Urfa’da elektrik kesintisi fıstığı vurdu: 15 gün var

Urfa'da, elektrik kesintileri yüzünden fıstığı kabuğundan ayıran işletmeler çalışamıyor. 15 gün içinde bu işlemin yapılması gerektiğini söyleyen üreticiler aksi halde fıstığın çürüyeceğini söyledi.

Fıstık kavlama işleminin 15 gün içinde yapılması gerekiyor
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’nın en önemli tarımsal üretimlerinden fıstık hasadı, elektrik kesintileri yüzünden tehlikeye girdi.

Fıstığın tarladan toplandıktan sonra kırmızı kabuğunun ayrılması işleminin yapıldığı fıstık kavlatma fabrikaları elektrik kesintileri yüzünden yeterli verimlilikte çalışamıyor. GAP Fıstık Kavlama Fabrikası sahibi Mehmet Kaya, fıstığı zamanında işleyemezlerse fıstıkların çürüyüp telef olacağı uyarısında bulundu.

FABRİKALAR ÇALIŞAMIYOR

Fıstık hasadı yapıldıktan sonra fabrikalarda bu işlemin kısa sürede yapılması gerekiyor. Aksi durumda fıstığın kurutma işlemi yapılamıyor ve fıstık çürüyebiliyor. Urfa’da bu işlemin adına “kavlama” deniliyor. Kavlama fabrikaları sahipleri, elektrik kesintilerine bir çözüm bulunmaması durumunda hem fıstık üretiminin hem işletmelerin büyük zarar göreceğini söyledi. GAP Fıstık Kavlama Fabrikası sahibi iş adamı Mehmet Kaya kesintilerin uzun zamandır yaşadığını belirterek “Fıstık işletme sahipleri olarak DEDAŞ'ın elinden çektiklerimizi bir biz biliriz, bir Allah bilir. Her gün 9.00 ile 12.00 arası, akşam 17.00 ile 20.00 arası elektriklerimiz kesiliyor. Zaten 15 gün içinde fıstığımızı kaldırıp sergide kurutmamız lazım. Aksi takdirde hepsi telef olacak. DEDAŞ ve yetkililere seslenmek istiyorum, bu DEDAŞ'ın yaptığına bir an önce dur demek lazım. Bizler elektriğin bu kadar sık ve uzun süreli neden kesildiğini bilmiyoruz” dedi.

Elektrik kesintileri nedeniyle yapılamayan kavlama işlemi nedeniyle hem çiftçiler hem de üreticiler mağdur oldu.

'ÇİFTÇİLER DE ZARARA UĞRADI'

Elektrik kesintilerinin yarattığı zarar yalnızca fabrikalar ile sınırlı değil. Fabrikalardan çıkan fıstıkların daha sonra kurutulması gerekiyor. Ürünlerini kavlama fabrikalarına veremeyen çiftçiler zarara uğruyor. Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, elektrik kesintilerinin üretimden satışa kadar fıstık sektörünün tüm dallarını etkilediğini ve buna 15 gün gibi kısa bir sürede çare bulunması gerektiğini belirtti. Hem işletmelerin hem de çiftçilerin mağdur olduğunu anlatan Almas, “Konuyla ilgili başta DEDAŞ olmak üzere mülki amirleri, AK Parti il başkanını, milletvekillerini, bütün siyasileri aradık ama mağduriyet devam ediyor. Bu DEDAŞ’la ne hikmetse hiç kimse başa çıkamıyor” ifadelerini kullandı.  

'DEDAŞ TELEFONLARIMIZA CEVAP VERMİYOR'

Fıstık üreticisi Müslüm Doğan da yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle üretilen fıstığın uğradığı zararları şu sözlerle aktardı: “Fabrika sahipleri elektrikler gittiği için üreticiye mahcup oluyor. Elektrikler olmadığı için fıstık işlenmiyor. Üreticinin fabrikaya getirdiği fıstıklar işlenmeyince güneşin altında bozuluyor. Üretilen fıstıklar siyah oluyor. Bu da randımanı düşürüyor. Eskiden DEDAŞ yetkilileri telefonlarımıza cevap verirdi, şimdi telefonlarımıza bile çıkmıyorlar. Sık sık kesilen elektrikler yüzünden her iki taraf da mağdur olmuş durumda.”