Urfa Barosu: Köylüler GES’e karşı çıktı, karakolda darp edildi

Urfa Barosu, Viranşehir ilçesinde yapılmak istenen GES'e karşı eylem yapan köylülerin, gözaltına alınıp darp edilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

Darp raporu alan köylülerden Mehmet Emin Ayyıldız’ın 'sağda) göz kaybı yaşama ihtimali var.
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA –Viranşehir ilçesine bağlı Kadıköy Mahallesi’nde, mera alanına kurulmak istenen GES'e (Güneş Enerjisi Santrali) karşı köylüler, 29 Mart’ta eylem yaptı. Askerin müdahalesi ile karşılaşılan köylülerden dokuzu, eylem sonrası ‘güvenlik güçlerine mukavemet’ gerekçesiyle gözaltına alındı.

Urfa Barosu, gözaltına alınan köylülerin karakolda darp edildiğini belirterek konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

‘GÖZÜNDE GÖRME KAYBI İHTİMALİ VAR’

Köylülerin avukatı Ali Osman Ulutaş, 29 Mart’ta çoğunluğu ihtiyar heyetinden olmak üzere dokuz köylünün gözaltına alındığını aktardı. Demirci Karakolu’na götürülen köylülerden üçünün darp edildiklerini söyleyen Ulutaş, “Köylüler, karakolda kötü muamele ve işkence görmüşlerdir. Sıddık Ayyıldız, Mehmet Emin Ayyıldız ve İsmail Taşkın darp edildi. Hastaneden darp raporu aldık. Bu raporda da yer aldığı üzere, darp edilen köylülerden Mehmet Emin Ayyıldız’ın göz kaybı yaşama ihtimali var. İsmail Taşkın’ın ise yaşlı bir amcamız, ters kelepçe nedeniyle bileğinde yaralar oluşmuş durumda” diye anlattı.

İHD DE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Ulutaş, gözaltındaki köylülerin 30 Mart akşam saatlerinde yurtdışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldıkları bilgisini verdi. Darp edilenlerden Mehmet Emin Ayyıldız ise Yenimahalle Polis Merkezi Amirliği’nde verdiği ifadesinde, köye hasta ziyareti için geldiğini, olayın ne olduğunu dahi anlamadan hakaretler edilerek gözaltına alındığını aktardı.

Ayyıldız ifadesinde, karakola getirildiğinde nezarethaneye konulduğunu ve askerler tarafından tekmelenerek darp edildiğini anlattı ve kendisini darp eden askerlerden şikayetçi oldu.

Diğer yandan İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi de suça bulaşan kamu personeli hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

KÖYE YAPILMAK İSTENEN GES KALYON HOLDİNG’İN PROJESİ

Köyde çalışmaları başlanan GES projesi, Kalyon Holding’e bağlı Kalyon Enerji şirketine ait. Şirket, Viranşehir ilçesi Kadıköy kırsalında 50’şer MW gücünde Viranşehir-5 GES, Viranşehir-7 GES ve Viranşehir-8 GES kurmayı planlıyor. Şirket yine Kadıköy kırsalında, 3 GES için 90’ar hektarlık çayır-mera vasıflı alanların üzerine 162 bin 500 adet panel yerleştirmeyi hedefliyor.

HDP’Lİ AYŞE SÜRÜCÜ KONUYU MECLİS'E TAŞIMIŞTI

Köyün mera alanına yapılmak istenen GES, Eylül 2022’de, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü tarafından Meclis’e taşınmıştı. Sürücü Meclis’e verdiği soru önergesinde, 162 bin 500 adet panelin kurulacağı projenin araştırılması için komisyon kurulmasını istemişti. Sürücü, “Bu proje ile yeni bir DEDAŞ yaratılarak, güneş enerjisinin üretimi tekelleştirilerek, hazineye ait meralar manidar yöntemlerle seçilmiş özel bir şirketin adeta hizmetine sunulmak isteniyor” ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler GES Viranşehir darp