Urfa'da dere yatağına 13 katlı binalara mahkemeden ret

Urfa’da, dere yatağına yapılmak istenen 13 katlı binalara karşı Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davada, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Urfa'daki dere yatağı geçen yılki aşırı yağışlar sonrası taşmıştı.
Google Haberlere Abone ol

URFA - Urfa’nın Karaköprü ilçesinde bağlı Alibaba Mahallesi’nde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından duyurulan kentsel dönüşüm projelerinin ardından, dere yatağı olan bölgede imar izni 2 kattan 13 kata çıkarıldı. 

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, Alibaba Mahallesi için hazırlanan plana ilişkin açtıkları davayı kazandıklarını duyurdu.

‘ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI’

Kararda, belediyenin mahallede imarı 2 kattan 13 kata çıkaracak projesinin şehircilik ilke ve tekniğine aykırı olduğu belirtildi. Kararda, “Dava dosyasındaki iddia ve savunmalardan; Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.08.2022 tarih ve 399 sayılı kararıyla kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanına yönelik hazırlanan 1/5.000 ölçekli revizyon nazım ve 1/1.000 ölçekli revizyon uygulama imar planı alanında yapılan emsal artışına bağlı yoğunluk artışı ve alanda yaşayacak nüfusun sosyal teknik altyapı alanında duyulan ihtiyacın ve kişi başına düşen standardının azalması, ulaşım ağındaki yoğunluk artışına, plana ana kararlarının, planlama alan çevresinde arazi kullanım kararlarının süreklilik, bütünlük ve uyumuna ayrıca şehircilik ilke planlama esaslarına ve planlamanın tekniğine aykırı olduğu sonucuna varılmıştır” denildi.

‘İTİRAZA CEVAP VERİLMEDİ, MAHKEME SÜRECİ BAŞLADI’

Açar, mahkemeden durdurma kararının yanı sıra iptal kararı beklediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 3-4 alanı kentsel dönüşüm alanı ilan edip kafasına göre orada yoğunluk artırıcı imar planı değişikliğine gitti. Bu noktada oda olarak dedik ki, 'siz buraya 3 bin 500 ek nüfus getirmişsiniz ama bu nüfusa sosyal donatı alanları ayırmamışsınız.' İlk önce itirazlarımızı bu şekilde yaptık. Bu itirazlarımız dikkate alınmadı. Akabinde askıya çıktı. Askıda itiraz ettik, itiraza cevap verilmedi. Sonrasında mahkeme sürecini başlattık. Bu kapsamda önce yürütmeyi durdurma alındı, akabinde bilirkişi raporu da lehimize çıktı."

BÖLGEDE EV ALIP SATANLARA UYARI

Açar, bölgede yurttaşların alım satım yaptığına dikkat çekerek “Orada bir mağduriyet oluşacak, onu görüyoruz. Vatandaşımıza belediyenin bu tür alanlarda yaptığı işlemlerle hareket etmemesini öğütlüyoruz” uyarısında bulundu.

Büyükşehrin, durdurma kararına rağmen sosyal medyada tanıtımları sürdürdüğünü söyleyen Açar kent konseyi olarak hazırladıkları raporu da belediye meclisine sunduklarını ancak cevap alamadıklarını belirtti.

 

 

Etiketler Urfa dere yatağı sel