Van’da OHAL ve KHK’lere karşı 24’üncü basın açıklaması

Van’da OHAL Komisyonu’na ve KHK’lere karşı KESK, DİSK, İHD, TMMOB ve Van Barosu tarafından 24’üncü kez basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasını Eğitim Sen Van Şubesi Başkanı Murat Atabay yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Kadir Cesur

VAN - Van’da; KESK Van Şubeler Platformu, DİSK Genel-İş Van Şubesi, İnsan Hakları Derneği Van Şubesi, Van-Hakkari Tabip Odası, TMMOB Van İl Korordinasyon Kurulu ve Van Barosu tarafından KHK’lere, OHAL Komisyonu’na ve kayyım uygulamalarına karşı 24. kez ortak basın açıklaması düzenlendi.

Açıklamada, “Ülkede neredeyse hakkında soruşturma açılmamış, sanık kürsüsüne çıkmamış, hapis cezası mueyyidesine maruz kalmamış yurttaş kalmadı” denildi.

‘ALTI YILI AŞKIN SÜREDİR VAN’DA YASAK UYGULANIYOR’

İpekyolu ilçesinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde bir araya gelen platform adına basın açıklamasını Eğitim Sen Van Şubesi Başkanı Murat Atabay yaptı. Mevcut iktidarın adalet, demokrasi, barış ve ekonomiyi güçlendirmeye yönelik hiçbir adım atmadığını ve politika üretmediğini vurgulayan Atabay, “Bizleri, aydınlıktan, demokrasiden, emekten, adaletten, hak ve özgürlüklerden vazgeçirip kendilerine dokunmayan, eleştirmeyen ve sorgulamayan bir toplum yaratmayı amaçlamaktadırlar” dedi. 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana, ülkede düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında atılan bir tweetin bile örgüt propagandası olarak ele alınıp dava konusu haline getirildiğini belirten Atabay, “Ülkede neredeyse hakkında soruşturma açılmamış, sanık kürsüsüne çıkmamış, hapis cezası mueyyidesine maruz kalmamış yurttaş kalmadı” ifadelerini kullandı.

Atabay, Van’da altı yılı aşkın süredir devam eden ve 15 günde bir uzatılan toplantı ve gösteri yürüyüş yasağını da hatırlatarak şunları söyledi: “İktidar ve yerel kamu otoriteleri, yandaş dernek ve sivil toplum örgütlerine uygulamadığı yasakları, OHAL'i kalıcı hale getirmek suretiyle demokratik sivil toplum örgütlerine karşı uygulamaktadır.”

OHAL Komisyonu’nun lağvedilmesi gerektiğini belirten Atabay, şunları söyledi: “Haksız ve hukuka aykırı olarak KHK kapsamında İhraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmeli; maddi ve manevi hak kayıpları tazmin edilmelidir.”

‘FRANSA ÜÇ KÜRT’Ü KORUYAMADI’

Basın açıklamasında Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yapılan saldırıya da değinildi. Atabay, “Bilindiği gibi Fransa’nın başkenti Paris’te üç Kürt evladının, sözde bir ırkçı tarafından katledildiği ifade edildi. Bu katliamcıların kimler tarafından yönetildiğini çok iyi biliyoruz. Sözde demokrasinin kalesi olan Fransa üç Kürt’ün, on yıl önceki üç Kürt’e nazaran, hiçbir zaman canını kıymete bindirmemiş ve koruyamamıştır. Bu bağlamda Macron’un riyakarca ‘Kürtleri koruyacağız’ şeklindeki tutumunu kınayarak tüm Kürt halkının başı sağ olsun diyoruz” dedi.

Açıklamada, DBP’ye gerçekleştirilen operasyonlara da değinildi: Ülkemizde ciddi bir kesimin temsilcisi olan Demokratik Bölgeler Partisi’nin nerdeyse ülke genelinde tüm kurumları baskı altına alındı. Aramalar ve gözaltılar ile hunharca baskı altına alınarak insanlarımızın iradesi yok sayılmaya çalışıldı. Biz şunu çok iyi biliyoruz; baskılar bizi yıldıramaz. Altı ay bile geçmeden tüm iktidarların yerle bir olabileceğini sizler de bizler de göreceğiz.”

 

 

Etiketler Van OHAL KHK