Urfa’da DEDAŞ işçileri iş bıraktı: 'Enerji-İş verdiği sözleri tutmadı'

Urfa’da DEDAŞ işçileri düşük maaş ve kötü çalışma koşullarına karşı oturma eylemine başladı.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’de (DEDAŞ) işçileri Urfa’da maaşlarının ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eyleme başladı. Haliliye’deki DEDAŞ binasında 50-60 kişilik bir grup oturma eylemi yapıyor.

Geçtiğimiz yılın yaz aylarında da düşük maaş, özlük haklarının gaspı, ağır çalışma koşulları gibi sorunlara karşı eylem yapan işçiler greve gitmişti. O dönem eylem yapan işçiler çalışma koşullarının düzeleceği vaadi üzerine eylemlerine son vermişlerdi. Ancak Enerji-İş sendikası, işçilerin maaşlarının ve çalışma koşullarının düzeltilmesine dair verdiği sözleri yerine getirmedi.

SENDİKADAN İSTİFALAR BAŞLADI

İşçileri “asgari ücret zammını bekleyin, maaşlar düzelecek” diye ikna eden sendikanın, bu konuda işverenle herhangi bir pazarlığa oturmaması, işçilerin bekledikleri ücret düzenlemesini alamamaları sonrası işçiler hem eyleme geçti hem de e-devlet üzerinden sendikadan istifa etmeye başladı.

Eylemde olan işçilerden biri şunları aktardı: “Şu anda il ve ilçelerde arkadaşlarımız sendikadan yavaş yavaş istifalarını vermeye başladı. Harran'da ve diğer ilçelerimizde de arkadaşlarımıza kısmen oturma eylemi yapıyor. Bazı arkadaşlar da sahada ama iş yapmıyorlar, iş yavaşlatma eylemine gittiler. Enerji-iş verdiği sözleri maalesef tutmadı.”

Maaşların eksik yattığını söyleyen işçi, “Bu yüzden oturma eylemine başladık. Eylem daha büyüyecek ilçeler de katılacak” dedi.

‘SÖZ VERİLEN HAKLARIMIZ VERİLMEDİ’

DEDAŞ’ın hizmet verdiği diğer illerde de işçilerin iş bırakma ihtimali olduğunu ifade eden işçi “Şu an Diyarbakır'daki arkadaşlarımızı çıkarmıyorlar, onlar da zamanla oturma eylemine başlayacaklar diye düşünüyoruz. Bundan aylar önce de eylem yapmıştık. O zaman bize söz vermişlerdi müdürler, sendika filan. 'Her şey düzelecek' dediler ondan sonra o zaman verdiğimiz şartları şimdi yerine getirmiyorlar. Banka promosyonudur, ikramiyedir onlar verilecekti ama hiçbiri verilmedi” diye anlattı.

Dün akşam itibari ile sendikadan istifaların başladığını kaydeden işçi, “Sendikadan istifasını vermeye başladılar ki sayı düşsün, şirket anlaşma yapmasın diye. Şu anda kurumun içerisinde 50-60 kişi ama daha kalabalık olacağız, mesaisini bitiren arkadaşlarımız da gelecek eyleme katılacak hakkımızı aramaya devam edeceğiz” diye konuştu.

'SENDİKA DÜŞÜK MAAŞI KABUL ETTİRMEK İSTİYOR'

Eylemdeki bir başka işçi de 6 ay önce yaptıkları eylemi hatırlatarak o dönem belli şartlar altında Enerji-İş’e üye olduklarını belirterek “O zaman biz sözleşme yaptık ama sendika şuan sözleşmeyi içine katmadan bize şu maaşı kabul ettirmek istiyor” dedi.

Sözleşme kapsamında almayı bekledikleri maaştan 6-7 bin lira eksik aldıklarını, mesaileri baskısı gördüklerini, mobbing yaşadıklarını aktaran işçi eylemlerinin kalabalıklaşarak süreceğini bildirdi.

 

Etiketler urfa dedaş işçi