Van-Hakkari karayolunda minibüsün üzerine çığ düştü: 1 ölü, 12 yaralı

Van-Hakkari istikametinde seyir halinde olan minibüsün üzerine çığ düştü. Kazada 1 kişi öldü, 12 kişi yaralandı. Yaralıların durumunun ağır olmadığı öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van-Hakkari karayolu Güzeldere geçidinde minibüsün üstüne çığ düştü.    

Olay akşam saatlerinde Gürpınar ilçesine bağlı Güzeldere geçidinde meydana geldi. 

İddiaya göre Hakkari yönünden Van'a giden Adil Ç. yönetimindeki 30 AAD 949 plakalı yolcu minibüsü fırtınanın etkisiyle meydana geldiği değerlendirilen çığ nedeniyle uçuruma yuvarlandı.

Araçta 15 kişinin bulunduğu öğrenilirken bölgeye karayolları ve 112 sağlık ekipleri ile jandarma sevk edildi.

Fotoğraf: Gazete Duvar


Yol çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı, bölgede bulunan bazı vatandaşlar kazanının yaşandığı bölgeye giderek telefonlarının ışıkları ile çalışmalara destek verdi.

Kazada minibüsteki 1 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi ise yaralandı. Yaralılar Van Eğitim Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

HAVA SICAKLIĞI -16 DERECE

Bir AFAD yetkilisi, Van’da gün boyu devam eden şiddetli fırtınanın çığı tetiklemiş olabileceğini söyledi. Ayrıca 2 bin 749 metre rakımdaki çığ bölgesinde hava sıcaklığı -16 derece olarak ölçüldü.

Çığ bölgesindeki güvenlik güçlerinden edinilen bilgiye göre, Van Valiliği gece boyunca yolun ulaşıma kapalı tutulmasının talimatını verdi.

DEM PARTİLİ DİNDAR SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ

DEM Parti Milletvekili Mahmut Dindar, haziran ayında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanıtlaması talebiyle verdiği önergede Van- Hakkari karayolunun Güzeldere mevkii ile ilgili sorular yöneltmiş, uyarılarda bulunmuştu 

Dindar önergede şunları kaydetmişti: 

"Van- Hakkari karayolunun Güzeldere mevkiinde mevcut yoldaki 32 virajın yurttaşların can güvenliğini tehdit ettiği ve yıllardır bu bölgede birçok kazanın yaşandığı bilinmektedir. Özellikle kış aylarında bu bölgedeki ulaşımın güç koşullarda gerçekleştiği bilinmektedir. 2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi'ne yapılan tünel çalışmaları 10 yılı aşkın süredir devam ediyor. İnşaatına 2013 yılında başlanılan tünelin 8 Ulaştırma Bakanı ve 3 müteahhit değiştirdiği kamuoyunun bilgisine yansımıştır. Bu inşaatın gecikmesi nedeniyle mevcut yolu kullanmak zorunda kalan yurttaşlarımızın yaşam hakkı her gün risk altındadır. Öte yandan yol süresinin uzaması nedeniyle halkımızın vakit ve yakıt kaybı da devam etmektedir. Söz konusu tünel inşaatının gecikmeksizin tamamlanması ve halkımızın en temel hakkı olan güvenli ulaşım için gerekli girişimlerin başlatılması kamu yararı içermektedir.

Bu bağlamda;

1) Güzeldere mevkiinde yapımı devam eden tünellerin niteliği nedir? Tünellerin inşaatına ne zaman başlanmıştır? Bu süreçte kaç defa ihale yapılmıştır? Toplam ihale bedeli nedir?
2) Tünellerin inşaatın 10 yıldır tamamlanamamasının gerekçeleri nelerdir?
3) Son 10 yıl içerisinde Van-Başkale yolunda yaşanan kaza sayısı kaçtır? Kaç kişi yaşamını yitirmiş ve kaç kişi yaralanmıştır?
4) Tünellerin inşaatının ne zaman tamamlanması hedeflenmektedir?
5) Tünellerin tamamlanmadığı her ay için kayıp zaman ve israf olan yakıta dair bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur?"

BAKANLIKTAN YANIT: 2024 İÇİNDE TAMAMLANACAK

Bakanlıktan soru önergesine karşı şu açıklama yapıldı:  

"Van-(Hakkâri-Yüksekova) Ayrım Yolu ve Başkale Geçişi bölünmüş yol yapım çalışmalarında Başkale Çevre Yolu dahil olmak üzere 38 km'lik kesim ile çift tüp Güzeldere Tünelinde (2x3.137 m) toplam 5.948 m kazı destek çalışması tamamlanmış olup çalışmalar aralıksız devam etmektedir. Tüm imalatların 2024 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.
Mevcut onaylı projelerine göre imalatların tamamlanmasının ardından Van Başkale arasındaki yol süresinin 15 dakika, Van-Hakkâri yol süresinin 30 dakika ve Van-Yüksekova yol süresinin ise 40 dakika kısalacağı öngörülmektedir.
Diğer taraftan; trafik kazası tespit tutanaklarının düzenlenmesi ve istatistiki verilerin toplanması İçişleri Bakanlığı'nın istatistiklerin yayımlanması ve dağıtımı ise, Türkiye İstatistik Kurumu'nun uhdesinde bulunmakta olup. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan ihalelere ait detaylı bilgilere Kamu İhale Kurumunun resmi internet sayfası (https://ekap.kik.gov.tr) "İhale İşlemleri" bölümünden ulaşılabilmektedir."

Etiketler Van hakkari çığ