Van'da 8 Mart mitingi: Ne korona ne erkek şiddeti kadınlara geri adım attıramayacak

Van'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Musa Anter Barış Parkı'nda miting düzenlendi. Mitingde konuşan HDP Eş Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, iktidarın korona virüsü salgınını fırsata çevirdiğini belirterek cezaevlerinde açlık grevi yapan tutukluların taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Dersimli kadınlar ise 8 Mart'ta Gülistan Doku'yu sordu.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi, Musa Anter Barış Parkı'nda yapıldı. Valiliğin 300 kişilik kota sınırlandırmasına rağmen kadınların mitinge yoğun ilgisi oldu, polis gelen bütün kadınların miting alanına girmesine izin verdi. Van’daki kutlamalara HDP Eş Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP milletvekilleri ve sanatçı Pınar Aydınlar katıldı.

Mitingde konuşan Başaran, “Tekçiliği, nefreti örgütleyerek ayakta kalmaya çalışan bir iktidar var karşımızda. Son bir yıldır yürüttükleri siyasetin nasıl ayyuka çıktığını görüyoruz. Bizleri pandemi bahanesiyle evimize hapsetmeye çalıştılar. Ülkemiz yıllardır açık cezaevi iken evlerin içine bizi kapatmak isteyen bu iktidar bizi koruyan İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açtı. En fazla uygulanması gereken süreçte nafaka hakkını tartışmaya açtı. Sığınma evlerine kabul koşullarını zorlaştırdı. Ya koronanın şiddetini ya erkek şiddetini bize dayattılar. Ne korona ne erkek şiddeti ne sizin erkek iktidarınız biz kadınlara geri adım attıramayacak” dedi.

‘AÇLIK GREVİNDEKİLERİN TALEPLERİ KABUL EDİLMELİDİR'

İktidarın korona sürecini kendisi için fırsata çevirdiğini belirten Başaran şöyle konuştu: “Korona ile savaşması gereken iktidar kadınlarla, halkla savaştı. Cezaevlerinde daha ağır işkenceler uygulamaya koydular. Şu anda cezaevlerinin tümü, Sayın Öcalan üzerindeki 22 yıldır süren gayrimeşru tecride karşı 102 gündür açlık grevinde. Bu açlık grevleri Leyla Güven şahsında başlatılmıştı. Sayın Güven bedenini ölüme yatırarak Kürt sorununun demokratik yollarla çözümünün adresini göstermek için 200 gün açlık grevinde kaldı. 'Kürt sorununu bu yolla çözemezsiniz, Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kaldırın’ dedi. İktidar buna karşı Leyla Güven yoldaşımıza 22 yıl hapis cezası verdi. Leyla Güven yoldaşımız mahkemelerde, 'İçeride, dışarıda bu mücadele sürecek’ dedi. Tecrit en fazla kadınları etkiliyor. Tecridin sonucunda ortaya çıkan savaş en çok kadınları etkiliyor, ilk hedef kadınlar oluyor. Tecavüz bir savaş aracı haline getiriliyor. Açlık grevleri talepleri bu yüzden bizim taleplerimizdir. Kendi anayasanıza uyun, savaş siyasetiyle ülkeyi sürekli uçurumun kenarında tutmaktan vazgeçin. Size kaybettireceğimizi biliyoruz. Bu halkın acıları artık dayanılmaz bir seviyede”

Miting, konuşmaların ardından Sanatçı Pınar Aydınlar'ın verdiği konserle sona erdi. (DUVAR)

 

Dersim'de kadınlar Gülistan Doku için yürüdü 

 

DERSİM - Dersim Kadın Platformu tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katılan, kayıp üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun annesi Bedriye, babası Halit ve ablası Aygül Doku, valiliğe kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Valilik önünde bir süre oturma eylemi yapan aile üyeleri daha sonra Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan ile görüştü. Tunceli’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Dersim Kadın Platformu tarafından Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.
Etkinliğin ardından elinde “Gülistan doku nerede?” pankartı taşıyan aile üyeleri, Belediye Başkan Yardımcısı Canan Aydoğan ve bazı kadınlarla kent merkezinden Tunceli Valiliği’ne kadar yürüdü. Valilik önünde polis tarafından güvenlik önlemi alınırken, aile bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi.
Burada basın mensuplarına açıklama yapan Abla Aygül Doku, “Tam bir buçuk yıldır zanlı Zainal Abakarov 24 saat dahi gözaltına alınmadı. Bugün kadınlar günü. Bu karanfilleri, Tunceli savcılığına Türkiye hatta dünya adaletine bırakıyorum. Siz bir buçuk yıldır faili koruyorsunuz, Gülistan’ı kaybedenleri koruyorsunuz” dedi.
21 yaşında bir kadının uzun süredir kayıp olduğunu söyleyen Doku, “Bir kadın yok. İşte 8 Mart, işte adalet, işte Gülistan Doku. Gülistan Doku bulunmadan bu davanın peşini bırakmayacağız. Zainal’ın arkasında kim var, kim koruyor” diye konuştu.
Kürtçe ağıt yakan Anne Bedriye Doku ise, “Ben kızımı önce Allah’a sonra devlete emanet ettim. Benim kızıma ne oldu, başına ne geldi?” ifadesini kullandı. Uzun süre valilik önünde oturma eylemi yapan aile üyeleri daha sonra Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan ile görüştü. (DUVAR)