Van’da darp edilen gazetecilerin duruşması görüldü

Erciş'te 2017’de kayyım yönetimindeki belediyenin sahil yolu projesi ile ilgili ihalede usulsüzlükleri haber yapmak isteyen İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş'a saldırı davasında karar duruşması ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Erciş ilçesinde 14 Ekim 2017 tarihinde kayyım tarafından yönetilen Erciş Belediyesi'nce ihaleye çıkarılan sahil yolu projesini haber yapmak isteyen İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş’ın maruz kaldığı saldırı ve kameralarının kırılması üzerine açılan davanın karar duruşması görüldü. Erciş Adliyesi’ndeki davaya gazetecilerin avukatı Savaş Avcı, Gazeteci İdris Yılmaz ve davalılar Şahin Yağar ile Mehmet Yağar katıldı.

YAĞAR, DURUŞMA SALONUNDA DA GAZETECİLERE HAKARET ETTİ

Duruşmada ilk sözü alan Şahin Yağar, gazeteciler Yılmaz ve Akbaş’ı hedef alarak, “PKK talimatıyla beni tehdit ettiler. İdris Yılmaz teröristtir” ifadelerini kullandı. Bir önceki ifadelerini yenileyen Yağar, saldırıya uğrayanın kendisi olduğunu yineleyerek gazetecilere yönelik herhangi bir saldırıda bulunmadığını belirtti ve beraatini talep etti. Gazetecilerin talebine rağmen mahkeme Yağar’ın hakaretlerini zapta geçirmedi.

Gazeteci İdris Yılmaz, duruşmada olayın gerçekleştiği akşam Şahin Yağar'ın, Erciş Cumhuriyet Savcısı ve kolluk kuvvetlerinin de bulunduğu bir fotoğraf çekerek böyle bir mütalaa hazırlanacağına dair bir mesaj verdiğini ve bu mesajın verilmek istenen mütalaayla örtüştüğünü vurguladı.

'BU MÜTALAA ŞAHİN YAĞAR’I AKLAMAYA YÖNELİKTİR'

Yılmaz, duruşmanın devamında şöyle konuştu: “Mütalaanın hazırlanma biçimi, hukukun tarafsızlık ilkesine aykırı olduğu gibi, usule de aykırıdır. Erhan Akbaş’ın ifadeleri benim ifadem, benim ifadem ise Akbaş’ın ifadesi olarak yansıtılmıştır. Aynı zamanda dosya içinde yer alan delillere bakılmaksızın bu mütalaa hazırlanmıştır ve Şahin Yağar’ı aklamaya yönelik bir mütalaadır. Toplumsal çıkarları savunan ve bu nedenle gerek hukuki gerek ise fiziki saldırılara maruz bırakılan gazetecilerin yargılandığı benzer bir durum yaşamaktayız. Mütalaanın yeniden gözden geçirilmesi ve dosya içinde yer alan deliller dikkate alınarak masuniyet karinesi aynı zamanda hukukun tarafsızlık ilkesi esas alınarak hazırlanmalıdır.”

Mahkeme, mütalaadaki karışıklık nedeniyle dosyanın yeniden incelenmesine ve duruşmanın 5 Haziran 2023 tarihine ertelenmesine karar verdi.