Üniversitelerde yüz yüze eğitim: Gelirsen var

Depremlerin ardından uzaktan eğitime geçen üniversitelerin birçoğu kısmen yüz yüze eğitime başladı. Ancak öğrencilerin soruları tam anlamıyla yanıtlanmazken barınma da büyük sorun.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye genelinde üniversiteler yüz yüze eğitime ara verdi. Eğitimcilerin ve öğrencilerin tepki gösterdiği uygulamanın ardından öğrenciler KYK yurtlarından çıkarıldı, özel yurtlarda kalanlar ise okullar kapalı olduğu için ailelerinin yanına döndü. Online eğitimle devam eden süreçte tepkiler devam ederken YÖK’ten yeni bir adım geldi.

YÖK Başkanı Erol Özvar, 3 Nisan itibariyle öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verileceğini duyurdu. YÖK’ün bu adımının ardından bazı üniversiteler henüz senato kararı almadan öğrencilere bilgilendirme yaparken birçok öğrencinin soru işaretine yanıt verilemedi. Bunun başında barınma ile ilgili belirsizlik geldi.

‘ÇOĞU ARKADAŞIMIZ GERİ DÖNMENİN HESABINI YAPIYOR’

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) YÖK’ün açıklamalarının ardından senatosundan karar çıkardı. Derslerin yüz yüze veya çevrim içi uzaktan öğretim yöntemleriyle verilmesine kararlaştıran üniversite yönetimi, bahar döneminde yapılacak ara sınavların uzaktan öğretim yöntemleriyle yapılmasını kararlaştırdı. Dönem sonu sınavlarının yüz yüze yapılması kararı alan ODTÜ yönetimi, 4 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak YDYO İngilizce Yeterlik Sınavının da yine yüz yüze yapılacağını duyurdu.

Öğrencilerin soru işaretlerinin çok geç yanıtlandığını, 3 Nisan itibariyle yüz yüze eğitime gelen öğrenci sayısının bir elin parmağını geçmediğini, Ramazan Bayramı’nın ardından ara sınavlardan sonra okulun kalabalıklaşmasını beklediklerini belirten bir ODTÜ’lü öğrenci, “Çoğu arkadaşımız evini kapatarak memleketine döndü, şimdi geri dönmenin hesabını yapıyorlar ama birden olmuyor" dedi.

ODTÜ’de öğrenim gören bir diğer öğrenci ise, "Deprem bölgesindeki arkadaşlarımız uzaktan eğitime koşulları nedeniyle erişemiyorlar. Sınıfımızdan bir arkadaşımız ailesiyle çadırda yaşadığı için sağlıklı şekilde online eğitime de katılamıyor. Şimdi Ankara’ya gelmeyi planlıyor ama nerede kalacağını nasıl yapacağını bilemiyor, onun için belirsizlik devam ediyor" diye konuştu.

‘YÜZ YÜZE EĞİTİM VAR MI’ SORUSUNA ‘GELİRSENİZ VAR’ YANITI

Ankara’da senato kararı alınan bir diğer üniversite ise Hacettepe Üniversitesi. Öğrencilere yapılan bilgilendirmede derslerin aynı anda hem yüz yüze hem de çevrim içi yapılacağı ifade edilirken uzaktan eğitim yapılan derslerin ara sınavlarının da uzaktan yapılacağı belirtildi. Hacettepe Üniversitesi final sınavlarının ise yüz yüze yapılmasını kararlaştırdı.

Ankara Üniversitesi’nde ise henüz senato kararı yayınlanmadı. Öğrencilere bilgi veren akademisyenler derslerin sınıfta yüz yüze yapılacağını, aynı anda da bilgisayar ile uzaktan eğitime katılanlara ses ve görüntünün aktarılacağını belirtti. Bir akademisyen öğrencilerin "yüz yüze eğitim var mı" sorusuna, "Gelirseniz var" yanıtı verdi. Sınavların yüz yüze mi uzaktan mı olacağı soruları ise henüz yanıt bulmadı.

Ankara Üniversitesi’nde öğrenim gören bir öğrenci, “Yurtlarımızı apar topar boşaltmıştık. Şimdi okullar açıldı deniyor ama benim kaldığım yurdun akıbeti belli değil. Eğer KYK’dan net bir bilgi alırsam memleketimden Ankara’ya gelip yüz yüze eğitim alacağım” diye konuştu.

HACI BAYRAM VELİ 24 NİSAN’DA HİBRİT SİSTEME GEÇECEK

Ankara’daki bir diğer üniversite olan Hacı Bayram Veli Üniversitesi de hibrit model ile aynı anda hem yüz yüze hem de uzaktan eğitime geçti. Hibrit eğitimin daha işlevsel olması için öğrencilerden anket doldurulması talep edilirken teknik aksaklıkların giderilmesi adına hibrit eğitim modelinin 24 Nisan’da uygulamaya geçeceği öğrenildi. Üniversite yönetimi ise aldığı senato kararında, “Yaraların sarılması süreci çerçevesinde uygulamaya konulan tedbirlerin neticesi olarak üniversitemizde 24 Nisan 2023 tarihinden itibaren eğitim öğretime, ilgili akademik birimlerin yetkili kurullarınca belirlenecek esaslar doğrultusunda hibrit (yüz yüze ve çevrimiçi) sistemle devam edilecektir” dedi.

Ara sınavların “sunum, ödev, rapor, araştırma, proje ödevi, uygulama dosyası, ses ve görüntü kaydı vb. yöntemlerle” BİLGER sistemi üzerinden yapılacağını belirten üniversite yönetimi bahar final dönemi sınavlarının ise daha sonra kararlaştıracağını duyurdu.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NDE YÜZ YÜZE EĞİTİME ‘TADİLAT’ ENGELİ

İstanbul’da da çok sayıda üniversite hem yüz yüze hem de çevrim içi uygulama kararı aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri geride kalan hafta sonu öğrencileri bilgilendirirken hibrit eğitim 3 Nisan itibariyle başladı.

Uzaktan eğitime geçilmeyen ve dönem başından bu yana hibrit eğitim veren Boğaziçi Üniversitesi, depremden etkilenen ve gelemeyecek olan öğrencilere uzaktan online eğitim vermeye devam etme kararı aldı.

Marmara Üniversitesi’nde ise henüz bir senato kararı alınmazken Fen Edebiyat Fakültesi’nde yüz yüze eğitimin olup olmayacağını soran öğrencilere “okulda tadilat olduğu”, bu nedenle yüz yüze eğitimin yapılamayacağı belirtildi.

‘İZMİR'DE OLANLARIN BİLE ÇOK FAZLA KATILIM GÖSTERMESİNİ BEKLEMİYORUZ’

Ege Üniversitesi (EÜ), uzaktan eğitim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın yüz yüze eğitim verileceğini açıkladı. Alınan senato kararında nisan ayından itibaren teorik derslerin uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verileceği belirtildi. Yine uygulamalı derslerin yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze gerçekleştirilebileceği, sınavların ise çevrimiçi olacağı ifade edildi. Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada da uzaktan eğitimin devam edeceği ve yüz yüze eğitim talep eden öğrencilerde devam şartı aranmayacağı belirtildi. Sınavların da çevrimiçi yapılacağı açıklanan senato kararında, uygulamalı dersler konusunda ise ilgili birimin karar vereceği ifade edildi.

Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Ümit Akıncı, özellikle Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde derslere katılımın çok düşük olduğunu belirtti. Akıncı, "Çok az öğrenci vardı. Uygulanabilir bir sistem olduğunu da düşünmüyoruz. Çok katılım olmayacak gibi görünüyor. Yapılan anketlerde de derslerin online olarak devam etmesi görüşü hâkim. Diğer öğretim elemanlarında da böyle bir kanı var. Yalnızca şehir dışından gelen öğrencilerin değil ikameti İzmir'de olanların bile çok fazla katılım göstermesini beklemiyoruz. Bugün ilk gün olmasının etkisi de olabilir. Ancak genel kanımız bu yönde. Önümüzdeki günler bunu biraz daha netleştirecektir" diye konuştu.

VAN’DA YURTLARDA HEM DEPREMZEDELER HEM DE ÖĞRENCİLER KALIYOR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 1 Nisan 2023 tarihinde senato kararı alarak uzaktan öğretimin yanı sıra devam şartı aranmaksızın yüz yüze eğitime de geçti. Edinilen bilgiye göre bu durum hem öğrencinin hem de hocanın “tercihi” doğrultusunda uygulanıyor. Bir dersin öğretim görevlisi öğrencileri ile görüşüp öğrencileri yüz yüze eğitime çağırabiliyor. Van YYÜ'de sadece, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Veteriner Fakültesi gibi uygulama gerektiren fakültelerde yüz yüze eğitim verilirken üniversite yurtlarında, hem depremzedeler hem de, yüz yüze eğitim veren fakültelerin öğrencileri kalıyor.

ÖĞRENCİLER DÖNMEK İSTEDİKLERİNDE BÜTÇELERİNE UYGUN EV BULAMADI 

Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi’nde hibrit sistem bugünden itibaren uygulamaya girdi. Uygulamanın ilk gününde, fakültelerin genelinde yüz yüze tercihli katılımı oldukça düşüktü. Çoğu derslikte, yüz yüze eğitime katılan birkaç kişi varken, bölümlerdeki öğrencilerin çoğunluğu derslere uzaktan bağlantıyla katıldı. Öğretim görevlilerine göre, yüz yüze eğitime zayıf katılımın birkaç sebebi var. Yurtlarda kalan öğrenciler, odalarına depremzedeler yerleştirildikten sonra ailelerinin yanına gitti. Şehirde kalan öğrenciler, esnek çalışma imkânı sunan kafe ve benzeri iş yerlerinde iş bulup çalışmaya başladı. Uzaktan eğitime geçildiğinde kiralık evlerini bırakıp gidenler, yüz yüze eğitim için geri dönmek istediklerinde bu kez bütçelerine uygun ev bulamadılar. Birçok bölümde eğitimin seyrini, öğrencilerin bu haftaki yüz yüze eğitime katılım eğilimi belirleyecek.

SINAVLARIN YÖNTEMİ HENÜZ BELLİ DEĞİL

Akdeniz Üniversitesi’nde yönetim kararıyla tercih edilen hibrit sistemde dersler, uzaktan bağlanan ve derslikte bizzat bulunan öğrencilere aynı anda anlatılıyor. Bu nedenle öğretim görevlisi, masasındaki bilgisayarın kamerasından uzaktan bağlanan öğrencilere seslenirken, aynı zamanda sınıftaki öğrencilere de duvara yansıttığı görsellerle anlatım yapıyor. Bazı öğrenciler, bu yöntemin yüz yüze eğitim alan öğrenciler için verimli olmadığını düşünüyor. Üniversitede bahar dönemi sınavlarının nasıl yapılacağı ise belirsiz. Sınavların yüz yüze mi yoksa internet üzerinden mi yapılacağına, yine katılım tercihine göre önümüzdeki günlerde karar verilecek.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN YÜZ YÜZE EĞİTİM TALEBİ

Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi, KYK’ye bağlı öğrenci yurtlarında halen depremden etkilenen kişilerin barındığı, kampüsteki bazı yapıların orta hasarlı olması, diğer binalarda ise performans güçlendirme çalışmalarının devam etmesi sebebiyle bahar yarı yılında eğitim öğretimin hibrit olarak devam edeceğini duyurdu.

Buna göre teorik, teorik ağırlıklı bazı uygulamalı derslerde öğretim elemanları uzaktan öğretim yöntemlerini kullanacak. Online veya yüz yüze yapılacak derslerde devam zorunluluğu aranmazken, senato kararı bulunmaması ve Öğrenci Bilgi Sistemi'nde "Bahar döneminde eğitim şeklinin nasıl olmasını istiyorsunuz?" anketi düzenlenmesi, öğrencilerde soru işaretleri uyandırdı. Dicle Üniversitesi öğrencileri eğitime ne şekilde devam edeceklerine dair kesin bir açıklama beklerken öğrenciler sosyal medyada yüz yüze eğitime devam edilmesi yönündeki taleplerini yineliyor.

EĞİTİM SEN SEKRETERİ ATABAY: ÖĞRENCİLERİN GÖRÜŞLERİ ALINMADAN SÜREÇ OLDUBİTTİYE GETİRİLİYOR

Üniversitelerin kapatılması kararının yanlış olduğunu, açılma sürecinin de plansız yapıldığını belirten Eğitim Sen Genel Sekreteri İkram Atabay, “Depremden etkilenen vatandaşlara yurtları tahsis edeceğiz diye okulları kapattılar ama şimdi planlama yapmadan açıyorlar" dedi.

Öğrencilerin dışarıda kalacağını, yurtların akıbetinin belirsiz olduğunu ifade eden Atabay, “Her üniversite kendine uygun sistemle ya yüz yüze ya da hibrit modelle eğitim vereceğini söylüyor. Ama sağlıklı bir planlama ve alt yapı yok. Çok sayıda öğrenci mağdur. Üniversitelerin yüz yüze eğitime kapatılmasıyla öğrenciler mağdur oldu, birçoğu evlerini kapattı, yurtlarından ayrıldı. Depremden etkilenen vatandaşlara yurtlar tahsis edilmişse bu öğrenciler şimdi nerede kalacak? Barınma sorununu nasıl çözecekler buna dair açıklama yapmıyorlar. Keyfi bir şekilde açıp kapatıyorlar. Öğrencilerin görüşleri alınmadan süreç oldubittiye getiriliyor” ifadelerini kullandı. 

KTÜ: SINIF BOŞ KALDIĞI İÇİN DERS YAPILAMADI

Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) 31 Mart tarihinde alınan kararla uzaktan öğretimin yanı sıra devam şartı aranmaksızın yüz yüze eğitim de bugün başladı. Buna göre bahar döneminde kalan haftalarda eğitim online ve yüz yüze olarak devam edecek. Üniversite yönetimi tarafından vize sınavlarının online, final sınavlarının yüz yüze yapılacağı açıklandı. Fakültelerin öğrenci durumuna göre yeni kararlar alabileceği öğrenilirken, yüz yüze eğitimin başladığı ilk gün derse katılan bir KTÜ'lü öğrenci dönem ortasına gelmelerine rağmen hala belirsizlik yaşandığını söyledi. KTÜ'lü öğrenci "Öğrencilerin bir kısmı memleketine döndüğü için yüz yüze eğitim başlamasına rağmen sınıf boş kaldığı için ders yapılmadı. Haftaya yeni bir karar açıklanabileceği söylendi. Belirsiz bir durum var" dedi.

Trabzon Üniversitesi'nde de bugün itibariyle devam şartı aranmadan yüz yüze eğitime başlandı. Öğrenciler tercihine göre uzaktan eğitime ya da yüz yüze eğitime devam edebilecek. Trabzon Üniversitesi vize ve final sınavlarını online gerçekleştirecek. (HABER MERKEZİ)