ÜNİVDER: OHAL Komisyonu kararları hukuksuzdur

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Barış Akademisyenleri hakkında OHAL Komisyonu tarafından verilen ret kararlarının hukuksuz olduğunu ve akademisyenlerle dayanışmaya devam edileceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER), OHAL Komisyonu'nun “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzalayan 90’a yakın Barış Akademisyeninin işe iade başvurularını reddetmesine dair bir açıklama yaptı. 

"OHAL Komisyon kararları hukuksuzdur" denilen açıklamada, "Barış Akademisyenlerinin işlerine dönme için başlattığı hukuki süreci uzatarak kendisi bir cezalandırma niteliği taşımaktadır. Anayasa Mahkemesi (AYM) Temmuz 2019’da 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu karara bağlamış ve ardından bütün Barış Akademisyenleri, haklarında Terörle Mücadele Yasası kapsamında açılan davalarda beraat etmişlerdi" denildi. 

OHAL Komisyonu’nun ret kararlarında bildiriyi imzalamanın suç gibi gerekçelendirildiğine ve AYM kararının ve Ceza Mahkemelerinin beraat kararlarının dikkate alınmadığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Komisyon, Barış Akademisyenlerinin KHK’larla ihraç edilmesini amir kanaati gibi hukuki karşılığı olmayan gerekçelerle meşrulaştırmaya çalışılarak, verdiği ret kararlarıyla mahkeme rolüne soyunmaktadır.
OHAL komisyonunun ret kararlarının siyasi olduğu açıktır. Bu kararlarla Barış Akademisyenlerinin işlerine geri dönme mücadelesine ket vurulmaya, hukuki süreç uzatılmaya çalışılmaktadır. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) olarak, KHK’larla ihraç edilen Barış Akademisyenlerinin görevlerine iade edilmelerini talep ediyor ve Barış Akademisyenlerinin yürüttüğü mücadele ile dayanışmaya devam edeceğimizi duyuruyoruz." (HABER MERKEZİ)