Ünye’de sahil halka kapatıldı

Ordu’nun Ünye ilçesi Sahilköy sınırları içinde kalan sahil ve kumsala halkın giremediği ve kıyı kenar yasasının belediye tarafından ihlal edildiği iddia edildi.

Sahilköy alanı dikenli tellerle çevrildi
Google Haberlere Abone ol

Gençağa Karafazlı

DUVAR – Ordu Çevre Derneği üyesi ve Sahilköy Muhtarı Mehmet Şensoy ve Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, ORÇEV yönetim kurulu üyeleri Coşkun Özbucak ve Serdar Görnaz Sahilköy sahili ve kumsalında inceleme yaptı.

Heyet, yaptıkları inceleme sonrası Ordu’nun Ünye ilçesine bağlı Sahilköy kıyılarının halka kapatıldığını ve kıyı kenar yasasına göre usulsüzlük yapıldığını ileri sürdü. Heyet ayrıca Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kıyı kenar çizgisini ihlal eden yapıları yıktıkları yönündeki açıklamalarının gerçek olmadığını belirtti.

‘ALAN DİKENLİ TEL ÖRGÜYLE ÇEVRİLDİ’

Sahilköy Muhtarı Mehmet Şensoy yaşananlarla ilgili şunları söyledi: “Sahilköy kıyı ve sahilleri halka kapatıldı.  Sahilköy Muhtarlığı’na tahsis edilmiş olan Çınarsuyu Piknik ve Mesire Alanı, Ordu’nun büyükşehir kapsamına geçirilmesinden sonra muhtarlıktan alındı ve özel kişiye ihale edilerek Sahilköy halkının sahile, kumsala ve denize ulaşımı engellendi. Alan, dikenli tel örgüyle çevrildi. Bununla da kalınmadı sözleşmelere ve mevzuata aykırı işlerden dolayı ihale birkaç defa yenilendi fakat burası yine aynı kişinin işletmesinde kaldı.” Halkın kıyıya ulaşabilmesi için geçiş bandı açılmasına yönelik dilekçe verdiklerini ancak Orman İşletme Müdürlüğü’nden yanıt alamadıklarını söyleyen Şensoy, “Orman yok edilerek bungalov tarzı kalıcı konutlar inşa ediliyor. Belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve valilik yetkililerini acilen bu hukuksuz ve haksız, doğa suçlarına engel olmaya ve önüne geçmeye, sorumluluğa davet ediyorum. Her kim görevini yerine getirmiyorsa, hakkında kamuoyu önünde suç duyurusunda bulunuyor ve gereğin yapılmasını bekliyorum” dedi.

(soldan sağa) ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Sahilköy muhtarı Mehmet Şensoy ve ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak

‘DERNEK OLARAK SAHİLKÖY HALKININ HAKLARINI SAVUNACAĞIZ’

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de yaptığı açıklamada, “Burada kıyı kenar yasasına göre usulsüzlük var. Kaydıraklı havuz yapılmış. Ordu Büyükşehir Belediyesi yasalara uymuyor. Kıyı kenar yasasına uygun olmayan yapılaşma var. Kumsal toprakla doldurularak park alanı yapılmak suretiyle kamuya ait olan alan ticari işletmeye verilmiş. Ayrıca kumsaldaki alanlara bugoluv evler kişilere tahsis edilerek kıyı kenar çizgisi ihlal edilmiş” ifadelerini kullandı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin sahildeki kaçak yapıların yıkılacağını söylemesine rağmen sahillerin kişilere tahsis edildiğini dile getiren Gönül, şunları söyledi: “Halk, kendi topraklarında denize giremiyor, piknik yapamıyor. Bu kabul edilemez. Dernek olarak Sahilköy halkının haklarını savunacağız. Avukatlarımızla görüşüp gerekli yasal haklarımızı kullanacağız. Suç duyurusu da yapacağız. Ordu Büyükşehir Belediyesi ‘kıyıları halka açıyoruz, kıyı kenar yasasını ihlal eden yapıları yıkıyoruz’ diye açıklama yapıyor ama kumsalı ve piknik alanını ticarileştirerek halkın kullanımını engelliyor. Keyfiyete ve hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz.”

 

Etiketler ORÇEV Ünye Sahilköy