Urfalı çiftçilerin çağrısı sonuç verdi: Ekinlerin kurumaması için su verilecek

Urfa’da aylık ödeme sistemi yüzünden zor durumda kalan çiftçiler, ekinlerinin kuruyup gitmemesi için sulama suyunun bırakılmasını istedi. Açıklamanın ardında akşam saatlerinde su verileceği duyuruldu.

CHP Şanlıurfa il yönetimi adına açıklamayı Ronayi Paydaş yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Elektrik kesintisinden dolayı suları kesilen Haliliye ilçesine bağlı Tatar, Höyük, Cullap, Günışık, Topçu, Gündaş köyleri ile Bozoava Atatürk Sulama Birliği’ne bağlı çiftçiler, bugün Şanlıurfa DSİ 15. Bölge Müdürlüğü önünde toplandı.

Çiftçiler, susuzluktan ekinlerinin kuruyacağını belirterek DSİ’den su bırakmasını talep etti.

DEDAŞ ELEKTRİĞİ KESTİ, SULAMA BİRLİKLERİ SU VEREMEZ HALE GELDİ

Basın açıklamasına CHP Şanlıurfa İl Yönetimi, Türkiye İşçi Partisi İl Yönetimi de katılarak destek verdi.

Çiftçiler adına açıklama yapan Özgür Yazar, kendisinin de bir çiftçi olduğunu söyledi. Sulama birliklerine bağlı yaklaşık 900 bin dekarlık alanın Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi’nin (DEDAŞ) elektrik kesintisi yüzünden kuraklıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Çiftçilerin yıllık tarım sulama borçlarını yılın her döneminde toplu olarak ödediğini belirten Yazar, bu yıl için uygulamaya konulan aylık ödeme sistemi yüzünden hem çiftçilerin hem de sulama birliklerinin büyük sorun yaşadığını aktardı.

Yöneticilerle görüşmek isteyen, aralarında çiftçilerin de olduğu heyet, görevliler tarafından içeri alınmadı. 

‘ÇİFTÇİLERE YAPILAN ZULÜMDÜR’

CHP Şanlıurfa İl Yönetimi adına açıklama yapan Ronayi Paydaş, DEDAŞ’ın 10 gündür sulama birliklerinin suyunu kestiği için çiftçilerin de su alamadıklarını söyledi.

DEDAŞ’ın şu an için sulama birliklerinden talep ettiği aylık ücret ödeme uygulamasının daha öncesinden birliklere ve çiftçilere duyurulması gerektiğine dikkat çeken Paydaş, mahsullerin tarlada yeşerdiği bir dönemde böyle bir uygulamaya gidilmesinin çiftçilere büyük bir mağduriyet yaşatacağını belirtti.

Artan maliyetlere rağmen üretim yapmaya çalışan çiftçilerin bu tür uygulamalara maruz kalmasının zulüm olduğunu dile getiren Paydaş, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

ÇİFTÇİLER İÇERİ ALINMADI

Açıklamaların ardından su birlikleri yöneticileri, siyasi parti temsilcileri ve çiftçiler adına bir heyet DSİ İl Müdürlüğü yetkilileriyle görüşmek istedi. Ancak görevliler, heyetin geçişine izin vermedi. İçeriye alınmayan çiftçiler bir süre daha bekledikten sonra müdürlük önünden ayrıldı.

PROTESTO SONUÇ VERDİ

Protestonun basına yansımasının ardından AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı ile Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu sosyal medya hesapları üzerinden olaya ilişkin yaptıkları açıklamalarda çiftçilerin sulama sularının bu akşam verileceği belirtildi.

Etiketler Urfa DSİ