HDP'den Van ve Batman'da Paris’teki saldırıya karşı protesto

Paris’te bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne dün yapılan saldırı, HDP Batman ve Van tarafından protesto edildi. Açıklamada, “10 yıl önceki saldırı aydınlatılsaydı bu olmazdı” denildi.

Açıklamayı HDP'li Feleknas Uca yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu - Kadir Cesur

BATMAN - Paris’teki Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne dün gerçekleştirilen silahlı saldırıya karşı HDP Batman ve HDP Van il örgütleri basın açıklaması yaptı.

Batman'daki açıklamayı okuyan HDP'li Feleknas Uca, "Eğer 10 yıl önce Paris'te üç Kürt kadının öldürülmesi aydınlatılmış olsaydı, dünkü katliam yaşanmamış olacaktı. Paris tüm dünyada aşkın şehri ve güllerin insanların üzerine serpildiği kent olarak biliniyor; biz Kürtler için ise kurşunların yağdığı şehirdir" diye konuştu.

’10 YIL ÖNCEKİ SUİKASTIN HESABI SORULSAYDI BU OLMAYACAKTI’

Batman'da düzenlenen eyleme HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca, Hüseyin Kaçmaz, Remziye Tosun, Mehmet Rüştü Tiryaki ve kayyım ile görevlerinden alınan belediye başkanları katıldı. Eylemde açıklama yapan Uca, Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde Kürt kadın siyasetçiler Fidan Doğan, Leyla Söylemez ve Sakine Cansız'ın öldürülmesi olayını hatırlatarak Ömer Güney tarafından işlenen suikastların bağlantılarının aydınlatılmadığını vurguladı.

Paris'te dün gerçekleştirilen silahlı saldırıda Kürt kadınlarının, Kürt sanatının ve Kürt yurtseverlerinin hedef gözetildiğini vurgulayan Uca, "Kısa bir süre önce cezaevinden çıkan biri buraya arabayla getiriliyor. Elinde istihbarat bilgisi olmadan bu katliam gerçekleştirilmiş olamaz. Bugün her yerde Kürtlere suikast düzenleniyor. Rojava'da, Süleymani'yede Kürt kadınları hedefte ve suikastlar ile öldürülüyor. Her yerde Kürtlerin konserleri ve tiyatroları yasaklanıyor. Sivillere dönük saldırılar var. Paris'te olanlar bunlardan ayrı değildir. Bunlar tesadüf olamaz. Saldırıdan sonra olay yerine ambulans da polis de geç gidiyor. Bunların hepsinin sorulması gerekiyor. Fransa hükümeti eğer 10 yıl önce işlenen suikastın hesabını sorsaydı dün Kürtler hedef olmayacaktı" dedi.

'FRANSA HÜKÜMETİ SORUMLUDUR'

Dünyadaki birçok devlet başkanının saldırıya ilişkin açıklama yaptığına dikkat çeken Uca, "AKP-MHP hükümeti her şeye karşı açıklama yaparken bu saldırıya ilişkin açıklama yapmadı. Üç Kürt için neden açıklama yapmadı? Demek ki Kürtlerin kanı sizi mutlu ediyor. Bu yüzden bu katliamın tüm yönleri açıklığa kavuşturulmalıdır. Ömer Güney'in MİT ile ilişkisi belliydi. Ama bunlar her yönü ile açığa çıkarılmadığı için katliam tekrarlandı. İsveç ve Finlandiya’da Kürtler üzerinden pazarlıklar yapıldı. Bugün de Kürtler hedeftedir. Kürtler katliamlara karşı susmadı, bugün de susmayacak. Katliamın açığa çıkarılmasından Fransa hükümeti sorumludur" diye konuştu.

Uca'nın konuşmasının ardından yarın HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın katılacağı mitingde, Kürtlerin kitlesel bir katılım ile katliama cevap vereceği ifade edildi.

Kürtçe olarak gerçekleştirilen basın açıklamasını sanatçı Baran Sarı yaptı.

'KARANLIK GÜNLER AYDINLIĞA ÇIKACAK'

HDP Van tarafından İpekyolu ilçesinde bulunan Kültür Sokak’ta gerçekleştirilen protestoya sanatçılar da katıldı. Açıklamanın öncesinde müzisyen Ali Mazlum Anaç yaşamını yitirenlerin anısına duduk (balaban) çaldı. Kürtçe olarak gerçekleştirilen basın açıklamasını sanatçı Baran Sarı yaptı. Açıklamada, Paris saldırısı lanetlendi ve karanlık günlerin aydınlığa çıkacağı vurgulandı.

Basın açıklamasının ardından Kürtçe şarkı ve şiirler eşliğinde 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Yaşamını yitiren üç kişinin fotoğraflarının üzerine güller bırakıldı. Oturma eyleminin ardından sanatçılar ve partililer Kürtçe olarak 'şehit namırın' (şehitler ölmez) sloganı attı. Güvenlik güçleriyse, slogan atılmasının durdurulması halinde gözaltı işlemi yapılacağını söyledi. Bunun üzerine zılgıt ve alkışlar ile protestoya devam edildi.