Uyuşturucu satan çok, müdahale eden yok

Diyarbakır'da uyuşturucu, son dönemin en büyük sorunlarından. Gençlerin bu maddelere çok rahat ulaşabildiğini ifade eden Şefik Güler, kolluk güçlerinin sorunu önemsemediğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR- Yoksulluğun kol gezdiği Diyarbakır’ın özellikle merkez ilçelerde uyuşturucu kullanımı gençler arasında yaygınlaştı. Gençlerin, mahallelerinde çok rahat bir şekilde uyuşturucu maddelerine ulaştığı, kimsenin buna müdahale etmediği belirtiliyor.

Sokaklarda daha önceleri 'esrar' satılırken son birkaç yıl içinde metamfetamin ve bonzai gibi sentetik uyuşturucular yaygın şekilde gençlere ve aslında çoluk-çocuk ayırt etmeden herkese satılıyor.

Kentte giderek büyüyen ve uyuşturucu sorununu, Sur Abdal Dede Mahallesi'nin eski muhtarı Şefik Güler'le konuştuk. 

‘HENDEK OLAYLARINDAN SONRA UYUŞTURUCU SATIŞI ARTI'

Sur'daki çatışmalardan sonra Diyarbakır’ın yoksul mahallerinde uyuşturucu satışı ve kullanımının diğer yıllara oranla daha da arttığını ifade eden Güler, yaşananları şöyle anlatıyor: "Uyuşturucu kullanımı ve özellikle satışının artmasındaki sebeplerin başında ekonomik sorunlar geliyor. Özelikle yoksul gençler kısa yoldan para kazanma mantığı ile bu yolu seçiyorlar. Her geçen gün sokaklarda uyuşturucu satışı artarak devam ediyor. Ara sokaklardaki okullarda bayağı artmış durumda. Tanımadığım geçler gelip burada uyuşturucu satışı yapıyor ve herhangi bir önlem de yok maalesef. Biz bu durumdan oldukça rahatsızlık duyuyoruz..."

Eski muhtar Şefik Güler

‘GENÇLER ÇOK RAHATLIKLA ULAŞABİLİYOR'

Eski muhtar Şefik Güler, gençlerin uyuşturucu maddelere çok rahat bir şekilde ulaştığını ve özellikle sentetik madde kullanım oranının gençler arasında arttığına dikkat çekiyor: "Ben Sur'da doğdum ve burada büyüdüm, uyuşturucunun geçler arasında bu kadar yaygınlaştığına yeni şahit oluyorum. Bu durumdan dolayı evlerini bırakıp taşınan birçok insan var. Uyuşturucu satıcıları harabe ve tarihi, boş mekanları uyuşturucu satmak için kullanıyor. Kaç defa şikayet etsek de olumlu sonuç alamadık. Satan çok ama müdahale eden hiç yok. Biz mahalleli olarak elimizden geleni yapıyoruz ama yetersiz kalıyoruz. Ben birçok defa satıcılarla kavga ettim."

‘OLAYA YÜZEYSEL BAKILIYOR'

Kentte artan uyuşturucu sorununa kolluk göçlerinin yüzeysel olarak baktığını ve önemsemediğine dikkat çekip “Bu kadar uyuşturucu nereden geliyor?" diye soran Güler, şöyle devam ediyor: "Nasıl geliyor? Kim getiriyor? Bunları bilmiyoruz. Kimse kalkıp bunu sormuyor ve buna dair herhangi bir önlem de yok. Bilinçli bir şekilde bu konuya çözüm odaklı bakılmıyor. Biz bu sorunu her yerde dile getirdik, getirmeye de devam ediyoruz ama yetkililer tarafından hiç bir çözüm arayışına girilmiyor. Olan bizim gençlere oluyor. Uyuşturucu kullanımı şu an 10-15 yaş aralığına inmiş durumda. Biz bunu görebiliyoruz. Uyuşturucu kullananlar ailesine hem çevresine zarar veriyor. Uyuşturucu almak için para bulamayan geçler ya aileleriyle kavga ediyor ya da hırsızlık yapıyor. Aliler bu durumdan dolayı çok tedirgin. Bu durumdan kaynaklı bize gelen şikayetler çok.

‘ÇÖZÜM ODAKLI BAKILMASI GEREKLİ'

Uyuşturucu kullanımı ve satışına yönelik siyasi partiler başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına çözüm odaklı çalışmaları için çağrıda bulunan eski muhtar Güler, “Kentte yaşayan geçlere iş olanakları sağlanmalı. Uyuşturucunun zarlarına yönelik eğitimler verilmeli. Uyuşturucu satışının önü kesildi mi kullanım oranı da düşük olacaktır. Uyuşturucu satışına yüzeysel bırakılmamalı, sağlıklı bir biçimde bu olayın derinliğine inilmesi lazım. Biz bu kentin yurttaşları olarak bunu istiyoruz. Gençlerimiz bu bataklıktan kurtarılsın, onlar bizim geleceğimiz” diyor.