Van'da bayram arefesinde su kesintisi işletmeleri olumsuz etkiledi

Van'ın merkezinde bayram arefesinde yaşanan su kesintisi, İpekyolu ilçesindeki işletmeleri olumsuz etkiledi. İki gündür süren kesintinin ne zaman giderileceği hâlâ belirsizliğini koruyor.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van'ın merkezinde yaklaşık iki gündür devam eden su kesintisi, özellikle esnafın yoğun olduğu İpekyolu ilçesinin Maraş, Cumhuriyet ve Sıhke caddelerinde faaliyet gösteren işletmeleri olumsuz etkiledi. Yaşananlara tepki gösteren Feqîyê Teyran Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Muammer Takıs, “Bu süreçte müşkül duruma düşen esnafımızın zararını nasıl kapatacaklarını gerçekten merak ediyorum” dedi. Su kesintisinin ne zaman giderileceği hala belirsizliğini koruyor.

Kesintinin en fazla etkilediği sektörler arasında oteller, hamamlar, kuaförler ve halı yıkamacılar yer alıyor. İranlı turistlerin yoğunlukla konakladığı oteller, yaşanan su kesintisi nedeniyle boşalmaya başladı. Kesintisi nedeniyle birçok işletme günlük faaliyetlerini sürdüremedi ve müşterilerine hizmet verme konusunda sıkıntılar yaşadı. Özellikle hijyen gerektiren işletmelerde çalışanlar, su kesintisinin hijyen koşullarını olumsuz etkilemesinden dolayı endişe duyuyor.

VASKİ, EN SON 22 HAZİRAN’DA DUYURU YAYINLADI

Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ), su kesintisinin sebebini ve ne zaman giderileceğini açıklamadı. En son 22 Haziran Perşembe günü Twitter sayfası üzerinden bir duyuru yayınlayan VASKİ, “Cumhuriyet Mahallesi Işık 1 Sokak'ta yapılacak şebeke deplase çalışması nedeniyle; 22 Haziran 2023 Perşembe (Bugün) 14:00 - 19:00 saatleri arasında Cumhuriyet, Hafiziye, Bahçıvan, Cevdetpaşa ve Halilağa Mahallelerinin bir kısmında zorunlu su kesintisine gidilecektir” demişti.

Feqîyê Teyran Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Muammer Takıs, yaşanan su kesintisine tepki göstererek durumu değerlendirdi. Takıs, "Başta oteller olmak üzere, birçok sektör faaliyetine devam edebilmek için suya ihtiyaç duyuyor. Bunların arasında özellikle bayram arafelerinde iş yapmayı ümit eden, hamamlar, kuaförler, pastaneler, tatlıcılar, kuru temizlemeciler ve halı yıkamacılar gibi birçok sektör var. Bayrama iki gün kala kentin birçok önemli noktasında su kesintileri yaşanmaya başladı ve bugün de devam ediyor" şeklinde konuştu.

'VASKİ’NİN MEMLEKETE VERDİĞİ ZARAR ORTADADIR'

Takıs, VASKİ’nin kentte yaşanan su kesintisini önceden duyurmadığını ve kurumun konuyu ciddiye almadığını ifade ederek şöyle konuştu: “Genel Müdür Ülker Cem Kaplan yönetimindeki VASKİ’nin memlekete verdiği zarar ortadadır. Su kesintisinin yaşanacağını önceden ilan etmeyip, insanları ve işletmeleri zor duruma sokan bu kişi görevden alınmalıdır bence. Bu süreçte müşkil duruma düşen esnafımızın zararını nasıl kapatacaklarını gerçekten merak ediyorum. Sayın Van Valisi Ozan Balcı’nın da konunun takipçisi olduğunu biliyoruz. Şayet bu konunun sorumlusu olan kişiler görevden alınacaklarsa, başta VASKİ genel müdürü görevden alınmalıdır. VASKİ’nin çalışmalarından, kurumsal işleyişinden hatta çağrı merkezinden bile hiçbir Vanlı memnun değil. Sordukları sorulara cevap bile alamıyorlar.”

'OTELLERİMİZ BOŞALMAYA BAŞLADI'

Bayram dolayısıyla İranlı turistlerin Van’ı tercih ettiklerini belirten Takıs, “Bildiğiniz gibi İranlı turistler Van ekonomisi için son derece önemli. Lakin, Van’daki otellere yerleşen turistler de hallerinden şikayetçi. Otellerin su depoları mevcut fakat bu su depoları otelin en fazla bir günlük ihtiyacını karşılayabiliyor. Şu anda Van’daki otellerde su yok. Turistler banyo yapamıyor, kişisel ihtiyaçlarını göremiyor ve hal böyle olunca da Van’ı terk edip başka şehirlere gitmeye başladılar. Otellerimiz boşalmaya başladı” dedi.

TAKIS, VASKİ GENEL MÜDÜRÜ VE KORUMALARININ KÖYLÜLERE SALDIRMASINI DA HATIRLATTI

Feqîyê Teyran Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Muammer Takıs, VASKİ'nin kurumsal işleyişinde ciddi sorunlar olduğunu ve Genel Müdür Ülker Cem Kaplan'ın keyfi davranışlar sergilediğini dile getirdi. Ayrıca Takıs, köylerindeki su sorununa çözüm bulmak için VASKİ’ye giden muhtar ve köylülere, genel müdür ve korumalarının saldırmasını da hatırlatarak şöyle konuştu: “Van’daki 40 bin aboneyi icraya verebilecek kadar kurumsal olan VASKİ’nin, muhtar bey ile kavgasını kurumsal olarak çözemeyip darp ile çözmesinden, olayın keyfi olduğu anlaşılmaktadır. Aski halde bir muhtarın ya da köylülerin darp edilmesi, yanındaki korumalara talimatla vurdurması, köylüyü depoya indirmesi gibi eylemler yaşanmazdı. Kamu kurumların yönetmeliğini, mevzuatını bilmeyen idarecileri başa bıraktıkları zaman maalesef böyle kötü sonuçlar doğurabiliyor.”

ÇAĞRI MERKEZİ: 'BİR SAATE KADAR DA OLABİLİR, GECE YARISI DA OLABİLİR, SABAHA KARŞI DA OLABİLİR'

Takıs, VASKİ’nin 185 numaralı çağrı merkezini arayarak su kesintilerinin sebebini de sordu. Takıs’ın “Su kesintisi sorunu ne zaman giderilecektir” sorusu üzerine, çağrı merkezi görevlisi, “Bir saate kadar da olabilir, gece yarısı da olabilir, sabaha karşı da olabilir” dedi. Çağrı merkezi görevlisi su kesintisinin sebebinin tüketimin çok fazla olmasına bağladı. Suyun ana kaynağındaki seviyenin çok düşük olduğunu ve basınç olmadığını belirten görevli, Akköprü, Vali Mithat Bey, Bahçivan, Şerefiye, Serhat, Seyit Fehim Arvasi, Yeni Mahalle, Karşıyaka ve Bostaniçi mahallelerinde de aynı problemin yaşandığını söyledi.

Etiketler Van su kesintisi