'Ütopya terk edildi': Alman basını yeniden silahlanma kararını nasıl gördü?

Almanya'nın tarihi bir dönüşümle askeri harcamalarını artırma ve Ukrayna'ya silah gönderme kararı, medya ve partilerde çoğunlukla destek buldu. Eleştiri, Sol Parti ile göçmen karşıtı AfD'den geldi.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR – Almanya'nın Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakanı Olaf Scholz'un Federal Meclis'te askeri harcamaları artırma ve Ukrayna'ya silah gönderme kararını açıklaması, medya ve partilerde çoğunlukla destek buldu. Scholz'un silahlanma için 100 milyar euroluk fon kurma kararı, medyada Almanya'nın dış ve güvenlik politikasında 'tarihi bir dönüşüm' olarak nitelendi. Bazı gazeteler, "Putin, ancak bu dilden anlar" içerikli yorumlar yaptı. Eleştiri, Sol Parti ile göçmen karşıtı AfD partisinden geldi. Sol eğilimli TAZ gazetesi de, Almanya'nın silahlanma ve Ukrayna'ya silah gönderme kararına tepki gösterdi.

'PUTİN BAŞKA DİLDEN ANLAMIYOR'

Almanya'nın önde gelen muhafazakâr gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, ülkenin şimdiye dek uyguladığı ılımlı ve uzlaşmacı dış politikasının 'artık işe yaramadığı' yorumunu yaptı. Yorumda, "Berlin, artık askeri gücün dilini kullanıyor, Putin başka dilden anlamıyor" denildi. Gazete, 'Putin'in emperyalist politikasının Sosyal Demokrat, Yeşiller ve Hür Demokrat partilerden oluşan Federal Hükümetin gözünü açtığı' yorumu yaptı.

'MERKEL DÖNEMİNİN SONU'

Düsseldorf'ta yayımlanan ekonomi ağırlıklı Handeslblatt gazetesi de Almanya'nın silahlanma politikasına destek vererek, bu dönüşümün 'çok ivedi olarak gerekli olduğunu' savundu. Bunun, ülkenin dış ve güvenlik politikasında bir kilometre taşı olduğunu belirterek, "Dönüşüm nefes kesici, aynı zamanda Merkel döneminin sonu" tespitini yaptı.

'ÜTOPYA TERK EDİLDİ'

Sosyal Demokrat eğilimli Zeit gazetesi de Almanya'nın silahlanma kararına destek vererek, "Almanya, AB'nin dünya politikasının, sonsuza kadar ahlaki temelde bir politika olarak kalabileceği ütopyasını terk etti. Ergenlik ve yetkinsizlik dönemi sona erdi" yorumunu yaptı.

SPEGEL AB İLE ORTAK POLİTİKA ÇAĞRISI YAPTI

Haber dergisi Der Spiegel, askeri harcamaların artırılmasına destek vermekle birlikte, bu alanda Avrupa Birliği (AB) bünyesinde bir politikanın gerektiğini savundu. Dergi, etkili bir dış ve güvenlik politikası için ortak kurumlar ile ortak askeri yapıların eksik olduğu belirtti.

TAZ: SAVAŞ BAŞBAKANI

Almanya'nın silahlanma politikası ile Ukrayna'ya silah gönderme kararına eleştiri Berlin'de yayımlanan sol eğilimli TAZ gazetesinden geldi. Federal Başbakan Olaf Scholz'u "Savaş Başbakanı" olarak niteleyen gazete, "Sosyal Demokrat Parti'nin savaş karşıtı politikası şubat 2022'de son buldu. Olağanüstü bir durum, militarizme yol açmamalı" değerlendirmesini yaptı.

İKİ PARTİ DESTEK VERMEDİ

Almanya'nın silahlanma kararına Federal Meclis'te temsil edilen partilerden ikisi dışında destek geldi. Muhalefetteki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU)  ile Federal Hükümet ortağı Hür Demokrat Parti'den (FDP) tam destek gelirken, yine Federal Hükümet ortakları Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller'den de destek var.

SPD VE YEŞİLLERDEN CILIZ İTİRAZLAR

Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller içinden bazı politikacılardan hafif dozda eleştiri gelse de, bunlar pek yankı bulmadı. 1968 kuşağının barış hareketinden doğan Yeşillerin silahlanmaya destek vermesi de dikkat çekiyor. Partideki bu dönüşüm, dağılan Yugoslavya'nın NATO tarafından bombalanmasıyla çoktan başlamıştı. O zaman Sosyal Demokrat Parti ile hükümet ortağı olan Yeşiller, bombalamaya onay vermişti.

SOL PARTİ İTİRAZ ETTİ: KESİNLİKLE DESTEK VERMEYECEĞİZ

Eski Doğu Almanya kökenli Sol Parti, Almanya'nın dış ve güvenlik politikasında değişime bekleneceği gibi karşı çıktı. Eşbaşkan Janine Wissler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını eleştirmekle birlikte, 100 milyar euroluk fona kesinlikle destek vermeyeceklerini bildirdi.

AFD'DEN SOĞUK SAVAŞI CANLANDIRMA SUÇLAMASI

Diğer eleştiri ise sağ populist AfD partisinden geldi. Parti başkanı Tino Chrupalla, Federal Başbakan Olaf Scholz'u soğuk savaşı yeniden canlandırmakla suçladı, 100 milyar euroluk fonu, "çılgınlık" olarak niteledi. Partinin önde gelen federal milletvekillerinden Alice Weidel ise, Rusya Ukrayna savaşından NATO'yu sorumlu tuttu.