Urfa’da barınma krizi: Deprem fırsata dönüştü, ev kiraları arttı

Maraş merkezli depremler sonrası Urfa’da ev kiraları katlandı. Evlerine giremeyen ama soğuk nedeniyle sokakta kalmak istemeyenler, ne yapacağını şaşırdı.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Maraş merkezli meydana gelen depremlerin 12. gününü yaşıyoruz. Enkaz altında kalanlardan zaman zaman kurtarılma haberleri gelmeye devam ederken, enkaz üstündekiler de barınma krizi ile mücadele ediyor.

Hasarlı olması nedeniyle evlerine giremeyen Urfalılar, çözümü ev kiralama buldu. Ancak hem kiralık ev sayısı az hem de istenen rakamlar deprem öncesinin iki ya da üç katına ulaşmış durumda.

‘EV SAHİPLERİ DURUMU FIRSATA ÇEVİRİYOR’

Bazı emlakçılar da ev sahiplerinin ‘fırsatçılık’ yaptığını ifade etti. Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası başkanı Selahattin Tokmak, “Vatandaşların da bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Bu şekilde davranan insanları deşifre etmek gerekiyor. OHAL’deyiz, bunları yapanlar korksunlar” diye konuştu.

Soğuk nedeniyle dışarda yaşamanın zor olduğunu anlatan bir Urfalı, ev aradığını ancak en az 4 bin 500 lira talep edildiğini söyledi. Daha önce benzer evlerin kirasının 2 bin-3 bin lira civarında olduğunu belirtip, ev sahiplerinin durumu fırsata çevirmeye çalıştığını anlattı. 

Urfa’da emlakçılık yapan Abdulkadir Badıllı da meslektaşlarına çağrıda bulunarak; ev sahiplerinin bu yöndeki taleplerini yerine getirmemelerini istedi.  

‘FELAKETLERİ BİR GANİMET GİBİ GÖRMEKTEN VAZGEÇMELİYİZ’

Deva Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ahmet Tüysüz, deprem sonrası ortaya çıkan bu tablonun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Tüysüz, ev sahiplerine de çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Yıkılanlarla birlikte hasarlı binaların çokluğu nedeniyle evlere olan talebi artıracağı açıktır. Bunu fırsat bilip kira fiyatlarını, komisyon ve depozito ücretlerini lütfen taşınamayacak bir hale getirmeyelim. Vicdanı ve merhameti bir kenara atmayalım. Koşullar el veriyorsa, artış yapmayalım, hatta indirime gidelim. Mümkünse bu dönem için kira almamanın sınırlarını zorlamalıyız. Paylaşmanın tadının, ekmeğin tadından daha lezzetli olduğunun farkında olalım. Felaketleri bir ganimet gibi görmekten vazgeçmeliyiz.”

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan da konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile şunları söyledi: “Devlet-millet el ele verip bu zorlukları aşmak için ekmeğimizi bile ikiye bölüp paylaşıyorken bu durumu fırsat bilen işgüzarların varlığı bizi oldukça üzüyor. Fahiş kira artışı yapıldığına dair haberler duyuyoruz. Bu konuyu da bilhassa hukuken yakından takip ettireceğim.”