Ukrayna'nın en zengin ismi Mariupol'u yeniden inşa etme sözü verdi

Ukrayna'nın en zengin ismi Rinat Akhmetov, savaşın ardından ülkeyi ve Mariupol'u yeniden inşa edeceklerinin sözünü verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ukrayna'nın en zengin iş insanı Rinat Akhmetov, iki büyük çelik fabrikasının da bulunduğu Mariupol kentini 'yeniden inşa etme' sözü verdi. Akhmetov, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Mariupol küresel bir trajedi ve küresel bir kahramanlık örneğidir. Benim için Mariupol, Ukrayna’nın bir şehridir ve her zaman öyle kalacaktır. Cesur askerlerimizin şehri savunacağına inanıyorum ancak onlar için ne kadar zor ve meşakkatli olduğunu da anlıyorum” dedi.

Şimdilik, Ukrayna'nın en büyük çelik üreticisi olan Akhmetov’un Metinvest şirketi, tedarik sözleşmelerini yerine getiremeyeceğini açıkladı. Şirket Rus hakimiyeti altında asla çalışmayacağını ve Mariupol kuşatmasının Ukrayna'nın metalurji üretim kapasitesinin üçte birinden fazlasını devre dışı bıraktığını bildirdi.

Akhmetov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in savaş sırasındaki "tutkusu ve profesyonelliğine" övgüde bulundu.  Tüm Ukrayna’yı yeniden inşa edeceklerini belirten Akhmetov, 23 Şubat'ta ülkeye döndüğünü ve o zamandan beri orada olduğunu da sözlerine ekledi. Akhmetov "Hedefim Ukraynalı bir Mariupol'a geri dönmek ve Mariupol tarafından üretilen çeliğin küresel pazarlarda daha önce olduğu gibi rekabet edebilmesi için planlarımızı uygulamak" dedi

Forbes dergisine göre, Ahmetov'un 2013 yılındaki net serveti 15.4 milyar dolara ulaştı. Şu anda 3.9 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

'UKRAYNA İÇİN MARSHALL PLANI LAZIM'

Rusya’nın Kırım'ı ilhak ettiği 2014'ten bu yana servetinde düşüş gözlemlenen Ahmetov, "Bizim için, savaş 2014'te çıktı. Hem Kırım'da hem de geçici olarak işgal edilen Donbas bölgesinde tüm varlıklarımızı kaybettik. İşlerimizi kaybettik ama bu bizi daha da güçlendirdi" dedi. Ahmetov, savaştan kaynaklanan hasarın 1 trilyon dolara ulaştığını söyledi ve şöyle devam etti: "Kesinlikle benzeri görülmemiş bir uluslararası yeniden yapılanma programına, Ukrayna için bir Marshall Planı'na ihtiyacımız olacak. Bu savaştaki zaferimizin ardından hepimizin özgür, Avrupalı, demokratik ve başarılı bir Ukrayna'yı yeniden inşa edeceğimize güveniyorum." (DIŞ HABERLER)