Van’da ağaç yok, slogan var

Van’ın Gevaş ilçesinde OGM’nin ağaçlandırma çalışması yaptığı alanda, 42 bin ağaç bulunması gerekiyor ancak şu an tek bir ağaç bile yok. Ağaçsız alanda, ‘Vatan bölünmez’ yazısı yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Türkiye’nin orman fakiri şehirleri arasında yer alan Van’da, 2017 yılında, Orman İşletme Müdürlüğü’nün, 700 dekarlık alanda 43 bin fidanı toprakla buluşturduğunu duyurmasının üzerinden 6 yıl geçti.

Bu fidanlar, teraslama tekniği kullanılarak, Gevaş ilçesindeki Akhtamar Adası'nın karşısında yükselen Artos Dağı'nın eteklerine dikildi. Ancak projeden geriye, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM), dağın yamacına kocaman harflerle yazdığı ‘Vatan bölünmez’ yazısı kaldı. Fidanların, erozyonu önlemek amacıyla dikildiğinin belirtildiği yamaçta, tek bir fidan bile yetişmedi.

Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık

‘ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ, ASLİ GÖREVİNİ İHMAL ETMEKTEDİR’

Van’ın orman fakiri bir şehir olduğunun altını çizen Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, Orman İşletme Müdürlüğü’nü asli görevini ihmal ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Her kamu kurumunun ayrı bir önemi vardır. Ancak bana göre en önemli kamu kurumu, Orman İşletme Müdürlüğü’dür. Çünkü dünyayı daha yaşanılabilir bir hale getirmek, geleceğe daha güzel bir dünya bırakmak ve yaşam kaynağımız olan ağaçları yetiştirmek, dünyanın en önemli işidir. Van, Türkiye sıralamasında, orman açısından sondan dördüncü sırada yer alıyor. Böylesi orman fakiri bir yerde, Orman İşletme Müdürlüğü’nün ağaçlandırma çalışmaları yapması gerekirken, bir dağın yamacına ‘Vatan bölünmez’ diye yazması gerçekten akla mantığa sığabilecek bir şey değildir.”

Kalçık, tek bir ağacın bile yeşermediği yamaçta OGM’nin yazmış olduğu ‘Vatan bölünmez’ yazısına da “Kim vatanı bölmüş de sen korumaya çalışıyorsun?” diyerek tepki gösterdi ve şöyle devam etti: “Sen böyle geniş bir arazisi olan, dağları kupkuru olan, ormanları olmayan bir şehirde ağaç dikmen gerekirken çıkmışsın dağın yamacına ‘Vatan bölünmez’ yazıyorsun. Bu nasıl bir popülizmdir, bu nasıl bir şovenizmdir? Bu nasıl bir düşmanca anlayıştır? Ormansız vatan, neye yarar? Vatanın, ormanı da suyu da havası da güzel olur.”

‘VAN'IN ORMAN YETERSİZLİĞİNE BİRÇOK KURUM DUYARSIZ’

Kalçık, Van’daki ağaçsız kalan ormanlık alanlara ilişkin de konuştu. Türkiye’nin en büyük orman tabelasının Van’da olduğunu söyleyerek ironi yapan Kalçık, “Büyükşehir belediyesinin orman alanının girişinde devasa bir tabela bulunuyor ancak içinde ağaç yok. Yıllarca popülist söylemlerle bölgeyi ağaçlandırdıklarını söyleyenler, bölgeyi ağaçsız bıraktı. Bir fidan dikmek zor değil. Maliyeti 3-5 TL’dir ama o fidan toprağa girdikten sonra bir candır. Onu korumak hepimizin ortak görevidir. Ancak maalesef Van’da belediyenin ormanlık alan tabelasını koyduğu yer, korunamamıştır ve çorak bir araziye dönüşmüştür. Mikroskopla bile arasan bir ağaç bulamazsın. Van’ın en önemli sorunlarından biri olan orman yetersizliğine birçok kurum duyarsızdır. Orman tabelalarımız var ama ormanımız yok” şeklinde konuştu.

Kalçık, konuşmasının devamında Türkiye’nin birçok yerinde gerçekleştirilen orman kıyımlarına da değinerek, “Şu anda Akbelen’de, vahşi kapitalist anlayışla ormanların katlediliyor olması insanın içini acıtıyor. Ağaçlarımızı birkaç sermayedara yedirmemek için mücadele ediyoruz. Akbelen’deki direnişi selamlıyoruz. Bölgemizde de Cudi, Gabar ve Kato dağlarında da aynı anlayış devam ediyor. Buralarda yüzlerce, binlerce hektarlık ormanlık alanlar yakılıyor ve söndürülmesine izin verilmiyor. Ormanlarımızın katledilmesi bizleri derinden üzüyor ama direnmeye devam ediyoruz. Dünyayı ormanlar, ormanları da direniş yaşatacaktır” dedi.