Vakıflar Genel Müdürlüğü: Ayasofya İmparator Kapısı'nda ufak bir dokunma ile tahribat oldu

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya Camisi İmparator Kapısı'ndaki tahribatın "ufak bir dokunma" nedeniyle meydana geldiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM), Ayasofya Camisi'nin kapısının tahrip edilmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Tahribatın "ufak bir dokunma" nedeniyle oluştuğu belirtilen açıklama, "Son olarak Ayasofya Kebir Camii İmparator kapısında bulunan ahşap madalyon üzerindeki aşınma ve tahribat ahşabın olağan sürecinden yıpranmış ve ufak bir dokunma ile de tahribat oluşmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Adli ve idari soruşturma yürütüldüğü aktarılan açıklamada, "Ayasofya Kebir Camii İmparator Kapısı Konservasyonu bugün itibari ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır. Konunun incelenmesine yönelik Savcılık Soruşturmasının yanı sıra bir İdari bir Teknik olmak üzere İki müfettişte ivedilikle görevlendirilmiştir" denildi. 

Ayasofya'da 154 güvenlik kamerası bulunduğu, 68 güvenlik görevlisi ve turizm polislerinin görev yaptığı ifade edilen açıklama, şöyle devam etti:

"Tarafından en üst seviyede titizlik ile korunmaktadır. Oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir. Ancak takdir edersiniz ki Müze statüsünde iken 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı Camiye dönüştürülmesi ile 40-45 binleri bulmaktadır. Dünya Mirası, UNESCO Eseri ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han’ın Vakfiyesi ile Bizlere emaneti, Mimarlık tarihinin en büyük ve önemli yapılarından olan Ayasofya 1484 yıldır nasıl ayakta kaldı ise geleceğe de aynı ihtişamı ile bir mabet olarak taşınacaktır." (HABER MERKEZİ)