Diyarbakır’da kadınlar 8 Mart’ı kutladı: Kadın tutsaklar için adalet

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingle kutladı. Mitinge katılan kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için ısrarcı olacaklarını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) öncülüğünde “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi gerçekleşti.

Mitinge Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Genç Kadın Meclisi, İlerici Kadınlar Meclisi, Rosa Kadın Derneği, Kadın Akademisi ile çok sayıda kadın örgütü temsilcisi, HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Semra Güzel, Dersim Dağ, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi yüzlerce kadın katıldı.

Farklı renkte flamalarla süslenen İstasyon Meydanı’nın birçok noktasına “Kadın cinayetleri, tacizler ve tecavüzler politiktir”, “Eşit ve özgür bir yaşam için hayatlarımıza sahip çıkıyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz” ve “Kadın tutsaklar için kadınlar için adalet” yazılı pankartlar asıldı.

SALİHA AYDENİZ: MÜCADELEMİZ HER ALANDA DEVAM EDECEK

HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, İstasyon Meydanı'nda 8 Mart’ı kutlayan kadınlara seslendi. Aydeniz, Kürt kadınlarının mücadelesine vurgu yaparak şunları söyledi: “Ne yaparlarsa yapsınlar kadınlar alanlarda. Bütün dünyada kadınlar direniyor. Kürdistan’da Ortadoğu'da Türkiye de kadınlar seslerini bir yapıp faşizme seslerini yükseltiyorlar. Kadınlar yıllardır direniyor. Kazanımlar yok sayılmak isteniyor, faşizm ittifakları tarafından. İstanbul sözleşmesinde vazgeçmeyeceğiz. Eylem Planının açıkladıktan sonra Meryem Ana’yı tutuklayan zihniyeti kınıyorum. Bugün kadın direnişinden, kadının duruşundan, özgür geleceği inşa eden kadınlardan korktukları için her gün siyasi operasyon yapıyorlar. Bunu da demokrasi adı altında yapıyorlar. Biz biliyoruz ki demokrasi bunların yanından bile geçmez. Çünkü bunlar karanlıktan, faşizmden, savaştan besleniyorlar. Savaş politikalarınıza karşı, tecrit politikalarınıza karşı asla sessiz kalmayacağız. Savaş bitene, tecrit sonlanana kadar mücadelemizi her alanda devam ettireceğiz."

‘BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİMİZİ GÖSTERDİK’

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine kadınlar, polisin aldığı yoğun önlemlere dikkat çekerek, önümüzdeki yıllarda etkinliklerin daha rahat bir ortamda geçmesini talep ettiler.

Diyarbakır’daki etkinliğe lise yıllarından bu yana katıldığını belirten Leyla, “Bu yıl attığımız sloganlar istediğimiz gibi değildi. Tertip komitesinin belirlediği sloganlar bize yetersiz geldi” dedi.

Alana pankartıyla katılamadığı için üzgün ve öfkeli olduğunu vurgulayan genç kadın ise öncelikli gündemlerinin kadın cinayetleri olduğunu söyledi.

Kampüs Cadıları döviziyle etkinliğe katılan Berfin adlı üniversite öğrencisi ise, “Yalnız olmadığımızı bir kez daha gösterdik. Kadınlar olarak her zaman birlikte yürüyeceğiz. Bugün buradayız, yarın yine bir arada olacağız” dedi.

Öncelikli gündemlerinin kadınlara yönelik şiddet olduğunu vurgulayarak, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için ısrarcı olacaklarını söyledi.

Diyarbakır’daki 8 Mart etkinliği sanatçı Xecê’nin verdiği konserle sona erdi. (DUVAR)