Zelenskiy: Mariupol kentinde tahliyeler için Türkiye'yle çalışıyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Türkiye bize yardım ediyor. Mariupol kentindeki yaralıların tahliyesi için çalışıyoruz. Türkiye önemli rol üstleniyor. Türk gemileri tahliye için kullanılıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ordusunun Bucha kentinde katliam yaptığı iddiası hakkında konuştu.

Habertürk'ten Sena Alkan'a açıklamalarda bulunan Zelenskiy, "Pek çok katliam yaşandı ve bu katliamlar haberlere yansımadı. Bucha'da toplu mezar ortaya çıktı. Pek çok sivil katledildi. Bir fikirle ortaya çıktılar, 'Neonaziler yaptı' dediler. Ne derlerse desinler hiçbir şekilde yaptıklarını haklı ve mantıklı gösteremezler. Yaptıklarını haklı çıkartamazlar" dedi.

'RUSÇA KONUŞAN NÜFUS, RUSYA'YLA İLGİLİ HER ŞEYDEN NEFRET EDİYOR'

"Böyle bir söylemle ortaya çıktılar, 'Neonaziler var' dediler. 'Burada Ruslarla ilgili sorunlar da var' dediler. Gerçeklere bakalım, Ukrayna topraklarında savaş devam ediyor, toplu mezarlar ortaya çıkıyor" diyen Zelenskiy, şöyle devam etti:

"İkinci söylemleri 'Rusça konuşan halkı savunuyoruz' diyorlar. Mevcut duruma bakın lütfen. Burada çok fazla Rusça konuşan halk var. Sivil ölümleri söz konusu. 'Biz sizi korumak için Ukrayna'ya giriyoruz' dedikleri kişileri öldürdüler. Şimdi Rusça konuşan nüfus Rusya ile ilgili her şeyden nefret ediyor. Birkaç yıl önce ortak tarihleri vardı. Arada sınır söz konusuydu. Pek çok kişiye göre bu dostane, kardeşçe ilişkiydi. Ancak şimdi söz konusu değil. Yüzlerce kişi öldürüldü. Ben Ukrayna'nın doğusunda dünyaya geldim. Ebeveynlerim Sovyet dönemindeydi. Şimdi Ukrayna'ya saldıranlara yanıt vermek için soracak olsaydınız, onları bu ölümlerden sorumlu tutardım, onları öldürürdüm derlerdi."

'PLANLAMASINA KATILAN HERKES SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ, TEK BİR KİŞİ DEĞİL'

Ukrayna yönelik askeri harekatın planlanması ve uygulanmasında rol oynayan herkesi savaş suçlusu olarak nitelendiren Zelenskiy, "Rus ordusu siyasi liderliği ve bu savaşı planlamaya katılan herkes, bu emri veren herkes savaş suçu işledi bana göre. Yalnızca tek kişinin suçlu gösterileceği yargılanabileceği durumda karşı karşıya değiliz. Bu işin içinde yer alan herkesin şunu anlaması gerekiyor. Onların kararı, emri pek çok yapının, kuruluşun emriydi. Tek kişinin değil. Şimdi Bucha'da vahşet resimlerini gördük" diye konuştu.

'MARİUPOL ŞU ANDA CEHENNEM GİBİ'

Mariupol kentinde de binlerce kişinin öldürüldüğünü iddia eden Zelenskiy, "Rusya, bizim başarılı biçimde insani yardımı Mariupol'e göndermemizden, tüm dünyanın burada yaşananı görmesinden korkuyor. Her şeyi temizleyene kadar kentte kontrolü ele geçirene kadar hiçbir şeyin görülmesini istemiyor. Mariupol şu anda cehennem gibi. Binlerce kişi ya öldürüldü ya da yaralandı. Ne yazık ki bu ölen ve yaralananların sayısı her gün artıyor. Bizim elimizde askeri personelimize ilişkin bilgiler var, muharebede öldürülen kişilere ilişkin. Sivillere ilişkin bilgiler yok elimizde ne yazık ki" ifadelerini kullandı.

'YARALILARIN TAHLİYESİ İÇİN TÜRK GEMİLERİ KULLANILIYOR'

Müzakereler olmadan savaşın durdurulamayacağını söyleyen Vladimir Zelenskiy, "Diyalog olmadan savaşı durdurmak mümkün olmayacak. Yine de pek çok lider var dünyada aracılık yapmaya çalışan. Arabuluculuk yapmaya çalışan. Türkiye ve Türkiye'nin lideri de bu kişilerden biri. Bu aracılık rolünü pek çok açıdan üstleniyor" dedi. 

Türkiye ile Mariupol kentindeki sivillerin tahliyesi için çalıştıklarını dile getiren Zelenskiy, "Türkiye'nin bize yardım ettiğini görüyoruz. Şu an yaralıların Mariupol kentindeki yaralıların tahliye için çalışıyoruz. Türkiye önemli rol üstleniyor. Türk gemileri tahliye için kullanılıyor. Şu an canlı operasyonlar devam ettiği için daha fazla detay veremeyeceğim. Bizim müzakereleri sürdürmemiz gerekli. Amacımızın vatandaşlarımızın hayatlarını korumak olması lazım" şeklinde konuştu.

'GÜVENLİK GARANTİLERİNİN NE OLACAĞINI KONUŞACAĞIZ'

Rusya'yla olası bir anlaşma halinde Türkiye'nin aralarında olduğu bazı ülkelerin garantör olmak istediğini belirten Zelenskiy, "Biz bazı devletlerin temsilcilerinden garantiler aldık. Bazı ülkeler garantör olmak için gönüllü olduklarını söyledi. ABD, İngiltere, Türkiye, Polonya, Almanya, Fransa, İsrail bu ülkelerden bazıları. Bunun için hazır olduklarını söylediler. Toplantılar sırasında güvenlik garantilerinin neler olduğunu konuşacağız. Garantiler netleşecek. Ardından Rusya ile görüşmeler gelecek. Biz Türkiye'nin tam desteğine güveniyoruz. Türk liderliğine güveniyoruz" ifadelerini kullandı.

"Biz tam desteğine güveniyoruz Türkiye'nin. Aynı zamanda Türk liderliğinin desteğine de güveniyoruz. Biz zaten Türkiye de bu durumda olsa yardım ederdik" diyen Zelenskiy, garantilerin ne olacağının anlaşmada yer alacağını söyledi:

"Çözüm net aslında. Bükreş referandumu yasal belgeydi. Eğer güvenlik ihlali olursa ne yaşanacak bunun belgelerde yazması gerekiyordu. Aynı zamanda güvenliği ihlal edenin nasıl yalnız kalacağının da belgelerde yazılması lazım. Ukrayna'ya ne tür yardımlar yapılacak ve ihlal eden ülkeye ne tür yaptırımlar uygulanacak? Bu ülkenin şirketleri nelere maruz kalacak. Bu yasal belgelerde yer almalı." (Kaynak: Habertürk)