'Putin Almanya'ya NATO'nun yaptıramadığını yaptırdı'

Rusya'nın Ukrayna operasyonu, Almanya'nın 2. Dünya Savaşı sonrası benimsediği dış politikada tarihi bir dönüşüme yol açtı. Uzmanlar, Berlin'in silahlanma kararını 'dönüm noktası' olarak niteledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna operasyonu, Almanya'nın dış politikasında da tarihi bir değişime yol açtı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna'ya doğrudan silah gönderme kararı alırken, ülkesinin askeri harcamalarını artırmak için 100 milyar euroluk bir fon kurulacağını açıkladı. 

Sosyal Demokrat Partili Başbakan böylece, hem Almanya'nın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ihtilaf bölgelerine silah göndermeme politikasını değiştirmiş oldu, hem de askeri harcamaları artırma kararı aldı. Almanya, Avrupa'nın en güçlü ekonomisi olmasına ve NATO ülkelerinin yıllardır baskı yapmasına rağmen, askeri harcamalarını artırmaya yanaşmıyordu. Scholz'un bu iki nedenle 'dönüm noktası' olarak görülen açıklamaları, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya'ya NATO'nun yıllardır yaptıramadığını yaptırdı" yorumlarına yol açtı

SCHOLZ NE DEDİ?

Almanya Başbakanı, Bundestag'daki acil oturumda yaptığı konuşmada, Ukrayna krizinin kendilerini orduya yatırım yapmaya zorladığını söyledi. "Özgürlüğü ve demokrasiyi korumak için ülkemizin güvenliği çok daha fazla yatırım yapmalıyız" ifadelerini kullanan Scholz, "Vladimir Putin'in saatleri geriye almamasını" sağlamanın Almanya'nın "tarihi sorumluluğu" olduğunu belirtti. 

Scholz, yarım saat süren konuşmasında "Putin'in savaş açma kararının kıtanın tarihinde bir dönüm noktası olduğunu" söyledi; yaşananları "Rusya halkının değil Putin'in savaşı" olarak gördüğünü ve ihtilafın uzun sürmesini beklediğini belirtti.

Scholz, beş ayaklı bir strateji açıklayarak, atmayı planladığı adımları şöyle sıraladı: 'Putin'in saldırganlığına verilecek tek yanıt' olarak Ukrayna'ya silah gönderilmesi; SWIFT sisteminden çıkarılması dahil Rusya'nın çıkarlarına karşı yaptırımların desteklenmesi; savaşın diğer ülkelere yayılmamasının sağlanması (burada NATO'nun 5'inci maddesine atıfta bulundu); Almanya'nın askeri harcamalarının artırılması; Almanya'nın Rus gazına bağımlılığının azaltılması ve iki LPG terminali kurulması.

ALMANYA ASKERİ AÇIDAN NE KARARLAR ALDI?

Scholz'un açıkladığı kararlar uyarınca,

* Almanya ordusunun gücünü artırmak amacıyla hemen 100 milyar euroluk bir fon kurulacak,

* Bu fon Almanya'nın anayasasına da girecek,

* Ülkenin savunma harcamaları önümüzdeki yıllarda da düzenli olarak artırılarak gayrısafi milli hasılanın yüzde 2'sinin üzerine çıkarılacak.

KİEV'E 1000 TANKSAVAR, 500 STINGER GÖNDERİLECEK

Almanya hükümeti dün de, Ukrayna'ya 1000 tanksavar, 500 karadan havaya Stinger füzesi ve binlerce galon petrol yollama kararını açıkladı. Aynı zamanda, Alman üretimi silahların Estonya ve Hollanda gibi üçüncü ülkelerden ihtilaf bölgelerine gönderilmesinin önündeki kısıtlamalar da kaldırıldı. Bu adım, Almanya'nın 2. Dünya Savaşı sonrasında verdiği savaş bölgelerine silah yollamama sözünden tarihi bir dönüş olarak yorumlandı. Almanya, Rusya'nın operasyonunun başlaması öncesinde sadece kask gibi malzemeler yollayacağını açıklayarak Kiev'in tepkisini çekmişti.

'BEŞ GÜN ÖNCE BÖYLE MİLİTARİST BİR DURUŞ DÜŞÜNÜLEMEZDİ'

Öte yandan Almanya, askeri harcamalarını artırması için başta ABD olmak üzere NATO müttefiklerinin yıllardır yaptığı baskıya direniyordu. Geçmiş Alman hükümetleri bu pozisyonu, Nazi geçmişi nedeniyle halk arasındaki güçlü savaş karşıtı duygularla açıklıyordu. Uzmanlar "Beş gün önce Almanya'da böylesine militarist bir duruş düşünülemezdi bile" yorumu yaparken, Scholz'un açıklamaları Sol Parti'den tepkiyle karşılandı. (DIŞ HABERLER)