Ukrayna'dan 'seferberlik' adımı: Konsolosluk hizmetleri askıya alındı

Dışişleri Bakanı Kuleba, askerlik yaşındaki erkekler için konsolosluk hizmetlerinin askıya alınması ile ilgili, "Yurt dışında kalmak bir vatandaşı vatanına olan vazifelerinden azade kılmaz" dedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna, ülkeye dönmesi gerekenler haricinde askerlik yaşındaki tüm Ukraynalı erkekler için konsolosluk hizmetlerini askıya aldı. Konuya ilişkin sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, 'seferberlik yaşındaki erkeklerin adil muamelesini yeniden sağlamak adına önlem alınması emrini verdiğini' belirtti. Kuleba, Şubat 2022'den bu yana devam eden Rusya ile savaş öncesinde ya da savaş sırasında ülkeden ayrılanları da eleştirdi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Bakan Kuleba, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Durum şu an şöyle görünüyor: Askerlik yaşındaki bir erkek, yurt dışına gitmiş ve devletine onun hayatta kalmasının umurunda olmadığını göstermiş. Sonra da gelip devletinden hizmet almak istemiş. İşler böyle yürümüyor. Ülkemiz savaşta."

'PROSEDÜR YAKIN ZAMAN İÇİNDE NETLEŞECEK'

Bakanlığının yakın zaman içinde askerlik yaşındaki erkeklerin konsolosluk hizmeti alması için izlenecek prosedürü netleştireceğini söyleyen Kuleba, "Yurt dışında kalmak bir vatandaşı vatanına karşı olan vazifelerinden azade kılmıyor" dedi. 

Ukrayna'nın devlet pasaport hizmetleri kurumu da konuya ilişkin yaptığı ayrı bir açıklamada, "Maalesef teknik sebeplerden ötürü Devlet İşletmesi Belgesi'nin yabancı şubelerinde hazır belgelerin çıkarılması askıya alınmıştır" ifadelerini kullandı. 

Avrupa Birliği'nin (AB) istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, Ocak 2024 itibarıyla AB ülkelerinde kayıtlı yaklaşık 4,3 Ukrayna vatandaşı bulunuyor, bu kişilerin yaklaşık yüzde 20'sine tekabül eden 860 binini ise yetişkin erkekler oluşturuyor. 

UKRAYNA: RUSYA'NIN SALDIRILARINDA 9 KİŞİ YARALANDI

Öte yandan, Ukraynalı yetkililer, bu sabah yaptıkları açıklamalarda, Rusya'nın liman kenti Odesa ile başkent Kiev'e saldırı düzenlediğini iddia etti. Askeri yetkililerin açıklamasına göre, bu saldırılarda aralarında dört çocuğun da olduğu dokuz kişi yaralandı.

Odesa Valisi Oleh Kiper, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, yaralanan çocuklardan ikisinin bebek olduğunu ve tüm yaralı çocukların, yaralı üç yetişkinle birlikte hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Kiper, kentteki konutların da zarar gördüğünü ve saldırı sonucu buralarda yangın çıktığını aktardı. Odesa kent yönetimi, en az 14 dairenin zarar gördüğü bilgisini paylaştı. Ukrayna hava kuvvetleri de Rusya'nın toplam 16 insansız hava aracı (İHA) ve iki kısa menzilli füze fırlattığını ileri sürdü. Açıklamada, İHA'ların 15'inin güneydeki Odesa ve Mykolaiv üzerinde imha edildiği belirtilirken füzelerin akıbetiyle ilgili bilgi verilmedi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)