Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol: Bu kış faturalar artabilir

IEA Başkanı Fatih Birol enerji fiyatlarında bu kış büyük bir artış görülebileceği uyarısında bulunarak doğalgaz fiyatlarında gerçekleşebilecek artışın tüketicileri zor duruma düşürebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, enerji fiyatlarında bu kış büyük bir artış görülebileceği uyarısında bulundu. Fatih Birol, Çin ekonomisinin hızla toparlanması ve kışın sert geçmesi durumunda doğalgaz fiyatlarında gerçekleşebilecek artışın tüketicileri zor duruma düşürebileceğini belirtti. Hükümetlerin bu durumda hanelere destek vermek zorunda kalabileceğini söyleyen Birol, bu yüzden enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerjiye odaklanılması gerektiğini vurguladı.

BBC'den Tom Espiner'a konuşan IEA Başkanı Birol, Avrupa’daki hükümetlerin bu süreçte 'stratejik hatalar yaptığını' söyledi. Birol, bunların arasında enerji için Rusya’ya fazlasıyla bağımlı olmak ve dış politikanın kısa vadeli ticari çıkarlara göre belirlenmesi olduğunu belirtti. “Çin ekonomisinin ne kadar güçlü bir sıçrama yaşayacağını bilemiyoruz” diyen Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintisi yaşanabileceğini de kaydetti.

'BU İKİSİ BİRBİRİNE ZIT, BURADA BİR SORUN VAR'

“Dünya iklim değişikliği konusunda ciddiyse önümüzdeki yıllarda gaz ve petrol tüketimimizi ciddi oranda azaltmamız gerekecek” uyarısında da bulunan Birol, tüketimin azaltılması durumunda mevcut sahaların yeterli olacağını, fosil yakıt şirketlerinin kâr etmesiyle ise bir sorunu olmadığını söyledi. Birol, “Fakat hem ‘Şirketimin günlük petrol üretimimi 4 milyon varil artıracağım’ hem de ‘Şirketimin stratejisi Paris İklim Anlaşması’yla uyumludur’ diyemezsiniz. Bu ikisi birbiriyle zıttır, burada bir sorun vardır" dedi.

İngiltere hükümetinin Kuzey Denizi’nde 500 milyon varillik potansiyele sahip Rosebank sahasında üretim yapılmasını onaylama hazırlanmasıyla ilgili soruya yanıt veren İngiliz hükümetinin bir sözcüsü ise İngiltere’nin 2050’ye kadar net sıfır karbon salımı sözüne sadık olduklarını, İngiltere’nin diğer G7 ülkelerinden daha hızlı bir şekilde karbon salımını azalttığını söyledi. Sözcü, “Temiz enerjiye geçiş bir gecede olmuyor. Bu yüzden önümüzdeki on yıllarda petrol ve doğalgaz kullanmaya devam edeceğiz. Bu, İklim Değişikliği Komitesi’nin de kabul ettiği bir durum” açıklamasında bulundu. (BBC Türkçe)