını yukarı kaldırarak görüntü alınmasını engellemeye çalıştı.