Umami Kitap yayın hayatına başlıyor

Umami Kitap, yayın hayatına kuir edebiyatın klasikleşmiş eserleri arasında sayılan 'Yakut Orman' ile başlıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Umami Kitap, yayın hayatına başlıyor. Okurları ilk olarak kuir edebiyatın klasikleşmiş eserleri arasında sayılan 'Yakut Orman' ile buluşturan Umami, kuir ve feminist perspektifle yazılmış kitapları titiz çeviri, özenli editoryal süreç ve yenilikçi tasarımlar eşliğinde Türkçe okuruyla buluşturmayı amaçlıyor. 

Umami Kitap'ın yayın programında müzisyen Jenny Hval’ın yazarlık kariyerini başlatan 'Paradise Rot', Caleb Azumah Nelson’ın beğeni toplayan çıkış romanı 'Open Water' ve Torrey Peters’ın bu yıl Women's Prize For Fiction uzun listesine girmeye hak kazanan romanı 'Detransition, Baby' yer alıyor.

'YAKUT ORMAN'

Rita Mae Brown’ın romanı 'Yakut Orman', Molly Bolt’un çocukluğuyla başlayıp genç bir kadın olarak kendini ve dünyadaki yerini bulmasına uzanan bir büyüme hikâyesi sunuyor. 

Kitap, lezbiyen ve kuir yazının klasikleşmiş eserlerinden biri olarak görülse de bu etiketlere karşı çıkan yazar Brown, "Bu roman bir lezbiyen romanı olarak etiketleniyor, bu yüzden de edebiyatın gettolarına sıkıştırılıyor. Bir iş ya da insan ne zaman kategorize edilse, bu istisnasız bir hakaret içerir. Aslında verilen mesaj 'Bu sizin gibi insanlarla ilgili değil. Beğenebilirsiniz ama günün sonunda konu edindiği ‘alt tabakalar’'dır. Alt tabaka diye bir şey yok. Lezbiyenler, translar, boşluğu neyle doldurursanız işte, yok. Sadece insanlar var, karmakarışık bir enerji bütünüyüz, farklı kabiliyetlerimiz var, siyahın en koyu tonundan beyazın en açık tonuna her renkteyiz. 'Yakut Orman' yalnız olmadığınızı hissettirdiyse, iyi iş çıkarmışım, sizi güldürmeyi başardıysam daha da iyi” ifadelerini kullanıyor. 

1973 yılında bağımsız yayınevi Daughters Inc. tarafından yayımlanmasının ardından hızla ün kazanan 'Yakut Orman', yıllar süren başarısıyla 2015 yılında Lee Lynch Klasik Kitap Ödülü’ne layık görüldü. Dılşa Ritsa Eşli’nin İngilizce aslından çevirdiği 'Yakut Orman'ın editörlüğünü Seçil Epik, Bike Su Öner ve Büşra Mutlu üstlenirken kapak görselini sanatçı Şafak Şule Kemancı tasarladı. 

'Yakut Orman', Ekim’in ilk haftasından itibaren dijital satış platformları ve kitabevlerinden satın alınabilir.  (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)