Urfa’da ağır hasarlı binaların yıkımı hızlandı

Maraş merkezli depremlerin ardından Urfa’da hasar alan binaların yıkımının ağır ilerlemesine gösterilen tepkiler sonucu çalışmalara hız verildi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Maraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde ağır hasar alan binaların bugüne kadar yıkılmamasının endişe yarattığı Urfa’da, son günlerde çalışmalar hızlandı. Yaya ve araç trafiğine açık alanlarda bulunan hasarlı binalar, çevredekiler için tehlike yaratıyordu. Hasarlı binaların olduğu bölgede esnaflık yapanlar çalışmalardan memnun olduklarını ancak yıkım sırasında ortaya çıkan toz nedeniyle eşyalarının zarar gördüğünü anlatıyor.

Çiçekçilik yapan İbrahim Kendirli, iş makinelerinin demirlere baskı yapmasıyla sağlam binaların bile sallandığını belirtiyor.

‘DEMİRLERİN AYRIMINI BURADA YAPMASINLAR’

Şair Şevket Mahallesi'nde çiçekçilik yapan İbrahim Kendirli yıkımın gerçekleşmesinden memnun olanlardan biri. Binaların risk taşımasının yanında madde bağımlılarının da yeni yerleşkesi olduğunu söyleyen Kendirli, yıkımla ilgili bazı şikayetlerini de dile getiriyor: “Yalnız bir vatandaş olarak şundan şikayetçiyim; binayı yıkıyorlar, demirlerin ayrımını burada yapıyorlar. İş makineleri ile bu demirlere baskı yapınca sağlam binalar bile sallanıyor. Ayrıca yıkım esnasında toz duman oluyor, eşyalarımızın hepsini depoya kaldırdık. Bu işi sulayarak yapsalar çok daha yerinde ve düzgün olacak.”

Büfeci Ömer Fener, yıkımların hızlanmasından memnun. 

‘CAN GÜVENLİĞİMİZ YOKTU’

Bölgede büfe işletmeciliği yapan Ömer Fener de yıkımın hız kazanmasından memnun: “Yıkım işlemi çok hızlı ilerliyor. Bu binalar, hırsız yuvası olmuştu. Can güvenliğimiz yoktu, korkuyorduk. Çok güzel ve hızlı bir şekilde yıkıldığı için iyi oldu.”

Kuyumculuk yapan Ömer Cömert, hasarlı binalar nedeniyle insanların daha önce mahalleye girmeye korktuğunu hatırlatıyor. 

Bahçelievler Mahallesi'nde kuyumculuk yapan Ömer Cömert de ağır hasarlı binalar nedeniyle mahalleye girmekten çekindiklerini söyleyerek, “Biz mahallede esnaf olarak bu konuda zorluklar yaşıyorduk. Vatandaşlar ağır hasarlı binaların çoğu burada olduğu için mahalleye girmeye çekiniyordu. Yıkıma başlandığı için iyi oldu” diyor.

Esnaf Sıddık Çiriş, binası yıkılan hak sahiplerini gelecekte neler beklediğine dair doğru düzgün bir bilgi verilmediğini söylüyor. 

‘PEKİ SONRA NE OLACAK?’

Bölgede esnaflık yapan Sıddık Çiriş de yıkımın hızlanmasının iyi olduğunu söylüyor fakat sonrasıyla ilgili endişelerini de dile getiriyor: “Sağ olsunlar ama şimdi ne olacak? “Depremde evi yıkılan veya ağır hasar alan vatandaşları ne bekliyor? Hiç kimsenin ne olacağına dair bir bilgisi yok. Bunu da açıklasalar…”

Yıkım sonrası ortaya çıkan demirler yıkımın yapıldığı yerde ayıklanıyor ancak esnafa göre bu uygulama doğru değil. 

Yıkım sonrası malzemelerin ayıklanma işleminin aynı bölgede yapılmasından rahatsız olduğunu ifade eden Çiriş, “Eski itfaiyenin orada ayıklama istasyonu var. Neden binalar yıkıldıktan sonra demirler oraya götürülerek yerinde temizlik yapılmıyor? Ayıklama istasyonunda yapılsa bu şekilde her yer işgal edilmez" diyor.