Urfa'da doktora şiddet: ‘Mecburi hizmete buraya gelmek istemiyorlar’

Urfa'da Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli 3 doktor, hasta yakınlarının saldırısına uğradı. Olayın yaşandığı hastanede bir günlük iş bırakma kararı alındı.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa'nın Haliliye ilçesi Esentepe Mahallesi’nde bulunan Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dün gece 3 doktor, hasta yakınlarının saldırısına uğradı. Saldırıya ilişkin 4 şüpheli gözaltına alındı. Darp edilen doktorlar ise aynı hastanede tedavi altına alındı.

Saldırıya uğrayan doktorlardan M.A., sağlıkta şiddetin çalışma motivasyonlarını kırdığını söyledi. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan sağlık emekçileri de saldırının ardından bugün bir günlük iş bırakma eylemi yapma kararı aldı.

Urfa Tabipler Odası Başkanı Bulut Ezer, Urfa’nın sağlıkta şiddet olayları ile anılan bir yer haline geldiğini belirterek mecburi hizmet için sağlıkçıların Urfa’ya gelmek istemediğini söyledi.

3 doktor hasta yakınlarının saldırısıyla yaralandı. 

‘ARAYA GİRİNCE BİZ DE DARP EDİLDİK’

Saldırıya uğrayan doktorlardan M.A. yaşananlara dair şunları anlattı: “Doktor arkadaşımız hastayı muayene ediyor, tetkik istiyor. Tetkiklere bakarken, sonradan gelen hasta yakınları ‘doktor nerede’ diyerek bağırdı.  Ben de o esnada oraya geçmiştim. Doktor da ‘muayene ettim, tahlillere bakıyorum’ dedi. Onun üzerine hasta yakınları küfürler etmeye başladılar sonra doktor da doğal olarak ‘dışarıya çıkın’ dedi. Onlar da sözlü olarak karşılık verince tartışmaya başladılar. Sonrasında doktora saldırdılar. Biz de araya girince darp edildik. Yaklaşık 5-6 kişiydi.”

M.A., sağlıkta şiddetin arttığına dikkat çekerek “Ülke genelinde ne yazık ki sık görmeye başladık. Sağlıkta şiddet artıyor, bunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Şiddet olaylarının kendilerini olumsuz etkilendiğini ifade eden M.A., “Hastayı tedavi ederken motivasyonumuz bozuluyor” şeklinde konuştu.

İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPILDI

Hekim Birliği ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, olayın gerçekleştiği hastanede bir günlük iş bırakma kararı aldı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Daha önce de defalarca Sağlık Bakanlığı'na, sağlıkta şiddetin önlenmesi için etkili önleyici ve caydırıcı tedbirler alınması talebinde bulunduk. Taleplerimizi ve çözüm önerilerimizi ilettik. Şiddetin önlenmesi için çeşitli sosyal, hukuki ve idari girişimlerde bulunmuş olmamıza rağmen, ne yazık ki şiddet olayları devam etmektedir” denildi.

Urfa Tabipler Odası Başkanı Bulut Ezer

‘HEKİM ARKADAŞLARIMIZIN URFA’YI YAZMA KONUSUNDA ÇOK CİDDİ ENDİŞELERİ VAR’

Yaşanan şiddet olayıyla ilgili Urfa Tabipler Odası Başkanı Bulut Ezer ise “Bu konuda iktidarın ciddi bir çalışması yürütmesi gerekiyor. Bir yasa tasarısı gerekiyor. Güvenli bir çalışma ortamı yaratmak lazım” diye konuştu.

Urfa’nın sağlıkta şiddet olayları ile anılan bir il olmasının yarattığı etkiye dair Ezer, şunları söyledi: “Mecburi hizmeti yazmak isteyen arkadaşlarımız, ‘Urfa’yı yazmayı konusunda çok çekincelerimiz var, çok haber geliyor, arkadaşlarımız darp ediliyor’ diyorlar. Burayı yazmak istemediklerini söylüyorlar. Yani artık mecburi hizmete bile gelmek istemiyorlar. Şiddet böyle bir kaygıya neden oldu.”

‘KORKARAK ÇALIŞACAKLAR’

Ezer şöyle devam etti: “Urfa'da sağlıkta şiddet tüm Türkiye'nin sağlık politikalarının sonucu fakat sağlık alanının daha kötü olduğu yerlerde maalesef şiddet boyutu daha artarak devam ediyor. İktidar bir an önce sonuç getirecek politikalar uygulamalı. Açıklamalarla bu iş olmaz. Biz Tabipler Odası olarak bu davayı da takip edeceğiz. Arkadaşlarımız bu işten sonra ciddi bir travma geçiriyorlar. Bundan sonra korkarak çalışacaklar. Müdahalede bulunurken bir sorun yaşamaması konusunda ciddi bir tedirginlik yaşayacaklar” diye ifade etti.

Sağlıkçıların bu endişelerle işlerini doğru bir biçimde yapamayabileceğinin altını çizen Ezer, “Bir süre sonra ‘ben niye buna katlanıyorum’ diye kendinizi sorgulamaya başlarsınız ve doğal olarak orayı bırakıp gidersiniz. Urfa'da çok ciddi uzman açığı var, çoğu bölümünde hekim yok. İnsanlar artık randevu bulamıyorlar Yani bunu sorgulamak lazım. Üstünde durulmazsa çok ciddi sonuçlarla karşılaşabilir -” diye konuştu.

VALİLİK: TAKİPÇİSİYİZ

Şanlıurfa Valisi Hasan Şılda ise olayın takipçisi olduklarını ve şiddet olayını nefretle kınadıklarını belirterek sosyal medyadan şunları söyledi: "Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanemizde görevli doktorlarımıza yapılan saldırıyı esefle kınıyor, kıymetli doktorlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şüpheliler yakalanarak gerekli adli süreç başlatılmış olup olayı yakından takip ediyorum."

Hasta Bünyamin Günak’ın yakınları Harun Günak, Ahmet Günak, Ramazan Günak ve Samet Günak’ın gözaltı sonrası emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye  sevk edilen şahısları savcılık tutuklanma talebiyle nöbetçi hakimliğe gönderdi.

Hakim karşısına çıkan Harun Günak, Ahmet Günak, Ramazan Günak ve Samet Günak nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Hasta Bünyamin Günak ve ismi öğrenilemeyen diğer şahıs ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.