Ürdün'den Pandora Belgeleri hakkında açıklama: Kral Abdullah evleri kendi cebinden ödedi

Ürdün Kraliyet Sarayı, Kral Abdullah'ın iktidara geldiği 1999'dan beri ABD ve İngiltere'de offshore şirketler üzerinden milyonlarca dolarlık 15 evi gizlice aldığı iddiasını yalanladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ürdün Kralı II. Abdullah, offshore malvarlığının ortaya saçılması hakkında yazılı bir açıklama yayımlayarak Pandora Belgeleri'ndeki iddiaları reddetti. Ürdün Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Kral Abdullah'ın ABD ve İngiltere'deki mülklerinin gizli olmadığı, bu mülklerin kralın şahsi servetinden alındığı savunuldu. Açıklamada, ilgili haberlerin karalama amacı taşıdığı ileri sürülerek dava tehdidinde de bulunuldu.

'İKTİDARA GELDİKTEN SONRA 15 EV ALDI'

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) yeni projesi olan Pandora Papers çerçevesinde, Ürdün Kralı II. Abdullah'ın offshore firmaları üzerinden İngiltere ve ABD'de 100 milyon dolarlık bir emlak imparatorluğuna sahip olduğu ortaya çıkmıştı. Sızdırılan belgelerde, Kral Abdullah'ın iktidara geldiği 1999'dan bu yana ve özellikle de ülke içinde hayat pahalılığına karşı protestoların devam ettiği dönemde, sahibi olduğu gizli şirketler üzerinden 15 ev aldığı görülmüştü.

Kral Abdullah hakkındaki iddialar şöyle:

* Ürdün Kralı, Kaliforniya'nın Malibu kentinde üç tane okyanus manzaralı malikaneye 68 milyon dolar harcadı. Bu evlerden birinin yakın zamanda iki kat büyütüleceği, birine de yeni bir yüzde havuzu yapılacağı belirtiliyor;

* Kral, oğlunun üniversite okuduğu Washington DC'de bir dizi daire satın aldı. Bu dairelerden birisi yedi odalı ve 2012'de 6.5 milyon dolara alındı;

* Ürdün Kralı, offshore şirketler üzerinden Londra'da ve İngiltere'nin güneydoğusunda sekiz mülk satın aldı; bu mülklerin bazıları, Londra'nın en pahalı semtleri arasında bulunan Kensington ve Belgravia'da bulunuyor.

'İZİNİ BU KADAR GİZLEYENİ GÖRMEMİŞTİK'

* BBC News'un ilgili haberine göre, Kral Abdullah'ın bu alışverişleri için bazıları Panama'da bulunan bir dizi offshore şirketi kullanıldı. Ürdün Kralı'nın, Malibu'da Anthony Hopkins ve Julia Roberts gibi ünlü oyuncuların da yaşadığı bölgeden aldığı bir malikanenin sahibi olduğunu gizlemeye çalıştığı da belirtiliyor. Habere göre, Kaliforniya'da ünlülerin ev satışları hakkında yazılar yazan bir blogger o dönemde, "Burada birileri izlerini silmek için aşırı miktarda zahmete girmiş. Evet zenginler genelde kimliklerini gizlemek ister. Fakat böylesi bir gizlilik, bugüne kadar gördüğümüzün çok ötesinde" ifadelerini kullandı.

'TAMAMINI ŞAHSİ SERVETİNDEN ÖDEDİ'

Ürdün Kraliyet Sarayı'ndan bugün yapılan açıklamadaysa, Kral Abdullah'ın İngiltere ve ABD'deki mülklerinin bir sır olmadığı savunuldu; bunların sadece güvenlik ve mahremiyet nedeniyle kamuoyuna ayrıntısıyla açıklanmadığı belirtildi. Yazılı açıklamada, Kral Abdullah'ın bu ülkelerdeki mülklerinin 'sıradışı veya uygunsuz olmadığı' belirtilirken, medyada yayımlanan haberlerde gerçeklerin çarpıtılıp abartıldığı, hatalı bilgiler bulunduğu ileri sürüldü. 

Ürdün Kralı'nın ve ailesinin bu mülkleri resmi veya özel gezilerinde kullandığı, gizlilik değil, güvenlik ve mahremiyet sebebiyle de kamuoyunda 'reklamının' yapılmadığı savunuldu. Alım-satım işlemlerinin offshore şirketler üzerinden yapılmasının gerekçesi de yine güvenlik olarak gösterildi. Açıklamada, "Bu mülklerin maliyeti ve ilgili harcamaların tamamı Majesteleri tarafından şahsen karşılanmıştır. Bu maliyetlerin hiçbiri devlet bütçesinden veya hazinesinden karşılanmamıştır. Bu durum aynı zamanda, Majesteleri ve ailesinin şahsi harcamaları için de geçerlidir" denildi."

'KASTEN ÇARPITILIYOR'

Açıklamada "Bu özel mülkleri kamu fonlarına veya dış yardımlara bağlama yönündeki tüm iddialar temelsizdir; gerçekleri çarpıtma amaçlı kasıtlı girişimlerdir" denilirken, Kral Abdullah'ın bölgesel ve uluslararası itibarının hedef alındığı savunuldu;  "Kraliyet Sarayı, gerçekleri çarpıtan, yanlış yönlendirici bilgiler ve temelsiz sonuçlar sunan tüm haberleri kategori olarak reddeder ve gerekli yasal prosedürleri başlatma hakkını saklı tutar" ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)