Uzmanlar uyarıyor: Okullar pandemi tedbirlerinden uzak eğitime başladı

Okullarda yüz yüze eğitim 1,5 yılın ardından yeniden başladı. Uzmanlar öğrencilerin okula yeniden dönmesinden memnun olsa da pandemi önlemlerinin yeterli olmadığı konusunda uyarıyor.

Urfa'da bir okuldaki öğrenciler ve veliler, dersin başlamasını bekliyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Pandemi nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitim, dün itibariyle yeniden başladı. Yaklaşık 18 milyon öğrenci, bir milyon 100 binden fazla öğretmen de derslere girdi.

Yeni eğitim döneminde ilk gün geride kalırken uzmanlar, yüz yüze eğitimin gereklilik olduğunu ancak okullarda pandemi tedbirlerinin yeterli olmadığını savunuyor. Urfa, Elazığ, Edirne, Çorum, Eskişehir gibi ülkenin dört bir yanından uzmanlar, okullardaki problemlerin başında öğrenci sayısının çokluğunu, personel yetersizliğini, ödenek azlığı nedeniyle işlerin veliler tarafından yapılmasını gösteriyor.

‘URFA’DA BAZI OKULLARIN ÖĞRENCİ SAYISI 4 BİNDEN FAZLA’

Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açıklamasına göre toplam 2 bin 565 okulun bulunduğu ilde 697 bin 741 öğrenci eğitime başladı. Ülke genelinde aşılama oranının en düşük olduğu illerin başında gelen Urfa'da, okullarda alınan önlemlerin "önlemler alındı" denilmekten ibaret olduğunu savunan Eğitim Sen Urfa Şube Eş Başkanı Mahmut Binici, "Okulları temizleyecek personel yok" dedi. Okullardaki hijyeni sağlama konusunda hem personelin yetersiz olduğunu hem de hijyen ve dezenfektan için yeterli malzeme ve kaynağın bulunmadığını belirten Binici, birçok okulda temizliğin öğretmenler ve veliler tarafından yapıldığını kaydetti. Okullardaki öğrenci sayısının fazla olduğu için sosyal mesafeye dikkat etmenin çok zor olduğunu belirten Binici şunları söyledi: “Urfa koşullarında bazı okulların 4 bini aşan öğrenci sayısı var. Gittikçe okuldaki öğrenci sayımız artıyor. Örneğin, bir okulda geçen sene birinci sınıfa başlayan ortalama öğrenci sayımız 30 iken bu yıl 35 oldu. Örneğin Ertuğrul Gazi İlkokulu'nda sınıf mevcudu ortalama 80 kişi. Hangi tedbirden bahsediliyor."

URFA’DA AŞILAMA ORANI DÜŞÜK

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Yüksekyayla da Şanlıurfa’da okulların açıldığı gün yaşanan olumsuzluklara dikkat çekti:

Osman Yüksekyayla

“İlimizde aşılama oranlarının çok düşük olması, çocuk ve genç nüfus sayımızın fazla olması, öğretmen açığı, sınıf sayısının az olması gibi nedenler önümüzdeki günlerde vaka artışı yaşayabileceğimizi düşündürüyor. Bu sebeple İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de İl Sağlık Müdürlüğü’nün de bu konuda çok önemli sorumluluğu vardır. İlk gün okullardan gelen fotoğraflar, tedbirlerin yetersizliğini gözler önüne sermiş, uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu göstermiştir."

ELAZIĞ’DA DEPREM NEDENİYLE YIKILAN OKULLARIN YERİNE YENİLERİ YAPILMADI

Yeni eğitim öğretim yılının bir dolu sorunun gölgesinde başladığını belirten Eğitim Sen Elazığ Şube Başkanı Musa Doğan, okulların salgın koşullarına karşı hazır olduğunu söylemenin mümkün olmayacağını belirtti. Elazığ’da iki yıl önce yaşanan deprem nedeniyle yıkılan okullar olduğunu ancak yerlerine yenilerinin yapılması için adım atılmadığını ifade etti. Bunun da yeni okul döneminde sorunlar yarattığına dikkat çeken Doğan “Güçlendirme kararı verilen yaklaşık 15 okulun da 6 Eylül’e yetiştirilmemiş olması dolayısıyla eğitim öğretim diğer okullarda devam etmektedir. Bu durum düşündürücüdür. Bunların iki yıldır yapılamamış olması, sorunlar yumağını büyütmüştür. Bu sebeplerden ötürü sınıf öğrenci sayılarının en az 40 olduğu gözlemlenmiştir” dedi. Doğan, okullardaki yardımcı personel sayılarının yetersiz olduğunu, en kısa sürede bu sayının artırılması gerektiğini söyleyerek, “Pandemi koşullarında 40 dakikalık ders süreleri için eğitim emekçilerinin de düşünceleri alınarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Okullarımızı açabilmek ve açık tutabilmek ivedi bir ihtiyaçtır. Okullarımızın kapalı kalmasının yarattığı toplumsal zararlar düşünüldüğünde bu konuda tüm sorumluluk MEB'in ve iktidarın omuzlarındadır” diye konuştu.

VAN’DA SINIFLAR SALGIN ÖNCESİNE GÖRE DAHA KALABALIK

Van’da sınıfların salgın öncesine göre daha kalabalık olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “okullarda gerekli önlemleri aldık” sözünün aksine okulların önemli bölümü salgın

Murat Atabay

koşullarına uygun hale getirilmediğini söyledi. Ağustos ayı sonunda çok sayıda okulun tadilata girdiğini belirten Atabay, kapanan okullarda okuyan öğrencilerin başka okullara gönderilmesi sonucu kapasite artışı yaşandığını, yaşanan bu durumun korona virüsü riskini artırdığına işaret etti. Atabay, ildeki okullardan örnek vererek kapasite artışı yaşandığı bilgisini paylaştı: “Örneğin Vakıf Bank İlk Öğretim Okulu’nun tadilatı bir, iki aya ancak bitecek. Bu okuldaki öğrenciler için taşıma ihalesini yapamadıkları için hemen yandaki okula doluşmuşlar. Bu okuldaki öğretmenler karantinada olduğu için buradaki eğitimde ciddi bir sıkıntı var. Niyazi Türkmenoğlu Anadolu Lisesi tadilata girmiş, buradaki öğrenciler başka bir okula nakil edildi. Öğrencilerin nakil edildiği okul meteoroloji civarında öğrencilere servis tahsis edilmemiş öğrenciler kendi imkânlarıyla okula gidecek. Okullarda kapasite düşürülmesi gerekilirken kapasitede artışa yol açtılar. Yaşanan bu durum hem pandemi artışını hemde öğrencilerin sağlığını riske atıyor."

‘5’İNCİ PİK GELEBİLİR’

TTB Van Hakkari Şube Başkanı Hüseyin Yaviç, Van’da henüz aşıların tamamlanmadığını ve birçok öğretmenin aşı yapmadığı vurgulayarak, okullardaki kapasite artışının risk taşıdığına dikkat çekti. Van’da hastanelerin Covid-19 hastalarıyla dolu olduğunu belirten Yaviç, yaşanan bu riskin bilinmesine rağmen okulların tedbirsiz açıldığını söyledi. Yaviç, “Şu an yaşadığımız 4’üncü pik. Hastane servislerinin önemli bir bölümü Covid-19 hastalarına ayırılmış. Bu durum bilinmesine rağmen yaşanan bu duyarsız girişimler belki de 5’nci piki beraberinde getirecek. Şu anda iç açıcı bir durumda değiliz” şeklinde konuştu.

‘TEMİZLİK İŞİ VELİLERE KALMIŞ DURUMDA’

Eskişehir Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, okullardaki en önemli sorununun hijyen konusu olduğunu söyleyerek, okullarda temizliğin veliler tarafından yapıldığını ifade etti. Diğer meslektaşları gibi başlıca sorunlardan biri olarak hizmetli sorununu işaret

Faik Alkan

eden Alkan “Birçok okulda temizlik işi velilere kalmış durumda. Merkezi okulların açılışı trafiği yoğunlaştırdı. Veliler fiziki mesafe kurallarına pek riayet etmiş durumda değil. MEB’in yayınladığı pandemi rehberi yeterli açıklamalar içermiyor. İdarecilerin kafası karışık. Eğitime ara verilmesi için o sınıfta en az iki vaka çıkması gerekiyor. Denetlemeyi kim yapacak? Bazı okullarda öğlen arası çıkışı da yasaklanmış. Bu da hukuksal değildir” dedi.

‘ÇOCUKLARIN BULAŞTIRICILIK DÜZEYLERİ DAHA AZ’

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun ise her koşulda okulların açık olması gerektiğini belirterek, dünyada ve Türkiye’de radikal bir kapanmanın getirileceğini ön görmediğini söyledi. Altun, “Çocuklar yetişkinlere oranla bulaştırıcılık konusunda daha masum, bulaştırıcılık düzeyleri daha az” dedi. Vaka sayıları çok dramatik seviyelere gelmedikçe hiçbir ülke de eğitime ara verilmeyi tahmin etmediğini dile getiren Altun, “Okullar en son kapanması gereken sektördür. Kapanacaksa ilk önce iş yerleri kapanacaktır. Çocuklar yetişkinlere oranla bulaştırıcılık konusunda daha masum, bulaştırıcılık düzeyleri daha az” diye konuştu.

'ÖNLEMLER MASKEYLE SINRLI KALDI'

Çorum Eğitin Sen Şube Başkanı Ali Ekber Beyaz, yeni eğitim döneminin sorunlar sarmalı ile başladığını ifade etti. Okullarda pek çok eksik olduğunu belirten Beyaz, yeterli hijyen ortamının sağlanamadığını söyledi. Beyaz, sınıf mevcutlarının çok kalabalık olduğunu, kalabalık ortamlarda korona virüsünün bulaşma riskinin daha fazla olduğunu aktardı. “Zaten okullarda yardımcı hizmetli eksikliği nedeniyle hijyen ortamı sağlanamıyordu. Şimdi bu ortamın sağlanması çok daha zor” dedi. Bazı okulların fiziki alt yapısının da yetersiz olduğuna değinen Beyaz, Okullarda Covid-19 önlemlerinin maske ile sınırlı kaldığını, ayrıca öğretmen ve öğrencilerde hangi oranda aşılama yapıldığının da bilinmediğini aktardı. Çorum Tabip Odası Başkanı Mustafa Azak da okullarda virüsün yayılması ve korunma/koruma konusunda eğitim verilmesi gerektiğini söyledi. Azak, teneffüslerin de her sınıf kademesi ayrı kullanacak şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti. Azak, okullarda ateş ölçer, dezenfektan ve sosyal mesafe gibi uygulamaların intizamlı bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti. (YURT HABERLER)